Ά. Γεωργιάδης: Παραμένει η ίδια εργατική νομοθεσία – Τι είπε για την περίπτωση αναστολών εργασίας στο Δημόσιο και τον Ιδιωτικό τομέα

«Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει τη νομοθεσία ούτε θα θεσπίσει γενικό κανόνα απολύσεων», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης με αφορμή τις αναστολές εργασίας στις κατηγορίες εργαζομένων που υποχρεούνται να εμβολιασθούν και οι ίδιοι το αρνούνται.

Για τον ιδιωτικό τομέα είπε στον ΣΚΑΙ ότι “η αναστολή εργασίας που σημαίνει άδεια άνευ αποδοχών θα ισχύει για όσο διάστημα υπάρχει η πανδημία. Η κείμενη εργατική νομοθεσία προβλέπει τι μπορεί να κάνει μια επιχείρηση σε αυτή την περίπτωση. Εάν η επιχείρηση μπορεί για παράδειγμα να βάλει έναν εργαζόμενο σε τηλεργασία, μπορεί να το κάνει. Αν αποφασίσει να τον απολύσει και ο εργαζόμενος αμφισβητήσει το δικαίωμα αυτής της απόλυσης, πάνε στο δικαστήριο και αυτό κρίνει αν είναι νόμιμη η απόλυση”, είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι  “με βάση την εργατική νομοθεσία, όπως ισχύει, υπάρχει συγκεκριμένο άρθρο που προβλέπει ότι η επιχείρηση μπορεί να επικαλεστεί σπουδαίο λόγο για απόλυση”.

Για το Δημόσιο, επισήμανε ότι δεν υφίσταται συνταγματική δυνατότητα για απολύσεις και στο πλαίσιο αυτό οι εργαζόμενοι θα βγαίνουν σε αναστολή άνευ αποδοχών.

Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο γενικού lockdown και προανήγγειλε τοπικά lockdown μόνο για τους ανεμβολίαστους. «Αν βαθύνει η πανδημία, μέτρα τύπου γενικής καραντίνας δε θα ληφθούν μόνο για έναν λόγο. Διότι πλέον υπάρχουν οι εμβολιασμένοι, τους οποίους δεν έχουμε δικαίωμα να περιορίσουμε. Ακόμα και στα τοπικά lockdown, θα ακολουθηθεί η ίδια αρχή. Οι εμβολιασμένοι δεν μπορούν να περιοριστούν, αφού δεν κινδυνεύουν», δήλωσε.

Ο υπουργός Ανάπτυξης εξαπέλυσε δριμεία κριτική κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζοντας ότι στο θέμα των υποχρεωτικών εμβολιασμών πατά σε «δύο βάρκες» παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση ψήφισε το 2018 την υποχρεωτικότητα.

Μιλώντας στον ίδιο σταθμό ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης διευκρίνισε ότι, εκτός και αν υπάρξει διαφορετική ρύθμιση, για όσους δημόσιους υπαλλήλους δεν εμβολιαστούν, σε κλάδους που ο εμβολιασμός θα γίνει υποχρεωτικός, προβλέπεται η παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος