Αεροναυτική άσκηση υψηλού συμβολισμού (εικόνες-video)

Άσκηση υψηλού συμβολισμού ξεκινησε σήμερα το πρωί στην ευρύτερη περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης, της Καρπάθου, της Ρόδου και νοτίων του Καστελόριζου.

Συγκέντρωση δυνάμεων που τάσσονται στο πλευρό της Ελλάδας

Σε διαφορετικά σημεία, όπως λένε επιτελείς θα γίνουν εντός 48ωρου οι ασκήσεις με τα F-16 Block 60 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τα ελληνικά μαχητικά και τα πολεμικά πλοία.

Ήδη από χθες αμερικανικό αντιτορπιλικό οτιοανατολικά της Κρήτης έχει κάνει συνεργασία επικοινωνίας με φρεγάτες του ελληνικού στόλου, ενώ τα ελληνικά F-16 έκαναν άσκηση αεράμυνας περιοχής.

Φωτογραφίες και βίντεο από την θεσινή κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας και ΗΠΑ, που πραγματοποιήθηκε χθες στη θαλάσσια περιοχή νοτίως Κρήτης, έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ.

Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, η άσκηση που εντάσσεται στο πλαίσιο της διαρκούς στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ περιελάμβανε συνεργασία σε αντικείμενα κοινής επιχειρησιακής σχεδίασης, αεράμυνας, ανθυποβρυχιακού πολέμου, επικοινωνιών, ανταλλαγής πληροφοριών, σύνθεσης τακτικής εικόνας, προχωρητικούς ελιγμούς και συνεργασία αεροσκαφών και ελικοπτέρων. Στην άσκηση συμμετείχαν η φρεγάτα (Φ/Γ)ΑΙΓΑΙΟΝ, υποβρύχιο (Υ/Β) Τύπου 214 και έξι αεροσκάφη F- 16, ενώ από την πλευρά των ΗΠΑ το αντιτορπιλικό USS WINSTON S. CHURCHILL, καθώς και ελικόπτερα των πολεμικών ναυτικών των δύο χωρών.

Η δραστηριότητα αποδεικνύει έμπρακτα τους μακροχρόνιους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών -που προσφάτως ενισχύονται συνεχώς- και συνέβαλε περαιτέρω στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχουσών δυνάμεων, τόσο σε διακρατικό όσο και σε διασυμμαχικό πλαίσιο, καταλήγει η ανακοίνωση.

Από το ξημέρωμα ξεκίνησε και μια ακόμη «ηχηρή» τετραμερής άσκηση. Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία, -που στέλνει κι άλλες φρεγάτες στη Μεσόγειο- και Ιταλία.

Πολεμικό Ναυτικό, λοιπόν, από τις τέσσερις χώρες και ταυτόχρονα στον αέρα ελληνικά μαχητικά και γαλλικά Rafale που ήδη ο αριθμός τους στην Κύπρο έχει αυξηθεί, θα συνεκπαιδευτούν σε όλη αυτή τη μεγάλη περιοχή.

Αεροναυτική άσκηση υψηλού συμβολισμού (εικόνες-video)

Η πολιτική και στρατιωτική διπλωματία έχουν δουλέψει πολύ για αυτά τα αποτελέσματα και δεν είναι λίγες οι χώρες που τάσσονται πλέον εμπράκτως στο πλευρό της Ελλάδας και απέναντι από την επεκτατική Τουρκία.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Πολίτης, αντιναύαρχος ε.α. σημείωσε ότι η Τουρκία διαρκώς προκαλεί και περιμένει από εμάς να κάνουμε το λάθος. Μέχρι στιγμής δεν εχει γίνει το λάθος, είπε.

Χθες έγινε Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων στο οποίο συζητήθηκαν πολλές από τις λεπτομέρειες για πολλές αεροναυτικές ασκήσεις, με πρωταγωνίστρια της Ελλάδα. Η στρατιωτική ηγεσία θέλει να είναι τουλάχιστον δυο βήματα πιο μπροστά.

Παράλληλα εκτιμήθηκε η κατάσταση έτσι όπως διαμορφώνεται με την παράταση της ναυτικής οδηγίας και το ερευνητικό Oruc Reis που πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για δύο εβδομάδες, με δυτική πορεία.

Πηγή ΕΡΤ, Ρεπορταζ Γ. Σιδέρης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος