Aλ. Τσίπρας: Ανάγκη σχεδίου έκτακτης ανάγκης και ρυθμιστικής παρέμβασης του κράτους στις αγορές

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση, για τον τρόπο που διαχειρίζεται την αντιμετώπιση της ακρίβειας, σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι «χρειάζεται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το κράτος να παρέμβει ρυθμιστικά στις αγορές, να είναι δίπλα στον πολίτη που αδυνατεί να τα βγάλει πέρα».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι «η ακρίβεια σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε μια τρομακτική αύξηση στις τιμές της ενέργειας, για την οποία για ένα μεγάλο ποσοστό της ευθύνεται η κυβέρνηση», την οποία χαρακτήρισε ως «πολλαπλασιαστή αυτής της ακρίβειας». Ζήτησε «ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης» που μεταξύ άλλων αφορούν σε πλαφόν στις τιμές της χονδρικής και μέτρα «ουσιαστικής στήριξης των εισοδημάτων».

Σημείωσε ότι ζητά εκλογές γιατί «η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι απολύτως ακατάλληλη για να αντιμετωπίσει μια συνθήκη κρίσης, τις ζητάμε για να προλάβουμε κάποια πράγματα, για να αλλάξει η πολιτική». «Όχι για να γυρίσουν τα “λεφτόδεντρα”, αλλά για να σταματήσουν τα “κλεφτόδεντρα”, η αφαίμαξη του μισθωτού και του συνταξιούχου, γιατί δεν γίνεται κάποιοι να κερδίζουν και η πλειοψηφία να χάνει». Έθεσε το ερώτημα τι θα γινόταν αν εκείνος ήταν πρωθυπουργός και πήγαινε σε μια Σύνοδο όπου Ισπανία και Πορτογαλία θα κέρδιζαν κάτι «που εμείς δεν μπορούσαμε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε». «Πώς θα γυρνούσα πίσω; Με τα πόδια θα γύριζα από τις Βρυξέλλες», σχολίασε.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για «ζοφερή κατάσταση που βιώνει η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας», σημειώνοντας ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε αφήνοντας τις αγορές να αυτορυθμίζονται, «να αφήνουμε αυτούς που κερδίζουν πάνω στον πόνο και την αδυναμία του πολίτη να πληρώσουν τον λογαριασμό».

Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπολόγισε στα 1,4 δισ. το τελικό ποσό της «αισχροκέρδειας» των παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ στο ερώτημα πού βρήκε αυτά τα στοιχεία, σχολίασε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κυβερνήσει 4,5 χρόνια, έχει τεχνοκράτες, έχει ανθρώπους. «Αυτοί που αμφισβητούν τα στοιχεία που παρέθεσα στη Βουλή είναι αυτοί που έχουν την υποχρέωση να μας δώσουν αναλυτικά ποιο είναι το υπερκέρδος», υπογράμμισε. Ανέφερε ότι ο κ. Μητσοτάκης πριν από έναν μήνα έλεγε στη Βουλή πως είναι ψέματα ότι η ΔΕΗ έχει κέρδη προ φόρων 900 εκατ. και πως όμως όταν η Κομισιόν έδωσε οδηγία για φορολόγηση της αισχροκέρδειας, «ξαφνικά το ανακάλυψε». Όμως, «ούτε αυτό κάνει ο κ. Μητσοτάκης», πρόσθεσε. «Η ΔΕΗ πρωταγωνιστεί σε αυτό το ράλι τις αισχροκέρδειας, μετατράπηκε σε επιχείρηση που λειτουργεί με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια», είπε.

Τόνισε ότι βεβαίως και πρέπει η χώρα να προχωρήσει στην απολιγνιτοποίηση, όμως καταλόγισε «τραγικά στρατηγικά λάθη στον ενεργειακό σχεδιασμό» από τη σημερινή κυβέρνηση. Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 μείωσε το ΦΠΑ στην ενέργεια στον κατώτατο συντελεστή, όμως «δεν είδατε να περνάει αυτή η μείωση γιατί μόλις ανέλαβε ο κ. Χατζηδάκης πέρασε τη μείωση στα τιμολόγια και μετά εφάρμοσε την κοινοτική οδηγία, το χρηματιστήριο ενέργειας, που στις σημερινές συνθήκες ειναι ό,τι πιο παράλογο υπάρχει, όπου μπαίνουν και δίνουν προσφορά οι παραγωγοί και η τελική τιμή που κλειδώνει και για τις ανανεώσιμες και για το λιγνίτη είναι η υψηλότερη προσφορά του φυσικού αερίου και η διαφορά κόστους δεν πηγαίνει στον παραγωγό αλλά στον καταναλωτή με τη ρήτρα αναπροσαρμογής». Τόνισε ότι αυτός ο μηχανισμός ρίχνει όλα τα βάρη στον καταναλωτή και δεν μπορεί να συνεχιστεί στις σημερινές συνθήκες. «Η Πορτογαλία και η Ισπανία διεκδίκησαν να αλλάξει αυτό, να ανασταλεί η παράλογη διαδικασία καθορισμού των τιμών και το κέρδισαν».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΕΦΚ φέρνει στα δημόσια ταμεία 1,5 δισ. κατ΄έτος και πως «αν είχαμε για έναν χρόνο αναστολή του, τα δημόσια ταμεία θα έχαναν 1,5 δισ. αλλά σε κάθε γέμισμα του ρεζερβουάρ ο καταναλωτής θα κέρδιζε 25 ευρώ, για 1000 λίτρα κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης θα γλιτώναμε 300 ευρώ». Πρόσθεσε ότι παράλληλα όμως ότι «αυτό το 1,5 δισ είναι περίπου το ίδιο με το ποσό που έχουν χάσει τα δημόσια ταμεία από την αισχροκέρδεια της ΔΕΗ και άλλων τριών ιδιωτικών εταιρειών. Επίσης είπε ότι ο ΦΠΑ στα καύσιμα αυξάνει τα έσοδα του κράτους: «500 εκατ έχει βγάλει τα δημόσια ταμεία από αυτή την αύξηση τιμών το τελευταίο διάστημα, γιατί δεν τα ρίχνει αυτά στην τσέπη του καταναλωτή;».

Σχολίασε πως δεν ξέρει αν υπάρχουν λεφτόδεντρα, «αλλά κλεφτόδεντρα υπάρχουν σίγουρα, με 1,5 δισ. αισχροκέρδεια και να πρωταγωνιστεί σε αυτή η ΔΕΗ που την αφήσαμε εμείς με 27 διευθυντές και έχουν γίνει 105 και με 60 βοηθούς διευθυντές και έχουν γίνει 200, με μισθούς 4.000-8.000 ευρώ μισθό τα golden boys και 360.000 το χρόνο ο διευθυντής». Σημείωσε ότι «γίνεται μια άλωση του κράτους από γαλάζια golden boys που ήρθαν για να φτιάξουν βιογραφικά στις πλάτες μας, στη ΔΕΗ, στον ΕΦΚΑ 250 προσλήφθηκαν εκτός ΑΣΕΠ, στο ΔΕΔΔΗΕ που δίνουν μπόνους 60.000 στους εαυτούς τους στο τέλος του χρόνου, για να κάνουν μια πολιτική με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που έχουν οδηγήσει σε ράλι αύξησης των τιμών με στόχο να ειναι ψηλά η τιμή στο ταμπλό του χρηματιστηρίου για να κερδίζουν οι ιδιώτες μέτοχοι και να πληρώνουν οι πολίτες».

Ερωτηθείς αν ο ΣΥΡΙΖΑ ικανοποίησε τους συνταξιούχους, ο κ. Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων ότι «οι τρομακτικές περικοπές στις συντάξεις έγιναν την περίοδο 2010-15» και πως όταν το ΔΝΤ απαιτούσε από την κυβέρνηση του νέα περικοπή 30-40% και «στυλώσαμε τα πόδια, βγήκε ο κ. Μητσοτάκης και με θράσος είπε ότι πουλάω τη Μακεδονία για να σώσω τις συντάξεις». Ανέφερε ότι όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδινε 700-800 εκατ. έκτακτο κοινωνικό μέρισμα κάθε Δεκέμβριο ο κ. Μητσοτάκης μιλούσε για «ψίχουλα» και πως ενώ όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε το Μάιο του ’19 μόνιμη «13η σύνταξη» 1 δισ. σε ετήσια βάση, η ΝΔ υποσχέθηκε ότι θα το διατηρήσει, ήρθε και το κατήργησε. Είπε ότι έως το 2023 θα ήταν 3 δισ. και πως η σημερινή κυβέρνηση αυτά τα χρήματα τα δίνει στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. «Δεν ρημάξαμε εμείς τις συντάξεις τους, κάναμε προσπάθειες, δεν καταφέραμε όσο θέλαμε, αλλά συνέχισαν να έχουν μεγαλύτερες απώλειες ενώ βγήκαμε από τα μνημόνια», τόνισε.

Ερωτηθείς για το ζήτημα των εκλογών και αν μπορεί να προκύψει κυβερνητικό σχήμα με την απλή αναλογική, ο κ. Τσίπρας είπε «ας δούμε την κρίση του ελληνικού λαού ποια θα είναι και μετά θα δούμε αν θα βγει ή δεν θα βγει». Είπε ότι οι πολιτικές δυνάμεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μπορούν και διαμορφώνουν ένα πλαίσιο συνεργασίας πάνω σε μια προγραμματική βάση. «Δεν λέω ότι αυτό μπορεί να γίνει γεφυρώνοντας χαοτικές διαφορές όπως αυτές που υπάρχουν σήμερα ανάμεσα στη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε. «Λέω όμως», σημείωσε, «ότι οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου στη βάση ενός προγράμματος -που μπορεί να είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού, η άρνηση της αισχροκέρδειας στην ενέργεια, το πλαφόν στις τιμές, η ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων και των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών, η αξιοποίηση του Ταμείο Ανάκαμψης με τρόπο που θα δημιουργήσει οφέλη για την πλειοψηφία- ένα τέτοιο μίνιμουμ πρόγραμμα, μπορεί να αποτελέσει πεδίο συνεννόηση των δυνάμεων που δεν ομνύουν στον νεοφιλελευθερισμό και την απρόσκοπτη λειτουργία των αγορών χωρίς καμία ρύθμιση». «Εγώ το πιστεύω αυτό, από κει και πέρα ο ελληνικός λαός θα κρίνει». Ερωτηθείς αν υπάρχει πιθανότητα να δούμε να συνεργάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι υπάρχουν χαοτικές πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές. Τόνισε ότι «η κρίση των πολιτών είναι αυτή που θα διαμορφώσει νέες συνθήκες το βράδυ των εκλογών της απλής αναλογικής», «οι εκλογές είναι αυτές που θα διαμορφώσουν συσχετισμούς δύναμης και όχι οι δημοσκοπήσεις».

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι την επόμενη μέρα «υπάρχει η δυνατότητα διαμόρφωσης μιας κυβέρνησης συνεργασίας που θα έχει την πλειοψηφία των βουλευτών» και πως «αυτή η δυνατότητα μπορεί να γίνει πραγματικότητα προφανώς αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει αυτές τις εκλογές, ώστε το πρώτο κόμμα, να μπορεί να συνεργαστεί με το τρίτο, με το τέταρτο και να φτιάξουν κυβέρνηση συνεργασίας που θα πάει τον τόπο σε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της κρίσης».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για «τρομακτική μονοφωνία» στα ΜΜΕ, λέγοντας ότι το πόρισμα του ΕΣΡ για το 2020 λέει ότι τα ΜΜΕ δίνουν 60%, 70%, 80% χρόνο στην κυβέρνηση και 20%-30% στην αντιπολίτευση. Επιπλέον αναφέρθηκε σε «έκθεση-κόλαφο 7 διεθνών οργανώσεων του Τύπου για το πώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη συμπεριφέρεται στα Μέσα», προσθέτοντας ότι «αυτές οι ευρωπαϊκές καταγραφές κάνουν κακό στη χώρα». Μίλησε για «εμμονή στον έλεγχο της ενημέρωσης» και αναφέρθηκε στη «λίστα Πέτσα». «Ακούω τώρα ότι ο κ. Μητσοτάκης για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, αντί να ενισχύσει του συνταξιούχους και τους μισθωτούς θέλει να ενισχύσει εκ νέου τα ΜΜΕ. Αν προβεί και σε τρίτη ‘λίστα Πέτσα’ θα είναι πλέον η απόλυτη ένδειξη ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι ο έλεγχος της ενημέρωσης και αυτό θα γυρίσει μπούμερανγκ», υπογράμμισε.

Όσον αφορά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο μήνα, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι η “ενός ανδρός αρχή” δεν μπορεί να ταιριάξει σ’ ένα κόμμα “ζωντανό” και “δημοκρατικό”, αλλά “οι όποιες διαφορές επιλύονται ή συντίθενται μέσα από μια δημοκρατική διαδικασία όπως είναι το συνέδριο”. “Το συνέδριο αυτό θα κληθεί να πάρει πολύ σημαντικές αποφάσεις τόσο πολιτικές, την ανάγκη δηλαδή να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως ένα σύγχρονο κόμμα της Αριστεράς που καλύπτει ένα ευρύ πολιτικό πεδίο από τα αριστερά της Αριστεράς ως το δημοκρατικό κέντρο”, τόνισε, χαρακτηρίζοντας το ΣΥΡΙΖΑ, “ηγεμονική δύναμη στην κεντροαριστερά” αλλά και στους νέους, τους οποίους, όπως είπε, τους αφορούν ζητήματα όπως ότι δεν υπάρχει “σοβαρή πολιτική για τη στέγη” ή ότι ο κατώτατος μισθός είναι “καθηλωμένος”.

“Αυτά τα μεγάλα θέματα πρέπει να απασχολήσουν τις προοδευτικές δυνάμεις”, είπε χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα εξέφρασε φόβους ότι η ενεργειακή κρίση που αντιμετωπίζουμε σήμερα, θα μετατραπεί σύντομα σε “επισιτιστική κρίση” καθώς η χώρα δεν έχει αυτάρκεια σε μαλακό σιτάρι, καλαμπόκι και λιπάσματα.

“Θα έπρεπε η κυβέρνηση να έχει άμεσα προχωρήσει σε καλλιεργητικό επανασχεδιασμό, να συνδέσει επιδοτήσεις με την παραγωγή μαλακού σιταριού και καλαμποκιού, προκειμένου να μετατραπούν από βαμβάκι σε στάρι και σε καλαμπόκι για να αυξηθεί, όσο μπορεί η εγχώρια παραγωγή”, σημείωσε, προειδοποιώντας ότι “θα βρεθούμε μπροστά σε σοβαρότατο πρόβλημα”.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε στη συναυλία που διοργανώνει το κόμμα σήμερα για την ειρήνη, λέγοντας πως είναι “αυτονόητο” ότι θα έπρεπε “συμφωνούν όλοι” και ότι δεν καταλαβαίνει “γιατί να ενοχλείται κάποιος” με αυτή την πρωτοβουλία. “Στόχος” της συναυλίας, όπως σημείωσε, είναι να δώσουμε ένα “μήνυμα να σταματήσει η επέμβαση στην Ουκρανία, οι βομβαρδισμοί, οι σφαγές των αμάχων”.

Τέλος, αναφερόμενος στην παρέμβαση του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι την επόμενη Πέμπτη στη Βουλή εξέφρασε την ελπίδα να “βρει δυο λόγια να πει” για την τουρκική κατοχή στην Κύπρο, ενώ σχολίασε ότι την ώρα που η Τουρκία εμφανίζεται ως η χώρα που θα κάνει “ειρηνευτική προσπάθεια” στην Ουκρανία και θα “βρει τη διέξοδο της ειρήνης”, η Ελλάδα “στέλνει όπλα στον πόλεμο”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος