Αδ. Γεωργιάδης για απογευματινά χειρουργεία: Ο βασικός λόγος της μεταρρύθμισης είναι να καταστήσει το λειτούργημα του γιατρού του ΕΣΥ πιο ελκυστικό

Στα απογευματινά χειρουργεία και στο περιστατικό στην Κρήτη με τον καρκινοπαθή αναφέρθηκε ο υπυργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπρικού σταθμού ΑΝΤ1.

Για τα απογευματινά χειρουργεία τόνισε: «Τα απογευματινά χειρουργεία είναι μία κουβέντα που γίνεται στην Ελλάδα εδώ και 32 χρόνια. Την πρωτοξεκίνησε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, τη νομοθέτησε εκ νέου η κυβέρνηση Σημίτη, την ξανανομοθέτησε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, τη νομοθέτησε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και τώρα την υλοποιούμε εμείς».

«Χθες, πρώτη μέρα λειτουργίας, έγιναν απογευματινά χειρουργεία στην Αλεξανδρούπολη, στην Καβάλα και στη Θεσσαλονίκη, στα νοσοκομεία Παπαγεωργίου και ΑΧΕΠΑ. Σήμερα θα κάνουν άλλα 5 νοσοκομεία, αύριο άλλα 10 νοσοκομεία και μέσα σε ένα μήνα θα έχουν μπει σχεδόν όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Άρα, όλοι αυτοί που έλεγαν ότι δεν υπάρχει προσωπικό για τα απογευματινά χειρουργεία, τώρα που σχεδόν όλα τα νοσοκομεία κάνουν, τι λένε;».

«Ο βασικότερος λόγος της μεταρρύθμισης αυτής είναι να καταστήσει το λειτούργημα του γιατρού του ΕΣΥ πιο ελκυστικό, δηλαδή να μπορεί να έχει ο χειρουργός, ο αναισθησιολόγος, ο νοσηλευτής και ο τραυματιοφορέας υψηλότερες αμοιβές. Τους δίνουμε ένα επιπλέον κίνητρο για να έρθουν στο ΕΣΥ».

«Η Υπουργική Απόφαση έχει μέσα ένα παράρτημα όπου έχει όλα τα DRGs, δηλαδή την κοστολόγηση των επεμβατικών πράξεων. Από αυτά τα DRGs, με απόφαση της χειρουργικής ομάδας του νοσοκομείου θα γίνονται τα απογευματινά χειρουργεία που η χειρουργική ομάδα του νοσοκομείου κρίνει ότι μπορεί να εκτελέσει. Αναφερόμαστε πάντα σε ψυχρά τακτικά χειρουργεία. Άρα, ούτε μεταμοσχεύσεις θα γίνουν, ούτε επείγουσα εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας θα γίνει».

«Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, που είναι το νοσοκομείο με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στα απογευματινά χειρουργεία από όλη την Ελλάδα, και θέλω να τους ευχαριστήσω γι΄ αυτό, θα γίνουν σήμερα πέντε επεμβάσεις καταρράκτη. Όταν τους ρώτησα “γιατί τόσο μεγάλη ζήτηση” μου απάντησαν ότι η διαφορά της τιμής σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα είναι πάρα πολύ μεγάλη. Άρα, αυτοί οι πέντε που θα χειρουργηθούν σήμερα το απόγευμα φεύγουν από τη λίστα των πρωινών χειορυργείων και πέντε συμπολίτες μας που ήταν σε αναμονή θα χειρουργηθούν νωρίτερα».

Για το περιστατικό στην Κρήτη με τον καρκινοπαθή, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε: «Θα ήθελα να εκφράσω συλλυπητήρια στην οικογένεια του αυτόχειρα από την Κρήτη που έβαλε τέλος στη ζωή του. Είναι ένα αναμφίβολα συγκλονιστικό γεγονός που μας θέτει προ των ευθυνών μας όχι τόσο για το θέμα του φαρμάκου, το οποίο είχε λυθεί, όσο για το ότι θα πρέπει να εντείνουμε τη ψυχολογική υποστήριξη που πρέπει να παρέχουμε στους ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο».

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε ακόμη σε ανακριβή σημερινά δημοσιεύματα στον Τύπο: «Διάβασα σήμερα στην εφημερίδα “Δημοκρατία” ότι «μέσα σε αποδοκιμασίες από υγειονομικούς αλλά και πολίτες αγανακτισμένους για την τραγική κατάσταση των νοσοκομείων Θεσσαλονίκης ο τρισευτυχισμένος Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης εμφανίστηκε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου». Ένα λεπτάκι, εκεί ήταν όλες οι κάμερες. Είδατε εσείς μαζικές αποδοκιμασίες; Όταν πήγα υπήρχε μόνο ένας άνθρωπος που φώναζε σε ένα νοσοκομείο εκατοντάδων οι οποίοι χειροκροτούσαν. Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό είναι «μαζικές αποδοκιμασίες».

«Δεύτερο που θέλω να στηλιτεύσω, γιατί η παραπληροφόρηση «σκοτώνει» τη δημοκρατία, είναι ότι η εφημερίδα «KONTRA» είχε πρωτοσέλιδο τίτλο «Μέχρι 4 χιλιάδες ευρώ τα απογευματινά χειρουργεία». Απολύτως ψευδές. Για να γνωρίζει ο κόσμος, το πλαφόν των απογευματινών χειρουργείων είναι 2 χιλιάδες ευρώ, ακριβώς το μισό από αυτό που γράφει η εφημερίδα. Αν θέλουμε απλώς να κατηγορούμε, δεν θα βγάλουμε άκρη».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος