‘Αδ. Γεωργιάδης: Ουρανομήκης ανοησία η επιβολή πλαφόν στις τιμές βασικών αγαθών

Array

«Η πολιτική μας δέσμευση είναι η Ελλάδα να πρωτοπορεί στην προστασία του καταναλωτή σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, κατά την έναρξη της επεξεργασίας του νομοσχεδίου για την προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών, το οποίο ενσωματώνει και σχετική κοινοτική Οδηγία.

Ο υπουργός παρατήρησε πως διαφάνηκε να υπάρχει μια γενικότερη συμφωνία μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, τόσο για την ενσωμάτωση της Οδηγίας, όσο και σε μια σειρά από διατάξεις που αφορούν πρωτοβουλίες του υπουργείου, ικανοποιώντας κάποια δίκαια πάγια κλαδικά αιτήματα. Μεταξύ αυτών, βρίσκονται οι όροι για τις διαδικτυακές διαφημίσεις υπηρεσιών τύπου κομμωτικής ή αισθητικής, τηρώντας από την μια την κοινοτική νομοθεσία και από την άλλη διασφαλίζοντας τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ χιλιάδων κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το «καλάθι του νοικοκυριού», ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι αυτό «σχεδιάσθηκε και θεσμοθετήθηκε για να προστατεύσει τους οικονομικά ευάλωτους. Προφανώς, τον ζάπλουτο συμπολίτη μας δεν τον πειράζει εάν η φέτα έχει πάει 14 ευρώ το κιλό, τον συμπολίτη μας όμως που λαμβάνει 500 ευρώ σύνταξη τον πειράζει πάρα πολύ. Δεν καταλαβαίνω όμως γιατί ενοχλεί κάποια κόμματα ή καταναλωτικές ενώσεις, ότι κάποιοι συμπολίτες μας μπορούν να πάρουν βασικά προϊόντα διατροφής φθηνότερα. Το Καλάθι του Καταναλωτή προσφέρει 830 προϊόντα με αποπληθωρισμό στον συμπολίτη μας που θέλει να τα πάρει. Αυτό γιατί είναι κακό, ομολογώ, πραγματικά δεν το καταλαβαίνω».

Απαντώντας στο αίτημα επιβολής πλαφόν στις τιμές βασικών προϊόντων, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «εάν έμπαινε διατίμηση, αυτό θα ήταν ουρανομήκης ανοησία». Πρόκειται για «ένα καταστροφικό μέτρο σε εποχές μεγάλου πληθωρισμού, καθώς θα υποχρέωνε κάποιους εμπόρους να πουλάνε με ζημία αλλά επειδή το εμπόριο στηρίζεται στο κέρδος, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν ελλείψεις».
Σημείωσε πως «η μόνη χώρα που έβαλε διατίμηση στα προϊόντα ήταν η Λευκορωσία, και την αφαίρεσε σε περίπου δύο μήνες, καθώς τα ράφια των σούπερ μάρκετ της έμειναν άδεια. Η δε, Ουγγαρία που έβαλε διατίμηση στα καύσιμα, την αφαίρεσε μετά από 30 ημέρες, καθώς έλλειψαν τα καύσιμα από τα πρατήριά της». Εμείς, είπε, αυτό που κάναμε «ήταν να βάλουμε πλαφόν – διατίμηση στο περιθώριο του κέρδους.

«Ναι, υπάρχει μεγάλη ακρίβεια, αλλά παραμένουμε σταθεροί σε κάποιους δείκτες και μάλιστα κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. ‘Αρα και σε αυτό τον τομέα πιστεύουμε ότι η πολιτική μας αποδίδει, πάντα στην σφαίρα του ρεαλιστικού και όχι στην σφαίρα του φαντασιακού που μπορεί κάποιοι να έχουν » είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Εκτίμησε παράλληλα πως η «μάχη των κλειστών καταστημάτων την Κυριακή» είναι «μια χαμένη μάχη, μια μάχη οπισθοφυλακής και όποιος ταξιδεύει στην Ευρώπ», επισημαίνοντας ότι «δεν χρειάζεται να τσακωνόμαστε για πράγματα που τα λύνει η ίδια η ζωή».

Σχολιάζοντας την κριτική που του άσκησε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, ότι άλλαξε την άποψή που είχε για την φαρμακευτική κάνναβη, ο υπουργός μεταξύ άλλων είπε «ναι», καταλάβαμε ότι είχαμε λάθος άποψη «όταν ήρθαν όλοι οι σύλλογοι των ασθενών της Ελλάδος και μας εξήγησαν τι τραβάγανε για να παίρνουν παράνομα την φαρμακευτική κάνναβη από το εξωτερικό» και πρόσθεσε ότι «τα θέματα της φαρμακευτικής κάνναβης τα έχει λύσει η ιατρική επιστήμη και δεν είναι θέμα πολιτικής διαμάχης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος