Αχτσιόγλου στην ΕΡΤ: Ενιαία αντιμετώπιση στο κούρεμα των χρεών – Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών

Την ανάγκη μια ενιαίας αντιμετώπισης στο κούρεμα των χρεών, που συσσωρεύτηκαν στη διάρκεια της  πανδημίας αλλά και  επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών για ένα διάστημα ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ η Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην υπουργός Εργασίας . Όπως τόνισε είναι “Απαραίτητη η ενιαία αναδιάρθρωση χρεών για να μπορέσει να κρατηθεί η λειτουργία των επιχειρήσεων ζωντανή, να αποφευχθούν οι μαζικές απολύσεις και τα νοικοκυριά να μπορούν να κάνουν μια στοιχειώδη κατανάλωση, ώστε να μπορέσει να κινηθεί η αγορά με την άρση του lockdown”. “Μια τέτοια ρύθμιση θα είχε μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες θετικές συνέπειες”, επισήμανε και τόνισε πως “ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για το σύνολο των χρεών (ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών) τα οποία κουρεύονται με διαβάθμιση και εν συνεχεία πληρώνονται σε 120 δόσεις“.

“Για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας είναι απαραίτητη η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών, εργαζομένων και εργοδοτών για  ένα διάστημα από το κράτος”, επισήμανε, με την αντίστοιχη δέσμευση της επιχείρησης ότι δεν θα κάνει απολύσεις.

Όσον αφορά στo Σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την επανεκκίνηση της οικονομίας και στους τρεις πυλώνες για το ιδιωτικό χρέος και την ενίσχυση της ρευστότητας, που παρουσιάστηκε χθες από τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κα Αχτσιόγλου υποστήριξε πως “η κυβέρνηση δεν έχει ένα σχέδιο για να επανεκκινήσει επί της ουσίας η οικονομία μετά την άρση του lockdown” και ανέφερε πως “καταθέσαμε μια πρόταση, για το πως θα μπορέσουν κυρίως οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν το μεγάλο πρόβλημα των χρεών που έχουν συσσωρευτεί στη διάρκεια της πανδημίας. Να μπορέσουν να έχουν κάποια εργαλεία ρευστότητας για να προχωρήσουν και να μεταβούμε στην επόμενη ημέρα που αφορά το ταμείο ανάκαμψης“.

Όπως επισήμανε “τα νέα χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία και είναι καταγεγραμμένα έως το τέλος του -20 είναι 7 δισ προς το δημόσιο (εφορία και ασφαλιστικά ταμεία) και 10 δισ προς τις τράπεζες. Η θέση μας είναι ότι γι΄αυτά δεν υπάρχει ευθύνη των πολιτών για τη δημιουργία τους, έχουμε να κάνουμε με αντικειμενική αδυναμία πληρωμής. Σε αυτά τα χρέη λέμε πως πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε “κούρεμα” Έχουμε προτείνει μια διαβάθμιση στο κούρεμα ανάλογη με τη μείωση του εισοδήματος ή του τζίρου. π.χ Εάν έχεις μείωση εισοδήματος ή τζίρου από 10-29% να έχεις κούρεμα 40%, από 30-40% να έχεις κούρεμα 50% και από εκεί και πάνω να έχεις κούρεμα 60%”.

“Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές ως προς την πολιτική ουσία” τόνισε  “είναι πως εάν δεν γίνει ριζική αναδιάρθρωση αυτών των χρεών (κούρεμα όχι μόνο δόσεις) δεν μπορούν ούτε οι επιχειρήσεις να επανεκκινήσουν, ούτε να κρατήσουν τους εργαζόμενούς τους, ούτε καν να μιλάμε για κατανάλωση και επενδύσεις”.

“Αυτά τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί στην πανδημία θα ήταν αδύνατον να πληρωθούν και μάλιστα στην ώρα τους” υπογράμμισε και πρόσθεσε: “Αρα όταν φέρνεις ένα ευνοϊκό σχήμα που ρυθμίζει και βοηθάει τον οφειλέτη να μπορεί να αποπληρώνει ένα μέρος σταδιακά, τελικά έχει πολύ μεγαλύτερη εισπραξιμότητα και στα δημόσια έσοδα”. “Δοκιμασμένο σχήμα είναι η ρύθμιση που είχαμε κάνει, ως κυβέρνηση στα ασφαλιστικά ταμεία (με κουρέματα και 120 δόσεις) και τα δημόσια έσοδα όχι απλώς δεν μειώθηκαν αλλά βελτιώθηκαν σε σχέση με αυτά που θα μπορούσαν να έχουν εισπραχθεί” ανέφερε.

Όπως σημείωσε “πιό δύσκολη η ρύθμιση στα χρέη προς τις τράπεζες (10δισ)“. Εκεί, όπως είπε, “είναι πιό δύσκολο να παρέμβει το κράτος αλλά υπάρχουν τρόποι (πάγωμα των πληρωμών, διαγραφή των τόκων υπερημερίας, ρύθμιση ακόμη και κούρεμα για ευάλωτους οφειλέτες. Όλα αυτά τα μέτρα που καταθέσαμε χθες προβλέπονται και από τον κώδικα δεοντολογίας τραπεζών, κανονικά, απλά δεν τηρείται”.

“Η κυβέρνηση δεν κάνει κούρεμα χρέους” υποστήριξε και ανέφερε πως  “είναι άλλο να λες ότι κουρεύω ένα χρέος και μετά το αποπληρώνω σε 120 δόσεις άρα ως πολίτης έχω ένα πολύ μικρότερο ποσοστό οφειλής, άρα και δόσεων να πληρώνω  και άλλο να λες ότι δεν σου πειράζω το χρέος απλά σου το κόβω σε δόσεις. Το δεύτερο είναι ότι η κυβέρνηση δεν ακουμπά όλα τα χρέη. Κάνει πολύ συγκεκριμένη επιλογή π.χ ο φόρος τάδε για δύο μήνες”.

Αναφέρθηκε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για επιδότηση για ένα διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών , για να μπορέσει να μην υπάρχει μαζικό κύμα απολύσεων. “Η κυβέρνηση δεν έχει σχεδιάσει τέτοιο πρόγραμμα” επισήμανε, “αντιθέτως δημιουργεί ένα νέο πρόγραμμα θέσεων εργασίας μέσω του ΟΑΕΔ, όμως αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να κάνουν νέες προσλήψεις”.

Αναφέρθηκε και στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της Α΄κατοικίας, επισημαίνοντας ότι “Την απαίτηση να μην εφαρμοστεί ο πτωχευτικός κώδικας δεν την έχουμε μόνο εμείς την έχει το σύνολο της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και η Ένωση καταναλωτή και οι δικηγορικοί σύλλογοι. Είναι ένας κώδικας που προβλέπει οριζόντια πτωχοποίηση φυσικών προσώπων, εμπόρων και νοικοκυριών. Πρώτη φορά στη χώρα υπάρχει μια τέτοια αντιμετώπιση, να πτωχεύει ένας εργαζόμενος, ένα νοικοκυριό σαν να ήταν έμπορος και καταργεί κάθε προστασία της Α΄κατοικίας”

Όπως τόνισε, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι κατάργηση του νέου πτωχευτικού νόμου και ένα ολιστικό πλαίσιο για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους με απαραίτητη προϋπόθεση την προστασία της Α΄κατοικίας, τουλάχιστον των λαϊκών νοικοκυριών και των μεσαίων εισοδημάτων.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος