A. Tσίπρας – Βουλή: «Η κοινωνία δεν σάς αντέχει άλλο, δώστε δημοκρατική διέξοδο»

Να ξεκαθαρίσει την θέση του σχετικά με το χρόνο των εκλογών, κάλεσε από το βήμα της βουλής τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη,  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι είναι ο καιρός να σταματήσει να είναι παράγων πολιτικής αστάθειας και να «μαδά την μαργαρίτα», καλώντας τον να δώσει απαντήσεις. «Βάλτε τέλος και ξεκαθαρίστε αν θα κάνετε εκλογές τον Σεπτέμβριο, πάρτε θέση καθαρά έντιμα και δώστε δημοκρατική διέξοδο», είπε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του δεν ανέφερε τις λέξεις ακρίβεια πληθωρισμός, βενζίνη, πανδημία και σκευωρία, επισημαίνοντας ότι είπε πολλά ψέματα και ότι μίλησε όχι απλά σαν σοσιαλδημοκράτης, αλλά σαν ΚΚΕ. Για τα εθνικά θέματα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για Ιδιωτικής χρήσης εξωτερική πολιτική και ότι έχει γίνει νέος Παπάγος. Σημείωσε ωστόσο, ότι απέναντι στις προκλήσεις Ερντογάν, είμαστε όλοι ενωμένοι.

Ο κ. Τσιπρας αμφισβήτησε τα όσα είπε ο πρωθυπουργός περί εθνικής πολιτικής και όσον αφορά το σκάνδαλο Novartis υπογράμμισε ότι:  εμείς θα σας πάμε μέχρι τέλους για να δώσετε απαντήσεις στο ποιοι επιχείρησαν να κουκουλώσουν αυτό το σκάνδαλο.

«Είστε ο πρώτος πρωθυπουργός που από τη μεταπολίτευση, έχει καταφέρει να γίνεται από μόνος σας παράγοντας αστάθειας», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον Κ. Μητσοτάκη, στη συζήτηση για την κοινωνική πολιτική, η οποία ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο κ. Μητσοτάκης χειροκροτήθηκε από την κοινοβουλευτική του ομάδα και χρειάζονταν αυτή την ένεση ηθικού, μετά από τη χθεσινή του ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που του γύρισαν την πλάτη.

Επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, δήλωσε πως ο πρωθυπουργός στα 46 λεπτά που μίλησε ξέχασε πέντε λέξεις, Ακρίβεια-Πληθωρισμός-Βενζίνη-Πανδημία-Σκευωρία.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός επιχείρησε με την ομιλία του να ντυθεί όχι σοσιαλδημοκράτης, αλλά ΚΚΕ, αφού ανέφερε το γνωστό σύνθημα «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», κατηγορώντας τον ότι με την εκλογή του ξεκίνησε την ψήφιση αντεργατικών νόμων.

Ακολούθως ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχολίασε πως η κορυφαία δημοκρατική διαδικασία, οι εκλογές, έχει γίνει «καζίνο» για «στοιχήματα» και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη

Τέλος ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση είχε τρία στραπάτσα, το πρώτο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, το δεύτερο όπως είπε ήταν το «Βατερλό» για το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου για την υπόθεση Νovartis, και σαν τρίτο ανέφερε το «στραπάτσο» όπως το χαρακτήρισε για την ομιλία του πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Ποιος αισθάνεται ασφαλής με την πορεία στα εθνικά θέματα», αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, τόσο στον τομέα των ελληνοτουρκικών, όσο και στο θέμα της αποστολής όπλων στην Ουκρανία, όπου σύμφωνα με το BBC, η Ελλάδα είναι η τέταρτη χώρα στην Ευρώπη, από άποψη αποστολής πολεμικού υλικού και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εμπλέκει τη χώρα.

«Χώρα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας», είναι το δόγμα χρόνων που εγκατέλειψε η κυβέρνηση και ακολουθεί ψυχροπολεμικού τύπου λογικές, ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εγκατέλειψε την ελληνική πολεμική βιομηχανία.

Αξίζουν «συγχαρητήρια» στους «αρίστους», διαχειριστές και στελέχη της κυβέρνησης για το όνομα turkaegean και αναρωτήθηκε «αλήθεια πως το καταφέρατε αυτό, όταν το αίτημα αυτό είχα κατατεθεί έξι μήνες πριν και δεν μπορέσατε να το πάρετε χαμπάρι».

Χαρακτήρισε ως «εθνικά επιζήμια» την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά τόνισε ότι είμαστε όλοι οι Έλληνες ενωμένοι, μπροστά σε κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης της εθνικής μας κυριαρχίας.

Ο υπουργός σας κ. Γεωργιάδης ζήτησε μία συγνώμη για το σκάνδαλο Novartis, είπε ο κ. Τσίπρας και αναρωτήθηκε «εσείς κ. Μητσοτάκη θα ζητήσετε μία συγνώμη, από όσους αποκαλέσατε σκευωρούς». Τα ερωτήματα του σκανδάλου παραμένουν, τόνισε ο κ. Τσίπρας και δήλωσε ότι δεσμεύεται ότι το σκάνδαλο ζητάει απαντήσεις και «εμείς θα το πάμε μέχρι τέλους αυτό, γιατί στη δικαιοσύνη και στη διαφάνεια δεν χωρούν συμβιβασμοί».

Μιλώντας για τον πληθωρισμό ανέφερε ότι με στοιχεία της Eurostat ανέβηκε 3,4 % και έφτασε το 12%, με την ακρίβεια και τον ενεργειακό πληθωρισμό να σκαρφαλώνει στο 61%, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 39%, λέγοντας πως η διαφορά είναι έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Τα νοικοκυριά βιώνουν το σύνδρομο της «τρίτης εβδομάδας», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών που δεν επαρκεί για να βγει ο μήνας και ακολούθως αναφέρθηκε στο στεγαστικό ζήτημα, τονίζοντας ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα.

Για τις εκκρεμείς συντάξεις δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε 400.000 και τις έφτασε στις 140.000, ενώ η σημερινή κυβέρνηση τις έφτασε πάλι στις 400.000 και αυτές που βγάζει, συχνά έχουν λάθη και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αυτά τα ξέρουν μόνο οι συνταξιούχοι, αφήνοντας αιχμές για την κατάσταση των ΜΜΕ αναφερόμενος στην 108η θέση της αξιοπιστίας τους, που πρόσφατα αναφέρθηκε.

Για τις αναφορές στο 2015, δήλωσε ότι το 2019 παραδώσαμε τη χώρα με ρυθμισμένο χρέος και ό,τι είχε προηγηθεί ήταν τα μνημόνια για τα οποία υπεύθυνη ήταν η σημερινή κυβέρνηση σε προηγούμενες θητείες της. «Κοιμάστε ήσυχοι γιατί τρώτε από τα έτοιμα, τρία χρόνια», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Αφήσατε το ΕΣΥ χωρίς προσλήψεις, χωρίς υλικά εν μέσω πανδημίας, πουλήσατε το 17% της ΔΕΗ, επί ΣΥΡΙΖΑ οι λογαριασμοί δεν είχαν αυξηθεί ούτε ένα ευρώ, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι θα επαναφέρει το «Δ» το δημόσια στην επιχείρηση και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση κρατάει ψηλά τον ειδικό φόρο κατανάλωσης σε υψηλά επίπεδα με αποτέλεσμα να πλήττονται ιδιαίτερα τα χαμηλά εισοδήματα, κάνοντας λόγο για την ακρίβεια στα καύσιμα.

«Γυρνάτε συνέχεια στο παρελθόν, γιατί δεν αντέχετε να αναφερθείτε στο παρόν», κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο κ. Τσίπρας.

«Η κοινωνική πολιτική, δεν είναι υποσημείωση στο πρόγραμμα μας, είναι ο τίτλος του βιβλίου μας» είπε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι ο τίτλος του βιβλίου της κυβέρνησης είναι η ανασφάλεια.

«Τρία χρόνια αρκετά, δεν θα γίνουνε εφτά, ο λαός δεν σας αντέχει άλλο», συμπληρώνοντας πως το εκλογικό δίλημμα είναι «εφιάλτης δίχως τέλος ή εφιάλτης τέλος» είπε ο κ. Τσίπρας και αναφερόμενος στο θέμα των εκλογών ζήτησε εκλογές το Σεπτέμβρη.

«Το δίλημμα για την επόμενη μέρα στον τόπο είναι το πολιτική αλλαγή και εφιάλτης τέλος ή εφιάλτης δίχως τέλος. Βάλτε τέλος και ξεκαθαρίστε αν θα κάνετε εκλογές τον Σεπτέμβριο, πάρτε θέση καθαρά έντιμα και δώστε δημοκρατική διέξοδο» κατέληξε στην ομιλία του ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ