Α. Στρατινάκη, γ.γ. Υπ. Εργασίας: Κατοχυρωμένο το 8ωρο και η πενθήμερη εργασία (video)

“Δεν υπάρχει πουθενά αμφισβήτηση του 8ωρου, της πενθήμερης εργασίας στο νέο νομοσχέδιο, τόνισε με έμφαση στην ΕΡΤ και στην εκπομπή “από τις 6” η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας Άννα Στρατινάκη, προσθέτοντας ότι ο εργοδότης δεν μπορεί να επιβάλλει χωρίς τη συγκατάθεση του εργαζομένου την εργασία πάνω από 8 ώρες.

Η κα Στρατινάκη ανέφερε ότι “υπάρχει πανηγυρική διάταξη που επαναβεβαιώνει στο 100% το 8ωρο, την πενθήμερη και τις 40 ώρες την εβδομάδα, όπως επίσης δίνει και τον θεσμικό τόνο, τόσο για τις συλλογικές συμβάσεις όσο και τους λοιπούς νόμους που τους αναδεικνύει για την 6ημερη εργασία. Δεν υπάρχει πουθενά αμφισβήτηση του 8ωρου και της πενθήμερης εργασίας. Αυτό που γίνεται είναι να διευκολύνει τον εργαζόμενο με πρωτοβουλία δική του. Με δική του αίτηση προς τον εργοδότη και εφόσον και αυτός με τη σειρά του συμφωνήσει, προκύπτει ατομική συμφωνία και στο πλαίσιο εναρμόνισης της εργασίας με τις λοιπές υποχρεώσεις του και την οικογενειακή του ζωή να μπορεί να δημιουργήσει ένα άλλο σύστημα εργασίας. Αυτό το σύστημα μπορεί να διευκολύνει και τη μητέρα και τον φοιτητή και όποιον άλλο εργαζόμενο χρειάζεται αυτή την ειδική ρύθμιση. Έτσι έρχεται και συμπληρώνεται το σύστημα διευθέτησης εκεί που δεν υπάρχει συλλογική σύμβαση εργασίας, είτε επιχειρησιακή είτε κλαδική, με ατομική σύμβαση -με πρωτοβουλία του εργαζόμενου και μετά συμφωνία του εργοδότη- να μπορεί να επιτευχθεί ένα άλλο σύστημα εργασίας”.

Σχετικά με τις απολύσεις, η κα Στρατινάκη υπογράμμισε ότι κατοχυρώνεται και ισχυροποιείται ο θεσμός της άκυρης απόλυσης, προσθέτοντας ότι προστίθονται συγκεκριμένοι λόγοι οι οποίοι μπορούν να παράξουν ακυρότητα της απόλυσης. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, είπε η γενική γραμματέας, δίνεται η δυνατότητα στον εργαζόμενο ή στον εργοδότη πάντοτε με στάθμιση του δικαστηρίου στο πλαίσιο της αποδεικτικής διαδικασίας, σε περίπτωση που δεν επιθυμεί (είτε ο εργαζόμενος είτε ο εργοδότης) και εφόσον αποδείξει τους λόγους και εφόσον σταθμιστεί η περιουσιακή και οικονομική κατάσταση αλλά και ο λόγος από την πλευρά του δικαστήριου να έχει τη δυνατότητα το δικαστήριο να επιδικάσει αστική αποζημίωση. Ο απολυμένος μπορεί να γυρίσει στην εργασία του, το αναφέρει και το νομοσχέδιο, εφόσον δεν ζητήσει αντί της επαναπροσλήψεως του την αστική του αποζημίωση ή αντίστοιχα ο εργοδότης και αποδείξει συγκεκριμένη διαδικασία. Άρα είναι μια εναλλακτική διαδικασία που προσφέρεται στα διάδικα μέρη με τριπλασιασμό της αποζημίωσης.

Η κα Στρατινάκη σημείωσε ότι δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με την πληρωμή των υπερωριών, διευκρινίζοντας ότι άλλο είναι η υπερωριακή εργασία και άλλο η διευθέτηση χρόνου εργασίας κατόπιν πρωτοβουλίας εργαζομένου.

Για την ψηφιακή κάρτα εργασίας, η γενική γραμματέας είπε ότι η έναρξη και η λήξη του ωραρίου είναι ένα αντικειμενικό γεγονός που μπορούμε να το παρακολουθήσουμε με τον ίδιο τρόπο δηλ. δεν είναι η φυσική μορφή της κάρτας θα είναι και μία app εφαρμογή στο κινητό του εργαζομένου, θα μπορεί να δηλώνει την έναρξη και τη λήξη του ωραρίου του. Αρα είναι ένας τρόπος που μπορεί να εφαρμοστεί σε τηλεργασία αλλά και για παροχή εργασίας εκτός του χώρου παροχής.

Η κα Στρατινάκη χαρακτήρισε ως “σοβαρή καινοτομία περιφρούρησης των εργασιακών δικαιωμάτων -μαζί με την κάρτα εργασίας- την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας σε ανεξάρτητη Αρχή. Αυτό σημαίνει ότι ο εφαρμοστικός βραχίονας πλέον γίνεται ένα σύστημα, το οποίο αυτοματοποιημένα, άμεσα, διαφανώς να μπορεί να επιβάλει σε πραγματικούς χρόνους και να αντιμετωπίζει κάθε καταγγελία, είτε στα πλαίσια των εργατικών διαφορών είτε της συμφιλίωσης είτε και της όποιας διαδικασίας ακολουθεί με την αστική ή την ποινική οδό. Γι’ αυτό εξοπλίζεται με συγκεκριμένα μέσα, όπως τη διαταγή πληρωμής, ή τη ρητή διάταξη για άμεση εφαρμογή διοικητικών βαρύτατων προστίμων ακόμα και στην περίπτωση διαφαινόμενων και αποδεικνυόμενων διαφορών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος