Α. Μπέρμποκ: «Η Ελλάδα από τους πιο στενούς μας εταίρους» (video)

Array

Νίκος Δένδιας και Ιωάννης Κασουλίδης, επιβεβαίωσαν – από τη Λευκωσία – τον κοινό βηματισμό απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απάντησε στις νέες απειλές Τσαβούσογλου για τα ελληνικά νησιά: η Ελλάδα, είπε, δεν θα μπει σε μία αέναη διαδικασία ανταλλαγής επιστολών με την Τουρκία για θέματα που έχουν ήδη απαντηθεί. Προτροπή στην Τουρκία για αποκλιμάκωση της έντασης απηύθυνε και η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, που επισκέπτεται την Ελλάδα.

Σε μια κρίσιμη στιγμή για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Α. Μεσογείου πραγματοποιεί η Γερμανίδα ΥΠΕΞ την πρώτη της επίσημη επίσκεψη στην χώρα μας.

Έφθασε στην Αθήνα νωρίς το μεσημέρι και επισκέφθηκε κατά αρχήν το κτίριο της Κομαντατούρ (έδρα της ναζιστικής διοίκησης επί κατοχής), μνημείο θηριωδίας και στην συνέχεια το Μνημείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων.

Στην συνέχεια επισκέφθηκε την προσφυγική δομή του Σχιστού, συνοδευόμενη από τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη.

Η κυρία Μπέρμπογκ συνομίλησε με παιδιά και γυναίκες πρόσφυγες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ενώ σε δηλώσεις του ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε την ανάγκη για πιο ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό.

Πάντως η επικεφαλής της Γερμανικής διπλωματίας έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης στην χώρα μας αλλά και στην Τουρκία, που θα την επισκεφθεί μετά την Αθήνα, για την ανάγκη διαλόγου στο θέμα της επίλυσης των διαφορών

Πάντως την Παρασκευή 29/7 κατά την διάρκεια των επισήμων επαφών της με τον Πρωθυπουργό και τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια θα τεθεί επί τάπητος από ελληνικής πλευράς η τουρκική προκλητικότητα, οι εξελίξεις στην Α. Μεσόγειο, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία,η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και οι προοπτικές ενεργειακής συνεργασίας.

Την ίδια ώρα από την Λευκωσία ο Νίκος Δένδιας με τον ομόλογό του της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωάννη Κασουλίδη διαμηνύουν ότι οι δύο χώρες επιμένουν στον σεβασμό του Διεθνούς δικαίου και συντονίζουν τις ενέργειες τους για την αντιμετώπιση του τουρκικού αναθεωρητισμού, σε Κύπρο και Αιγαίο.

Ειδικότερα δε για τις νέες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών και την νέα επιστολή που προαναγγέλλει ότι θα στείλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στις Βρυξέλλες για την κυριαρχία ελληνικών νησιών ο Έλληνας ΥΠΕΞ την ελληνική ετοιμότητα για απάντηση, αν χρειαστεί.

Από την πλευρά του ο ΥΠΕΞ της Κύπρου επισημαίνει την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για το σενάριο εισόδου του τουρκικού γεωτρύπανου στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Υπενθυμίζεται ότι η επίσκεψη Δένδια στην Κύπρο πραγματοποιείται λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση ότι στις 9 Αυγούστου το τέταρτο γεωτρύπανο βγαίνει στην Μεσόγειο.

Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι το θέμα της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας θα είναι κορυφαίο τόσο στην συνάντηση του ΥΠΕΞ με τον ΥΠΕΞ όσο και σε εκείνη που θα έχει ο Ν. Δένδιας με την νέα Γαλλίδα ομόλογό του, Κατρίν Κολόνα, στο Παρίσι όπου θα μεταβεί το απόγευμα της Παρασκευής 29/7.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Φρύσσα, Πιέρρος Τζανετάκος

Πηγή: EΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος