Η Ευρώπη κινδυνεύει να αποτύχει συνολικά αν δεν αντιμετωπίσει συλλογικά και με αλληλεγγύη το προσφυγικό, είναι το μήνυμα που μεταφέρει στη διεθνή κοινότητα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που συμμετέχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Και στις δύο παρεμβάσεις του στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να τηρηθούν οι δεσμεύσεις απέναντι στην Ελλάδα, η οποία όπως τόνισε από την πρώτη στιγμή αντιμετωπίζει την πρωτοφανή κρίση κάνοντας το καθήκον της απέναντι στους πρόσφυγες.
Στη δεύτερη παρέμβασή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην 4η Στρογγυλή Τράπεζα της Συνόδου του ΟΗΕ πρότεινε τέσσερις άξονες μιας παγκόσμιας στρατηγικής για τον επιμερισμό της ευθύνης για τους πρόσφυγες και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.
Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα:
- να αυξηθεί η ενίσχυση με οικονομικούς πόρους και με προσωπικό, προς τις χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες,
- να επιταχυνθεί η διαδικασία επιστροφής ανθρώπων που δεν χρίζουν διεθνούς προστασίας, καθώς και η επανεγκατάσταση και μετεγκατάσταση των προσφύγων,
- να αυξηθούν οι διπλωματικές πρωτοβουλίες και η χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της μετανάστευσης,
- να αυξηθεί η αστυνόμευση των συνόρων και η συνεργασία των ακτοφυλακών για την εξάλειψη των δικτύων εμπορίας ανθρώπων.
Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του επισήμανε ότι μπροστά στο κύμα ανθρώπων που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τη φτώχεια, τις συγκρούσεις και τον πόλεμο, πολλές χώρες βρέθηκαν απροετοίμαστες, με αποτέλεσμα να προκληθεί ανησυχία «σε κοινωνίες που έχουν ήδη βιώσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης».
«Αυτή η άμεση ξενοφοβική αντίδραση, λειτούργησε, πολύ συχνά, ως κέλευσμα να θυσιαστεί το διεθνές δίκαιο και να επαναπροωθούνται πρόσφυγες, ακόμα και διακινδυνεύοντας τις ζωές τους στη θάλασσα», είπε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «σήμερα, εδώ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να πούμε ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στη διαχείριση της μετανάστευσης, και ο επιμερισμός της ευθύνης για τους πρόσφυγες, δεν είναι πολυτέλεια. Και δεν αποτελεί ευθύνη μόνο των χωρών πρώτης γραμμής και όσων χωρών βρίσκονται δίπλα σε εστίες συγκρούσεων.»
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα αύξησης της διεθνούς συνεργασίας προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιστροφή των ανθρώπων, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί, τονίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα παγκόσμιας συνεκτικής, συλλογικής απάντησης για τη διαχείριση της μετανάστευσης με υποστήριξη σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.
«Στην Ευρώπη εργαζόμαστε ήδη προς αυτή την κατεύθυνση στο πλαίσιο της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και στη βάση άλλων περιφερειακών δράσεων» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, καταλήγοντας στην ομιλία του «οι σύγχρονες προκλήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με ξεπερασμένα εργαλεία. Πρέπει να βρούμε έναν νέο, αποτελεσματικό τρόπο για να συνεργαστούμε σε παγκόσμιο επίπεδο, με βάση τις αξίες μας. Ελπίζω στη σημερινή μας συζήτηση να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση.»
Νωρίτερα, στην παρέμβασή του στην ολομέλεια της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ ο Αλέξης Τσίπρας είχε τονίσει την προσφορά του ελληνικού λαού που κάνει καθημερινά το καθήκον του από την πρώτη μέρα που εμφανίστηκε η κρίση και σε κάθε δύσκολη φάση, ιδίως όταν με μονομερείς ενέργειες άλλων έκλεισαν τα βόρεια σύνορά μας.
«Οι προκλήσεις στην Ελλάδα είναι πολλές- μεταξύ άλλων η ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και της διαδικασίας παροχής ασύλου. Αλλά μπορούν να λειτουργήσουν μονάχα στη βάση του διαμοιρασμού της ευθύνης, και της αλληλεγγύης», επισήμανε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας στην συνέχεια ότι «χρειάζεται οι δεσμεύσεις που έγιναν προς την Ελλάδα, να τηρηθούν.»
Χαρακτήρισε τη μεγάλη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών ως μια παγκόσμια πρόκληση που κανένα κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνο του.
«Είτε θα καταφέρουμε να τη διαχειριστούμε συλλογικά, ολοκληρωμένα και στη βάση των αξιών μας είτε θα αποτύχουμε», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Προσέθεσε δε, ότι «πουθενά δεν είναι αυτό πιο ξεκάθαρο από ό,τι στην Ευρώπη. (…) Μια Ευρώπη που αναρωτιέται κατά πόσο είναι ακόμα δυνατόν να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή και την ασφάλεια των πολιτών της, χωρίς να παραβιάσει το Διεθνές Δίκαιο και συγκεκριμένα τη Συνθήκη της Γενεύης».
«Αν δεν συμφωνήσουμε -με τη σημερινή Διακήρυξη- σε μία ισχυρή προσπάθεια να αντικαταστήσουμε τις επικίνδυνες μεταναστευτικές διαδρομές με άλλες νόμιμες και ανθρωπιστικές, αν δεν αντιμετωπίσουμε τις γενεσιουργά αίτια της μετανάστευσης, αν δεν επιταχύνουμε τη μετεγκατάσταση προσφύγων σε χώρες ανά τον κόσμο που δύνανται να τους φιλοξενήσουν, θα αποτύχουμε», επισήμανε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας «και το χειρότερο, θα δώσουμε χώρο σε εθνικιστικές, ξενοφοβικές δυνάμεις να δείξουν το πρόσωπό τους. Για πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα του και μέσω twitter στον ειδικό λογαριασμό μέσω του οποίου θα στείλουν το μήνυμά τους όλοι οι ηγέτες των κρατών-μελών του ΟΗΕ που παρακολουθούν τις εργασίες της συνέλευσης. «Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης για ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», έγραψε ο πρωθυπουργός.
#Greece on the front line of #refugeecrisis for humane & effective mngmt in line w/ Int'l Law #UN4RefugeesMigrants – @PrimeministerGR pic.twitter.com/y9UOBTKArU
— United Nations (@UN) September 19, 2016
Στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί τα ξημερώματα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, την Τετάρτη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, και την Πέμπτη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΜΠΕ
Σχετική είδηση: Ομιλία του Α. Τσίπρα για το προσφυγικό στη συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη (video)
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος