A. Γεωργιάδης: Υπό συζήτηση το άνοιγμα παιδικών σταθμών και φροντιστηρίων

Στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνίας αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σε σε τηλεοπτική του συνέντευξη, επισημαίνοντας ότι “η οικονομία δεν μπορεί να ανοίξει αν δεν πέσει η πανδημία και η πανδημία δεν μπορεί να πέσει αν δεν εμβολιαστούμε”, προσθέτοντας ότι στο οπολοστάσιο για τους εμβολιασμούς μπαίνει και το εμβόλιο της Johnson & Johnson», το οποίο θα βοηθήσει στο να εμβολιαστούν και άνθρωποι που δεν μπορούν να πάνε σε εμβολιαστικό κέντρο, όπως είπε. Παράλληλα αναφέρθηκε στις αλλαγές που πρόκειται να υπάρξουν από τις 15 Μαΐου στην εστίαση, ενώ μίλησε και για το άνοιγμα των παιδικών σταθμών και των φροντιστηρίων.

Ειδικότερα για την εστίαση είπε ότι «μετά τις 15 Μαΐου θα διευρυνθεί το ωράριο για τα καταστήματα της εστίασης» και μέχρι τότε ισχύει το sms.

Για τους παιδικούς σταθμούς, ο υπουργός είπε ότι υπάρχει μια επιφύλαξη για το άνοιγμά τους, καθώς όπως είπε όσο κατεβαίνει η ηλικία υπάρχει ο φόβος της πειθαρχίας. Ωστόσο, σημείωσε ότι σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών όπου θα συζητηθεί το άνοιγμα των παιδικών σταθμών, καθώς και των φροντιστηρίων. Την ίδια ώρα, πηγές του Υπουργείου Εργασίας ότι δεν έχει ληθεί τελική απόφαση για τον χρόνο επαναλειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών, καθώς το άνοιγμα στην εκπαίδευση γίνεται σταδιακά και με ασφάλεια και θα προηγηθεί η επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων, προκειμένου να εξεταστεί το μέγεθος της διασποράς του κορονοϊού, λαμβάνοντας υπόψη, όπως επισημαίνουν, το γεγονός ότι οι μεταλλάξεις του ιού μεταδίδονται και στα παιδιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με το πότε θα ανοίξουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, με βάση και την εισήγηση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, ενώ παράλληλα εξετάζεται η αποτελεσματικότητα της χρήσης self test σε παιδιά προσχολικής ηλικίας έως 4 ετών.

Για τα γυμναστήρια είπε πως υπάρχει συζήτηση με τους επαγγελματίες του κλάδου, καθώς όπως δηλώνουν όταν θα ανοίξουν αυτές οι επιχειρήσεις «δεν θα έχουν πελάτες λόγω καλοκαιριού».

Για τα καταστήματα στο λιανεμπόριο ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «θα εισηγηθούμε να καταργηθεί το sms για το click inside, αλλά να παραμείνει ο χρονικός περιορισμός των τριών ωρών για τώρα», πρόσθεσε ωστόσο ότι «αυτό μπορεί να αλλάξει σε 15 ημέρες, όσο προχωράει ο εμβολιασμός».

Ο υπουργός Ανάπτυξης χαρακτήρισε “ντροπή” το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων υγειονομικών που έχει η χώρα μας σε σχέση με τις υπόλοιπες στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ποσοστό των εμβολιασμένων υγειονομικών φτάνει το 62,5%. «Είμαστε στην προτελευταία θέση στην Ευρώπη, ειναι ένα στοιχείο που πρέπει να μας προβληματίσει», τόνισε. Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, «στις βόρειες χώρες της Ευρώπης ο εμβολιασμός στους ηλικιωμένους ξεπερνά το 75% και στην Ελλάδα σκάρτα φτάνουμε το 60%», σημειώνοντας ότι «στις ΜΕΘ 8 στους 10 είναι μη εμβολιασμένοι» και πρόσθεσε ότι «το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα είναι πολύ καλά οργανωμένο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος