Α. Τσίπρας: Οι πολίτες θα στείλουν πίσω το λογαριασμό στον  κ. Μητσοτάκη από τα 1000 εκλογικά τμήματα την Κυριακή

Την εκτίμηση πως το ρεύμα της πολιτικής αλλαγής στην κάλπη θα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που υπολογίζεται σήμερα  έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ ,  Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο Kontra Channel. Παράλληλα απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ την προσεχή Κυριακή και να στείλουν ένα καθαρό μήνυμα πολιτικής αλλαγής.

«Τα 1000 εκλογικά τμήματα απ΄ άκρο σε άκρο της χώρας θα είναι 1000 ταχυδρομεία από τα οποία οι πολίτες θα στείλουν επιστολές στο Μέγαρο Μαξίμου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διευκρίνισε ότι όλοι οι πολίτες και όχι μόνο τα μέλη μπορούν να προσέλθουν να καταγραφούν και να ψηφίσουν για την εκλογή προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ.

Για τον στόχο της εκλογικής διαδικασίας και που βάζει τον πήχη είπε ότι  «στόχος προσωπικός και συλλογικός είναι να αντιστοιχηθεί ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Ο πήχης μας είναι να γυρίσει η ελπίδα στην ελληνική κοινωνία και να δοθεί ένα καθαρό μήνυμα πολιτικής αλλαγής. Θα είναι ένα πρώτο βήμα για την νίκη στις εθνικές εκλογές».

Έκανε ακόμη  σύγκριση με τη ΝΔ λέγοντας ότι όπως φάνηκε και στο συνέδριό της -που όπως υποστήριξε είχε μικρότερη συμμετοχή και λιγότερο δημοκρατικές διαδικασίες από το αντίστοιχο του ΣΥΡΙΖΑ και πιο έντονες συγκρούσεις.

Για την Αμυντική Συμφωνία και γενικότερα για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης σχολίασε ότι  η κυβέρνηση προχωρά σε παράδοση άνευ όρων στους συμμάχους, τα δίνει όλα σε μία περίοδο που αυτό κοστίζει.

Δήλωσε εξαιρετικά ανήσυχος γιατί η Ελλάδα ανανεώνει βάσεις επ’ αόριστο, αναβαθμίζει την Αλεξανδρούπολη, στέλνει όπλα στην Ουκρανία δίχως κανένα αντάλλαγμα.

Η πολιτική του κ. Μητσοτάκη έχει κινδύνους για τα εθνικά συμφέροντα, υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η Τουρκία δεν είναι καθόλου απομονωμένη, έκαναν ένα διάλειμμα πίνοντας τσάι στο Βόσπορο Μητσοτάκης και Ερντογάν και οι Τούρκοι επανήλθαν με παραβιάσεις. Οι σύμμαχοί μας έχουν αναβαθμίσει την Τουρκία σε σημαντικό εταίρο ενώ θεωρούν την Ελλάδα δεδομένη. Αυτή η πολιτική απέχει από την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος αναβάθμισε την σχέση με τις ΗΠΑ αλλά με ανταλλάγματα».

Για τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας και την απόσταση της εκτίμησης του ΣΥΡΙΖΑ από το πόρισμα της ΡΑΕ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προσπαθεί να χειραγωγήσει την ανεξάρτητη αρχή στέλνοντας ραβασάκια στη ΡΑΕ.

Το Μαξίμου, ανέφερε ο κ.Τσίπρας, στέλνει ραβασάκια στην ΡΑΕ για να μαγειρέψει τα στοιχεία. Η κυβέρνηση ασχολήθηκε με το θέμα μόνο μετά την πίεση που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η μεγάλη αγωνία Μητσοτάκη είναι πώς αυτό το 1,4 δις να το μειώσει σε ψίχουλα για να μην αναγκάσει τους φίλους του να βάλλουν το χέρι στην τσέπη. Έχουμε και άλλες διαφωνίες στον τρόπο προσέγγισης με την ΡΑΕ, εμείς μετρήσαμε το πόσο κοστίζει και πόσο πουλάνε. Η ΡΑΕ έρχεται με μία αλχημία λογιστικού χαρακτήρα να υποτιμήσει τα κέρδη.

Μάλιστα  κάνοντας μια υπόθεση εργασίας ως προς την φορολόγηση των υπερκερδών σημείωσε:

Ας υποθέσουμε ότι τα υπερκέρδη είναι 930 εκατομμύρια ευρώ. Αρχίζει να τα μειώνει ώστε να φθάσει στα 500. Είμαι περίεργος αν ο κ. Μητσοτάκης φορολογήσει έστω με 90% αυτά τα 500 εκατομμύρια. Θα έχουμε τότε ένα έσοδο πάνω από 400 εκατομμύρια. Σας υπογράφω ότι ο κ. Μητσοτάκης δουλεύει για τις ελίτ και όχι για τους πολίτες. Τον ενδιαφέρουν τα κέρδη των μετόχων που πήραν το 17% στην ΔΕΗ.

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε με σφοδρότητα στα  «γαλάζια golden boys της ΔΕΗ» τονίζοντας ότι πήραν τους κορυφαίους της αγοράς στη ΔΕΗ για να λεηλατήσουν με κορυφαίο τρόπο τα πορτοφόλια των νοικοκυριών.

Η κυβέρνηση έχει χρήματα μόνο για τους ημετέρους, πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης,  θυμάται το δημοσιονομικό κόστος μόνο όταν ζητάμε μέτρα για τους πολλούς. Παράλληλα η ίδια έχει δώσει στα δύο χρόνια της πανδημίας 7 δις σε απευθείας αναθέσεις, και κλειστούς διαγωνισμούς, ενώ παίρνει παίρνει χρήματα από τους συνταξιούχους για να καλύψει τις τρύπες στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Τα λεφτά που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της πανδημίας ήταν 43 δις και πήγαν στοχευμένα και σε ημέτερους». Προέβλεψε ότι «τα 600 ευρώ της επιστροφής από τους λογαριασμούς, θα γίνουν το μεγαλύτερο μπούμερανγκ για τον κ. Μητσοτάκη» και πρόσθεσε «για 4,2 εκ. καταναλωτές προβλέπονται 280 εκατομμύρια. Μεσοσταθμικά είναι 60 με 70 ευρώ ανά καταναλωτή».

Σε ότι αφορά της  αιτιάσεις της κυβέρνησης για το Χρηματιστήριο Ενέργειας και για την ρήτρα αναπροσαρμογής. Ξεκαθάρισε ότι «επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ δεν αυξήθηκαν τα τιμολόγια ούτε ένα ευρώ. Η ρήτρα αναπροσαρμογής πράγματι υπάρχει από το 2013. Η συγκεκριμένη όμως επιβλήθηκε από τις 5 Αυγούστου του 2021 και είναι καταχρηστική και παράνομη, όπως λένε μία σειρά φορείς και οργανώσεις που προσφεύγουν στην δικαιοσύνη.

Το Χρηματιστήριο Ενέργειας, ήταν μία ευρωπαϊκή οδηγία που οφείλαμε να εντάξουμε. Το μοντέλο που υιοθέτησε από την ΕΕ αποδείχθηκε ότι σε συνθήκες κρίσης δεν μπορεί να λειτουργήσει. Ωστόσο μόνο στην Ελλάδα το μοντέλο λειτουργεί με τόσο στρεβλό τρόπο, και ενώ δεν υπάρχουν καθόλου προθεσμιακά συμβόλαια». Σημείωσε ότι «το Χρηματιστήριο Ενέργειας άρχισε να λειτουργεί τον Νοέμβριο του 2020» και ότι «ακόμη και οι βιομήχανοι μιλάνε για καρτέλ με πρωταγωνιστή την ΔΕΗ». Κατηγόρησε δε τους παρόχους για εναρμονισμένη πρακτική μέσω της οποίας αυξάνουν τις τιμές και τις μεταφέρουν στον καταναλωτή». Εξέφρασε δε φόβους ότι και τα 70 δις του Ταμείου Ανάκαμψης θα διατεθούν με αδιαφάνεια και θα υπάρξουν σκάνδαλα.

Μιλώντας για τις δημοσκοπήσεις, επισήμανε ότι «κάποια στιγμή θα πρέπει να διερευνηθεί πώς γίνεται να υπάρχουν τόσες πολλές εταιρείες δημοσκοπήσεων και ποιος πληρώνει για αυτές. Έχετε πάει σε ένα καφενείο, έχετε πιάσει τον σφυγμό της κοινωνίας; Όποτε και αν γίνουν οι εκλογές, ένα από τα θέματα μακράς συζήτησης των επομένων των εκλογών θα είναι οι δημοσκοπήσεις και πώς για άλλη μία φορά έδωσαν μία εικόνα που για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος