Αλ. Τσίπρας: Αναλάβαμε πρωτοβουλία για την κοινωνική Ευρώπη (video)

«Κοινό σημείο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurosummit ήταν η εκτεταμένη κι έντονη συζήτηση για την κοινωνική διάσταση στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας πως «έχει επανειλημμένως τονίσει ότι η σημερινή Ευρώπη έχει υπερβολικό κοινωνικό έλλειμμα, το οποίο δεν αντιμετωπίζει επαρκώς».

Όπως σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, για τον λόγο αυτό, «αναλάβαμε πρωτοβουλία για την κοινωνική Ευρώπη, ώστε να έχει συγκεκριμένους δεσμευτικούς κοινωνικούς στόχους στο ευρωπαϊκό εξάμηνο, καθώς χωρίς δεσμευτικούς στόχους δεν μπορούμε να έχουμε τη βεβαιότητα ότι θα γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση της κοινωνικής σύγκλισης».

«Δεν μπορούμε να ανακοινώνουμε μέτρα, όπως, για παράδειγμα, τον κοινωνικό πυλώνα, χωρίς να φροντίζουμε ώστε αυτά τα μέτρα να εφαρμοστούν», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «βόμβα στα θεμέλια της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τη στάση ορισμένων χωρών-μελών που αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους στο ζήτημα της αντιμετώπισης του προσφυγικού.

Είπε ότι ήταν «άστοχη» η επιστολή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και σημείωσε: «Δεν μπορεί κάποιοι σήμερα στο όνομα τού ότι το προσφυγικό δεν τους αγγίζει, δεν τους ακουμπά, να επιβάλουν την αλλαγή στον τρόπο σκέψης, συζήτησης και αποφάσεων που εδώ και πολλά χρόνια έχει καθιερώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελεί και καταστατική της αρχή. Αυτό είναι βόμβα στα θεμέλια της λειτουργίας της ΕΕ. Αυτό ήταν το πλαίσιο της ουσιαστικής διαφωνίας που έθεσα, και νομίζω ότι είναι μια διαφωνία την οποία θα τη βρούμε μπροστά μας στο μέλλον. Διότι πιστεύω πως πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν μπορεί να υπάρχει Ευρώπη αλά καρτ. Δεν μπορεί κάποιοι να πιστεύουν ότι θα έχουν μόνο δικαιώματα χωρίς υποχρεώσεις».

Για το μέτρο της μετεγκατάστασης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχουν επωφεληθεί πάνω από 21.000 πρόσφυγες και πως ήταν ένα σημαντικό βήμα, όπως και ο μηχανισμός επανεγκατάστασης από την Τουρκία στην Ευρώπη στον οποίο συμμετείχαν πάνω από 10.000 άτομα.

Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως χρειαζόμαστε και άλλους αποτελεσματικούς μηχανισμούς: «Μηχανισμούς που θα στηρίζουν τρίτες χώρες στην αντιμετώπιση δικτύων διακινητών, στη μείωση των ροών και στην αποδοχή επιστροφών».

Υπογράμμισε, ακόμη, την ανάγκη δημιουργίας μηχανισμών για την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

«Θετικά σημάδια ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση»

Θετικά σημάδια ότι η Ελλάδα επανακάμπτει στις αγορές, σε επίπεδα αντίστοιχα προ της κρίσης και είναι σταθερή η προοπτική οριστικής εξόδου από τα μνημόνια, χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός την πτώση των αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου περίπου στο 4%, καθώς και τη διανομή κοινωνικού μερίσματος περίπου στο 30% του πληθυσμού.

«Σήμερα είναι και μια ιδιαίτερη μέρα που αποτελεί οιωνό, σημάδι της εξόδου της χώρας από την κρίση», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Σήμερα 1.313.000 νοικοκυριά, δηλαδή περίπου 3.250.000 ωφελούμενοι, έχουν δει στους λογαριασμούς, στις καταθέσεις τους, το κοινωνικό μέρισμα, (συνολικά) 727.000 ευρώ. Πρόκειται λίγο πάνω από το 30% του πληθυσμού. Θα ανέβει αυτός ο αριθμός καθώς η πλατφόρμα θα ανοίξει εκ νέου για να αντιμετωπιστούν και μικροδυσκολίες τεχνικής φύσης που εμπόδισαν κάποιους συμπολίτες μας που δικαιούνται να έχουν πρόσβαση στο μέρισμα. Νομίζω ότι αυτό είναι μια πολύ σημαντική και συμβολικά και ουσιαστικά εξέλιξη», υπογράμμισε.

«Έχουμε και άλλα καλά νέα, γι΄ αυτό σας λέω ότι τα σημάδια, οι οιωνοί είναι θετικοί», προσέθεσε ο Πρωθυπουργός.

Όπως επεσήμανε, «σήμερα ολοκληρώνεται μια εβδομάδα όπου έχουμε ένα ράλι στις αποδόσεις των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου. Και φαίνεται ότι είμαστε κοντά να σπάσει και το όριο του 4%, δηλαδή να πάμε κάτω από 4% στις τιμές που αφορούν το δεκαετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου. Θέλω να σας πως ότι τον περασμένο Γενάρη, στην αρχή του έτους, η τιμή ήταν 7,35%, σήμερα είναι κοντά στο 4%, έχουμε 45% μείωση. Βρισκόμαστε σε αντίστοιχο επίπεδο που είχαμε τον Δεκέμβρη του 2006, ένδεκα χρόνια πριν. Τον Δεκέμβριο του 2006 δεν υπήρχε καν η έννοια της κρίσης, συνεπώς η Ελλάδα, ήδη, φαίνεται ότι μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές, αντίστοιχη των εποχών πριν την κρίση. Βεβαίως θέλουμε αυτό το φαινόμενο να μην είναι παροδικό, να είναι σταθερό, να είναι μόνιμο, να πέσουν πιο κάτω οι τιμές των ελληνικών ομολόγων και να γίνει ακόμα πιο σαφής και σταθερή η προοπτική επανάκαμψης της Ελλάδας στις αγορές χρήματος, ακόμα πιο σαφής και σταθερή η προοπτική οριστικής εξόδου από τα προγράμματα στήριξης, από τα μνημόνια που τόσο πολύ ταλαιπώρησαν τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Άρα λοιπόν αυτά τα δύο θετικά σημάδια σήμερα ότι βγαίνουμε από την κρίση, ότι περνάμε μια μεγάλη περιπέτεια και βγαίνουμε κρατώντας, όμως, όσο μπορούμε τους πιο αδύναμους προστατευμένους, κρατώντας την κοινωνία όρθια».

Απαντώντας σε ερώτηση εάν το ράλι των ελληνικών ομολόγων συζητήθηκε κατά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι είχε μία ολιγόλεπτη συνομιλία με τον Μάριο Ντράγκι και μάλιστα, όπως είπε, «ο ίδιος ήρθε να με βρει για να εκφράσει τον θαυμασμό του για τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας και για την εξαιρετική δουλειά που έχουμε κάνει το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα σε μεταρρυθμίσεις που έχουν δημιουργήσει μια εξαιρετική δυναμική στην απόδοση της οικονομίας- κάτι που καταγράφηκε και στο πλεόνασμα και στους ρυθμούς ανάπτυξης το 2017, στη δυνατότητα να μοιράσουμε το κοινωνικό μέρισμα αλλά και στις προβλέψεις για το 2018».

«Είχα την ευκαιρία να αστειευτώ μαζί του, σχετικά με μια δήλωσή του ότι “εάν θέλετε να πάρετε και τέταρτο πρόγραμμα, εμείς θα στηρίξουμε” και του απάντησα “να λείπει το βύσσινο, ευχαριστούμε, ήρθε η ώρα να βγούμε από τα προγράμματα”. Μου είπε ότι ήταν μια τεχνοκρατική πρόταση και δεν αποτυπώνει τη δική του εκτίμηση για το εάν θα πάρουμε και τέταρτο πρόγραμμα», πρόσθεσε.

«Ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να κόψει μισθούς και συντάξεις»

Σχολιάζοντας τη δέσμευση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μειώσεις φόρων, ο Πρωθυπουργός είπε ότι «η μόνη αδιαπραγμάτευτη δέσμευση του κ. Μητσοτάκη σε σχέση με το πρόγραμμά του και τις προθέσεις του είναι ότι σκοπεύει να κόψει μισθούς και συντάξεις, να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις, να λεηλατήσει ότι απέμεινε όρθιο ή ότι ξαναστήσαμε με μεγάλο κόπο από το κοινωνικό κράτος. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να βρει και κάποια χρήματα για να μειώσει κάποιους φόρους για τα υψηλά εισοδήματα- γιατί αυτή είναι η έγνοια του. Πιστεύω, πως αυτό το πισωγύρισμα δεν θα το επιτρέψει ποτέ ο ελληνικός λαός να συμβεί».

«Να δώσει η ΕΕ τα απαραίτητα μηνύματα στην Τουρκία για το Διεθνές Δίκαιο»

Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την οποία χαρακτήρισε «αναγκαία», γιατί, όπως υπογράμμισε, πρέπει να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι με τη γειτονική χώρα.

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε «να δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα απαραίτητα μηνύματα στην Τουρκία για τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και για την επανέναρξη των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού».

Αναφορικά με τους θρησκευτικούς ηγέτες που αναγνωρίζει η ελληνική Πολιτεία για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, ο κ. Τσίπρας ανάφερε πως δεν αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η συζήτηση αυτή.

Όπως είπε, αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει με τη μουσουλμανική μειονότητα, να καταλήξει το συντομότερο δυνατό και να υπάρξει και η αντίστοιχη νομοθέτηση, ώστε σε ένα βάθος χρόνου να δημιουργηθούν οι εξελίξεις για να ξεπεράσουμε τα σημερινά εμπόδια.

Πηγές: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Στενότερη συνεργασία για την εφαρμογή της συμφωνίας με Τουρκία ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας από Γιούνκερ και Μέρκελ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος