Α. Συρίγος: Πρόθυμη η Ελλάδα για συνομιλίες με την Τουρκία σε συγκεκριμένο πλαίσιο (audio)

Ο υφυπουργός Παιδείας – αρμόδιος για την ανώτατη εκπαίδευση και αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος σχολίασε σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 της ΕΡΤ μετά την ολοκλήρωση του 62ου γύρου των διερευνητικών επαφών την Τρίτη 16/03/2021.

«Δεν μπορείς να περιμένεις κάτι από τις διερευνητικές συνομιλίες, είναι ενδεικτικό ότι ποτέ δεν βγαίνει δελτίο τύπου καλά-καλά, βγαίνει ένα απλό ανακοινωθέν ότι θα πραγματοποιηθούν ή ότι πραγματοποιήθηκε ο Χ γύρος των διερευνητικών συνομιλιών. Αυτό είναι συμφωνημένο εκ των προτέρων ότι δεν δημοσιεύεται τίποτα ως προς τις διερευνητικές συνομιλίες. Άρα δεν περιμέναμε κάτι», ανέφερε ο κ. Συρίγος.

Μεταξύ άλλων επεσήμανε πως υπάρχει επιθυμία από την ελληνική πλευρά για συνομιλίες με την Τουρκία σε συγκεκριμένο πλαίσιο. «Η Τουρκία σαφώς δεν θέλει τη Χάγη, επιθυμεί επίλυση της διαφοράς σε διμερές επίπεδο με πολιτικά κριτήρια. Απλώς χρησιμοποιεί και κάποιες φορές αναφορές στα νομικά θέματα για να δείξει ότι υπάρχει μια επίφαση διεθνούς δικαίου, αλλά δεν δέχεται το διεθνές δίκαιο ως βάση επιλύσεως της διαφοράς. Αλλιώς θα είχε υπογράψει και τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και θα είχαμε τελειώσει με πολλά από τα πράγματα τα οποία τώρα αμφισβητεί», υπογράμμισε ο υφυπουργός.

Η μεγάλη εικόνα είναι ότι το παιχνίδι παίζεται μεταξύ Αμερικής και Τουρκίας. Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, η Αμερική προσπαθεί να τραβήξει ξανά την Τουρκία μέσα στο δυτικό «μαντρί». «Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν απηύθυνε ένα κατηγορώ κατά της Τουρκίας, ενώ προχθές το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ είναι στη Μεσόγειο και έκανε ασκήσεις πρώτα με εμάς, μετά με την Ιταλία και στη συνέχεια θα κάνει και με την Τουρκία. Δηλαδή της αφήνει ένα παραθυράκι. Της λέω δεν είμαστε μακριά σου, είμαστε κοντά σου, μπορούμε να τα βρούμε, έχεις κάθε λόγο να είσαι μαζί μας. Eκεί είναι το πραγματικό μπρα-ντε-φερ», προσέθεσε ο κ. Συρίγος.

Μάλιστα αναφέρθηκε και στις πιέσεις που ασκούνται προς την Τουρκία προκειμένου να ξαναγυρίσει προς τη Δύση, ο Τούρκος Πρόεδρος μαζί με τον Πούτιν προχωρούν διαδικτυακώς στα εγκαίνια τρίτης πυρηνικής μονάδας στην Τουρκία. «Αυτό περνάει ένα διπλό μήνυμα προς τη Δύση, ότι “εγώ συνεχίζω να έχω καλές σχέσεις με τη Ρωσία και εσείς πρέπει να με δεχτείτε έτσι και το δεύτερο είναι ότι εγώ με όλα αυτά τα πυρηνικά εργοστάσια δυνητικά μπορώ να αποκτήσω και πυρηνικές δυνατότητες”», είπε ο υφυπουργός και συμπλήρωσε, «είναι ενδεικτικό ότι ο Μπάιντεν δεν έχει συνομιλήσει ακόμη με τον Ερντογάν, ενώ ο Ερντογάν το φέρει βαρέως ότι ο Μπάιντεν δεν έχει επικοινωνήσει μαζί του εδώ και δύο μήνες».

Όσον αφορά την ΕΕ, η Γερμανία δεν θέλει κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας, όπως και η Ισπανία και η Ιταλία αντιτίθενται πλήρως στο ενδεχόμενο κυρώσεων κυρίως για οικονομικούς λόγους. Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, οι τράπεζες της Ισπανίας είναι εκτεθειμένες προς την Τουρκία κατά 58 δισ. ευρώ. «Αν πάθει κάτι η Τουρκία θα κλείσουν μεγάλες ισπανικές τράπεζες οπότε λέει η ισπανική κυβέρνηση γιατί να διακινδυνεύσω να κλείσουν τράπεζες. Η Γερμανία το κάνει για πολιτικούς λόγους. Παραδοσιακά είχε μια στενή σχέση με την Τουρκία, τώρα θεωρεί ότι μπορεί να είναι ο διαμεσολαβητής της Τουρκίας προς τη Δύση γενικότερα γιατί με την Αμερική δεν υπάρχουν σχέσεις, με τη Γαλλία είναι κακές οι σχέσεις, οι σχέσεις Τουρκίας-Βρετανίας λόγω του Brexit δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή, η Βρετανία δεν έχει ισχυρή ραχοκοκαλιά αυτή τη στιγμή για να παίξει τη διπλωματία της. Η Γερμανία λέει ότι είναι καλό πεδίο για να αναπτυχθώ», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος