Α. Καζάκος: Παράνομο μέρος του χρέους

Ένα μέρος του χρέους είναι παράνομο, αναμένεται να αναφέρεται στην έκθεση με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της Eπιτροπής Αλήθειας για το δημόσιο χρέος η οποία αναμένεται να δοθεί τις επόμενες ημέρες στη δημοσιότητα. Αυτό αποκάλυψε μιλώντας στην μεσημβρινή ραδιοεφημερίδα της ΕΡΤ το μέλος της επιτροπής, καθηγητής εργατικού δικαίου του ΑΠΘ, Αριστείδης Καζάκος.

Συγκεκριμένα ο κ. Καζάκος είπε: « Φωτίζουμε τα μυαλά τα δικά μας και τα μυαλά των ανθρώπων σε ό,τι αφορά τους όρους και τις συνθήκες, το περιεχόμενο τη νομιμότητα, το παράνομο ή μη όλων αυτών των συμβάσεων και των μνημονίων που τις συνόδευαν. Η τεκμηρίωση ότι ένα μεγάλο μέρος αυτού του χρέους, αν όχι όλο, είναι παράνομο και δεν πρέπει να πληρωθεί, ενισχύει αποφασιστικά τη διαπραγματευτική θέση της χώρας μας.

Προκύπτει ότι ένα μέρος του χρέους, δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο αυτή τη στιγμή, όντως είναι παράνομο, όλες οι δανειακές συμβάσεις της τελευταίας περιόδου, των πέντε τελευταίων χρόνων υπεβλήθησαν ουσιαστικά στην ελληνική δημοκρατία χωρίς αυτή να έχει καμία επιλογή να αρνηθεί τη σύναψη αυτών των συμβάσεων και κυρίως των επαχθέστατων όρων που τις συνόδευαν και αυτό ξέρετε και στο διεθνές αλλά και στο εθνικό δίκαιο είναι παράνομο, και πρέπει να επισημανθεί, διότι ουσιαστικά τέτοιου είδους πρακτικές οδηγούν σε ακυρότητα όλων αυτών των συμφωνιών και των μνημονιακών μέτρων.

Βεβαίως θα πρέπει να προσθέσουμε ότι η αποσαφήνιση της νομικής κατάστασης αλλά και των επαχθών, επαχθέστατων καταστροφικών αποτελεσμάτων αυτών των πολιτικών είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο για τη διαπραγμάτευση για τη διαπραγματευτική θέση της χώρας, για την όποια αναδιάρθρωση μπορεί να επιδιώξει στο μέλλον, αλλά και για μονομερείς ενέργειες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, με τη συνθήκη της Βιέννης για παράδειγμα, η οποία προβλέπει ρητά για ότι μπορεί να καταγγελθεί μία τέτοια συμφωνία όταν έχουν ανατραπεί ριζικά οι συνθήκες που υπήρχαν κατά τη σύναψη και, μιλώντας για τις συνθήκες, δεν έχουμε παρά να δούμε τα αποτελέσματα στα οποία οδήγησαν αυτές οι πολιτικές».

Πηγή Α’ Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος