Αγγ. Συρίγος: Βολεμένη η Ευρώπη-Αντιμέτωπη η Ελλάδα με συστηματικές κατευθυνόμενες ροές από Τουρκία (audio)

Η παρεμπόδιση και η αποτροπή είναι η μόνη λύση για την αντιμετώπιση της κατάστασης όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στα σύνορα με την Τουρκία υποστηρίζει ο κ. Άγγελος Συρίγος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου & Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Ο ίδιος ωστόσο επισημαίνει ότι πρόκειται για μία ριψοκίνδυνη λύση όταν αυτή εφαρμόζεται στα θαλάσσια σύνορα διότι έχει μία αχίλλειο πτέρνα και αυτή δεν είναι άλλη από το κίνδυνο να χαθούν ανθρώπινες ζωές. Ωστόσο ο κ Συρίγος υπογραμμίζει ότι Από την άλλη πλευρά η παρεμπόδιση και η αποτροπή περνάει κι ένα μήνυμα για παράδειγμα σε οικογένειες να μην επιβιβαστούν στις βάρκες εάν ξέρουν ότι κινδυνεύουν σοβαρά στη διάρκεια του ταξιδιού τους.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Αναμενόμενα και Μη» με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη και τον Γιώργο Πίκουλα, ο κ. Συρίγος επεσήμανε ότι πρόκειται για μία διαρκής κατάσταση «την οποία θα πρέπει να χειριζόμαστε ανάλογα με τις περιόδους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο διότι αλλάζουν διαρκώς τα δεδομένα».

Ο ίδιος εκτιμά ότι «το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αυτό που θα αντιμετωπίσουμε είναι ένας επίσημος καταυλισμός από την τουρκική πλευρά των συνόρων, ο οποίος κατά καιρούς θα δημιουργεί εντάσεις και θα μας υποχρεώσει να διατηρούμε ισχυρές δυνάμεις σε αυτή την περιοχή και θα έχουμε επίσης ένα διαρκές πρόβλημα στα νησιά οι οποίοι θα επιδιώκουν να περάσουν απέναντι».

Απαντώντας στο ερώτημα αν η στάση των Ευρωπαίων είναι ικανοποιητική, ο κ. Συρίγος δήλωσε κατηγορηματικά όχι. «Η Ευρώπη είναι βολεμένη με τη συμφωνία του Μαρτίου του 2016. Έχει δημιουργήσει τρεις ζώνες ανάσχεσης, μία στα τουρκικά παράλια, η οποία και έσπασε τώρα, μία στα ανατολικά νησιά του Αιγαίου και μία στα βόρεια σύνορα μας. Επομένως η Ευρώπη είναι ευχαριστημένη που δεν θα φτάσουν στα εδάφη της. Όλα τα υπόλοιπα τα βλέπει αφ’ υψηλού και είναι σαφές ότι αυτό υποστηρίζουν κάποιοι καρεκλοκένταυροι στην Κομισιόν περί παραβίασης των κανόνων του ανθρωπιστικού δικαίου και του ασύλου, την ώρα που ο Ερντογάν ενσυνειδήτως στέλνει μετανάστες στα σύνορα τότε δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα».

Ως προς την άποψη που εκφράζεται ότι παραβιάζεται η αρχή μη επαναπροώθησης, ο κ. Συρίγος σημειώνει ότι «η αρχή αυτή περιέχει ως όρο ότι δεν θα επιστραφούν σε μία χώρα, στην οποία υπάρχει ισχυρός κίνδυνος διώξεων. Οι άνθρωποι αυτοί απ’ ότι διαπιστώνουμε μιλάνε πολύ καλά τούρκικα επομένως μένουν πολύ καιρό στην Τουρκία και δεν υπάρχει κάποιος ορατός κίνδυνος διώξεων τους στην Τουρκία».

Σε σχέση με τις δηλώσεις της Κομισιόν αλλά και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, ο κ. Συρίγος σημείωσε ότι αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση καινοφανής καθώς διαμορφώνονται και νέοι κανόνες διεθνούς δικαίου.

«Έχουμε την χρήση του ανθρωπιστικού δικαίου και του δικαιώματος ασύλου από ένα άλλο κράτος με σκοπό να αποσταθεροποιήσει ένα γειτονικό του κράτους, δηλαδή κατευθύνει ανθρώπους με αυτό το σκοπό. Μου θυμίζει όλο και περισσότερο τις περιπτώσεις εκείνες σε εμπόλεμες ζώνες με τις ανθρώπινες ασπίδες. Παλαιότερα δεν αποτελούσε έγκλημα πολέμου αλλά όταν άρχισαν να τοποθετούν στους στόχους γυναίκες, οικογένειες και παιδιά αυτό πλέον θεωρείται έγκλημα πολέμου. Θεωρούμε λοιπόν ότι έχουμε πλέον τη διαμόρφωση ενός νέου κανόνα διεθνούς δικαίου».

Ο κ. Συρίγος υπογράμμισε ότι δεν έχουμε εξαιρετική μεταναστευτική πίεση όπως υποστηρίζει η Κομισιόν, δεν αντιμετωπίζουμε μία νέα κρίση ανάλογη με αυτή του 2015.

«Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με συστηματικές κατευθυνόμενος ροές από την Τουρκία. Χρησιμοποιούνται οι κανόνες του ανθρωπιστικού δικαίου και η διαδικασία ασύλου ως μέσα αποσταθεροποίησης μιας άλλης χώρας. Αυτό δεν έχει να κάνει με ανθρωπιστικό δίκαιο και με διαδικασίες ασύλου. Το καθεστώς Ερντογάν συνειδητά στέλνει μάζες ξένων υπηκόων με στόχο να διεισδύσουν στα ελληνικά σύνορα. Οι κανόνες λοιπόν του ανθρωπιστικού δικαίου χρησιμοποιούνται με τρόπο που δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο και χρησιμοποιούνται καταχρηστικά. Γι’ αυτό θεωρώ ότι έχουμε ένα νέο έγκλημα κατά το διεθνές δίκαιο, το οποίο έχει επιπτώσεις και σε αυτούς που χρησιμοποιούνται αλλά και στις χώρες εναντίον των οποίων στρέφεται».

Πηγή Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος