Α. Τσίπρας: Να παραιτηθεί η Λίνα Μενδώνη – Ο πρωθυπουργός έχει την πολιτική ευθύνη

Θέλω να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ στα θύματα -αγόρια και κορίτσια- που τόλμησαν να βγουν να μιλήσουν, δήλωσε με έμφαση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, επισημαίνοντας ότι το θέμα υπερβαίνει τα κόμματα, είναι θέμα της κοινωνίας που έχει αρρωστήσει με όλα αυτά που βγαίνουν στον αερά. Αφορά όλους πατεράδες, μανάδες, παιδιά, κορίτσια, αγόρια. Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε ευθύνες στον πρωθυπουργό για την «υπόθεση Λιγνάδη-Μενδώνη» και ζήτησε εκ νέου την παραίτηση της Λίνας Μενδώνη.

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε με ένα «μεγάλο ευχαριστώ», όπως είπε στα αγόρια και στα κορίτσια που υπήρξαν θύματα κακοκοποίησης και τόλμησαν, «στα αγόρια και στα κορίτσια που κουβαλούσαν ένα βάρος και τόλμησαν να ανοίξουν την ψυχή τους και να δείξουν τις πληγές τους. Γιατί βρήκαν την δύναμη και ύψωσαν την φωνή τους και ύψωσαν ένα φράγμα απέναντι στην σιωπή και στην συγκάλυψη, προστατεύοντας εκατοντάδες αγόρια και κορίτσια για το μέλλον. Αυτούς οφείλουμε να στηρίξουμε σήμερα».

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι από τα 40 λεπτά της ομιλίας του όφειλε να ακουστεί έστω μία φορά, ανάληψη πολιτικής ευθύνης, μία συγγνώμη για τις ολιγωρίες και τις παραλείψεις της κυβέρνησης στον χειρισμό των υποθέσεων», επισημαίνοντας ότι το μεγάλο ζήτημα είναι ότι βρισκόμαστε εδώ και ένα μήνα σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις αλλά και μπροστά σε ένα μεγάλο σκάνδαλο που αφορά στη συγκάλυψη.
Ωστόσο, όπως είπε, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να αλλάξει πλαίσιο, καθώς “δεν είναι εύκολο για ένα πολιτικό να αναλαμβάνει πολιτική ευθύνη” και ότι επέλεξε να μην κάθεται στα έδρανα η κα Μενδώνη αλλά η κα Αγαπηδάκη. «…Υπάρχουν μόνο ποινικές ευθύνες, δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες; Δεν έγινε μπροστά στα μάτια μας μία προσπάθεια συγκάλυψης; Δεν έγινε προσπάθεια να εμφανιστεί το σκάνδαλο Λιγνάδη σαν μία ταλαιπωρία για το τίποτα; Δεν έγινε προσπάθεια να παρουσιαστούν οι κατηγορίες σαν παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας; Δεν πιστεύω ότι μία υπουργός εκβιάζει τον πρωθυπουργό. Το μόνο τεκμήριο που αμφισβητείται σήμερα είναι το δικό σας τεκμήριο πολιτικής αθωότητας».

Πρόσθεσε ότι “η σημερινή συζήτηση είναι με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην κοινή γνώμη. Δεν είναι όμως θέμα κομμάτων αλλά θέμα κοινωνίας που έχει αρρωστήσει, γι αυτό μην αναζητείτε ευθύνες στο ΣΥΡΙΖΑ”, ενώ ανέφερε ότι “σύσσωμος ο κόσμος των Τεχνών ζητά επιτακτικά να λάβει η υπουργός Πολιτισμού την πολιτική ευθιξία και να παραιτηθεί. Αντ’ αυτού κύριε Μητσοτάκη, εξακολουθείτε να την στηρίζετε».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι διαχωρίζει απολύτως τη θέση του «από όσα ανεύθυνα γράφονται στα social media» και πως ο ίδιος έχει υποστεί τέτοιες επιθέσεις με χιλιάδες αναρτήσεις. Δήλωσε ότι καταδικάζει και διαφωνεί «αποφασιστικά, κάθετα, κατηγορηματικά, με πολλά από όσα η ασυδοσία του πληκτρολογίου σας καταλογίζει», σημειώνοντας ότι όμως ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει πράξει το αντίστοιχο, όταν στόχος ήταν οι πολιτικοί αντίπαλοί του. Τον κατηγόρησε ότι όταν ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης είχε μετατραπεί «σε μόνιμο αναμεταδότη εντός της βΒουλής των επιχειρημάτων των τρολ του διαδικτύου». «Από το δικό σας στόμα, που τώρα δοξολογεί τη ποιότητα των επιχειρημάτων, δεν βρήκε η απίστευτη συκοφαντία ότι ανταλλάξαμε τη Μακεδονία με τις συντάξεις; Από το δικό σας στόμα, που τώρα αγορεύει για την ποιότητα του δημοσίου διαλόγου, δεν ξεπήδησε η μεταφορά των δημοσιευμάτων του Μακελειού μέσα στο Κοινοβούλιο, και η απόπειρα ηθικού διασυρμού του νεκρού πατέρα μου- ως δήθεν συνεργάτη της χούντας;».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «έρχεται σήμερα να παραδώσει μαθήματα για την ποιότητα της δημοκρατίας, ενώ θα έπρεπε να μιλάμε για μαθήματα υποκρισίας», λέγοντας ότι είναι «ο πρωθυπουργός που εν ονόματι των θεσμών έχει προβεί στα μεγαλύτερα θεσμικά ατοπήματα». «Η πράξη λέει ότι είστε αλλεργικός στο διάλογο. Η πράξη λέει ότι μετατρέψατε εν ονόματι της πανδημίας τη Βουλή σε άβουλη», είπε, σχολιάζοντας ότι αν πράγματι θέλει διάλογο ας τολμήσει να συζητήσει με τους φορείς του χώρου του πολιτισμού «που έχουν ξεσηκωθεί με τη στάση σας».

Μιλώντας για το κίνημα που σπάει τη σιωπή, υπογράμμισε ότι η κάθαρση πρέπει να στηριχθεί μέχρι τέλους, ότι με αυτό αναδείχθηκαν σειρά ζητημάτων, για την εργασιακή ανασφάλεια, για τα δικαιώματα, την αξιοπρέπεια και ότι πρέπει να σταλεί το μήνυμα στην κοινωνία ότι «ο αυταρχισμός της εξουσίας, που μπορεί να κρύβει εγκλήματα και να κουκουλώνει σκάνδαλα, αναδεικνύοντας μάλιστα τους άριστους αυτουργούς τους, έχει ένα όριο που είναι η αντίσταση όλων μας». Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτήρισε ατυχή επιλογή του κ. Μητσοτάκη «να επιχειρήσει να ξεφύγει από τις ευθύνες του, μετατρέποντας τη συζήτηση για ένα τέτοιο ειδεχθές σκάνδαλο, σε συζήτηση για τη ποιότητα του πολιτικού διαλόγου».

Σημείωσε ότι το πρόβλημα είναι «οι πράξεις της κυβέρνησής σας», όχι μόνο για το θέμα Λιγνάδη, όπως είπε, αλλά για την πανδημία, την «οικονομική και κοινωνική καταστροφή», την αστυνομία «που αντιμετωπίζει φοιτητές σαν εγκληματίες στα πανεπιστήμια, την καταπάτηση των δικαιωμάτων, τη πιθανότητα να γίνουμε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα μετά τη Βρετανία της Θάτσερ με νεκρό φυλακισμένο απεργό πείνας, την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, τις εκκρεμείς συντάξεις που τριπλασιάσατε, για το “σουρωτήρι” στο Αιγαίο από τους Τούρκους».

«Τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργείτε ή αυτά που δεν μπορείτε να λύσετε με τις πολιτικές και τη συμπεριφορά σας, είναι το λίπασμα για τα σχόλια και την κριτική εναντίον σας», σχολίασε, καλώντας τον πρωθυπουργό να μην ψάχνει στην αντιπολίτευση τους υπεύθυνους, «ψάξτε την ευθύνη στις πολιτικές σας, στην κυβέρνησή σας, μέσα σας». «Οι χυδαίοι είναι εντός των τειχών, όχι εκτός», κατέληξε, «το πρόβλημα είστε εσείς, όχι οι άλλοι, εσείς και μόνο εσείς κι από κει πρέπει ν’ αρχίσει η κάθαρση».

Δευτερολογία του Α. Τσίπρα

Είχατε την ευκαιρία να κάνετε μια στοιχειώδη αυτοκριτική και να αναλάβετε μια στοιχειώδη πολιτική ευθύνη, δεν το πράξατε, είπε στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας προς τον πρωθυπουργό, επισημαίνοντα ότι η Σοφία Μπεκατώρου πρωτοέκανε την καταγγελία της σε εκδήλωση που οργάνωσε η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και όχι σε εκδήλωση της κυβέρνησης.

«Επιμείνατε στο ότι δεν μπήκαμε στην ουσία των ζητημάτων. Για εσάς η ουσία των ζητημάτων είναι το διαδίκτυο», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Σημείωσε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στο διαδίκτυο υπάρχει ένα αρνητικό κλίμα και να το καταδικάσουμε όλοι μαζί». Υπογράμμισε ότι όμως υπάρχει και ένα θετικό, τονίζοντας ότι «αν δεν υπήρχε δεν θα μπορούσε να αναδειχτούν σειρά από κρίσιμες δημόσιες καταγγελίες για προσπάθειες συγκάλυψης σε κρίσιμα θέματα, σε μια σειρά από πολύ σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη διακυβέρνηση σας». «Από την περίφημη κομπίνα του “σκόιλ ελικίκου ” του κ. Βρούτση μέχρι τα πτυχία που δεν είχε ο κ. Διαματάρης που αναγκαστήκατε να τον διώξετε, μέχρι τις μάσκες αερόστατα, μέχρι τα ατοπήματα σας στην Πάρνηθα και την Ικαρία, βγήκαν από το διαδίκτυο και όχι από κάποιο μεγάλο κανάλι», είπε.
Στο ίδιο πλαίσιο κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι όταν βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο, ατοπήματα δικά του ή της κυβέρνησης του να έχουν μια ευρύτερη δημοσιότητα καθώς το διαδίκτυο φουντώνει, τότε παρεμβαίνει ακόμα και στην ΕΡΤ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος