Στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας βρίσκεται η ολοκλήρωση του νομοσχεδίου για τον νέο εκλογικό νόμο, που αναμένεται να κατατεθεί στο κοινοβούλιο εως το τέλος της εβδομάδας. Η πρόθεση της κυβέρνησης για καθιέρωση της απλής αναλογικής πυροδότησε την οξύτατη αντιπαράθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Συζητήσεις, ζυμώσεις, τριβές και διαξιφισμούς προκαλεί η απλή αναλογική στα κόμματα. Η κυβέρνηση θα επιμείνει σε απλή αναλογική, χωρίς το μπόνους των 50 εδρών και θα προτείνει ψήφο στα 17. Σφόδρα αντίθετη με την απλή αναλογική είναι η ΝΔ με τον πρόεδρό της να προαναγγέλει αλλαγή της εάν και εφ΄όσον το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές. Είπε συγκεκριμένα στο e-nikos: “Όταν με το καλό κερδίσουμε τις εκλογές αμέσως μετά και εφόσον έχει ψηφιστεί η εγκληματική απλή αναλογική, θα ανοίξω θέμα εκλογικού νόμου να συζητηθεί σε ουδέτερο πολιτικό. Ο κ. Τσίπρας τη θέλει για να βάλει φρένο στην προοπτική της ΝΔ. Δεν θα βρει 200 βουλευτές. Αν τη ψηφίσει εγώ δεσμεύομαι ότι αμέσως θα ανοίξω συζήτηση εκλογικού νόμου για ένα πιο τολμηρό εκλογικό σύστημα”.
Στις δηλώσεις του αρχηγού της ΝΔ αντέδρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης που τάσσονται υπέρ της απλής αναλογικής. Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης είπε στο Κόκκινο 105,5: “Ο κ. Μητσοτάκης υπονόησε ότι, εάν περάσει η απλή αναλογική, ο ίδιος θα φέρει έναν νέο εκλογικό νόμο, εφόσον γίνει Πρωθυπουργός, προκειμένου να αλλάξει το ισχύον εκλογικό σύστημα. Αυτά όμως δεν είναι σοβαρά πράγματα σε μία Ελλάδα, η οποία ζει υπό το φάσμα. της κρίσης”.
Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης υπενθυμίζει μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι σειρά ευρωπαϊκών κρατών έχουν απλή αναλογική. Και προσθέτει: “Η Αριστερά πάντα ήθελε απλή αναλογική η Δεξιά δεν τη θέλει γιατί με το υπάρχον σύστημα υπάρχει παραχαραξη της λαϊκής εντολής”.
Όχι παζάρια και παιχνίδια αποπροσανατολισμού, όπως καιροσκοπικά κάνουν άλλα κόμματα, με τα μάτια στραμμένα στην κυβέρνητική καρέκλα, λέει το ΚΚΕ. Στη σχετική του ανακοίνωση τονίζει ότι “απλή αναλογική σημαίνει κανένα μπόνους, κανένα πλαφόν, όπως έχει αποτυπωθεί στη λαϊκή συνείδηση για δεκαετίες, όπως έχει διατυπωθεί στην πρόταση του ΚΚΕ διαχρονικά, καθώς κι όπως ακριβώς προέβλεπε και η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, πριν ακόμα αρχίσει τις πολλές κωλοτούμπες”.
Στο δεύτερο μέρος της έρευνας της Public Issue, για την Αυγή, η απλή αναλογική προηγείται, σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, τις ηλικίες, τα φύλα, τους πολιτικούς χώρους, με εξαίρεση την κεντροδεξιά.
Υπέρ της απλής αναλογικής τάσσεται το 68% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και κατά το 20% των ψηφοφόρων του. Στη ΝΔ, υπέρ της απλής αναλογικής τάσσεται το 42%, κατά το 48%, στη Χ.Α. υπέρ το 50%, κατά το 33%, στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, υπέρ το 57% των ψηφοφόρων, κατά το 33%, στο ΚΚΕ 89% υπέρ, 8% κατά, στο Ποτάμι, το 49% των ψηφοφόρων είναι υπέρ της απλής αναλογικής και 46% κατά, στους Ανεξάρτητους Έλληνες 65% υπέρ και 31% κατά, ενώ στην Ένωση Κεντρώων υπέρ της απλής αναλογικής τάσσεται το 57% των ψηφοφόρων της και κατά το 40%.
Ο υφυπουργος Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας είπε στο “Παραπολιτικά FM” ότι “ο κ. Μητσοτάκης με μια αντιδημοκρατικότητα που τον διακρίνει λέει ότι αυτό είναι ακυβερνησία…Εγώ είδα ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από τις δημοσκοπήσεις και από τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων της ΝΔ τίθεται τυπέρ της απλής αναλογικής”.
Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος είπε στην ΕΡΤ1 ότι “η πατρίδα στηρίζεται στους 300 βουλευτές και τα 11.000.000 Έλληνες. …Κυβερνήσεις συνεργασίας…
Την ίδια ώρα, η συζήτηση έχει ανάψει και για την ψήφο στα 17. Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο αυτό, δηλώνει ο αρχηγός της ΝΔ: “Ψήφο στα 17 δεν συμφωνώ. Γιατί όχι στα 16; στον κόσμο με εξαίρεση Βόρειο Κορέα… Η αλήθεια είναι ότι ελάχιστες έχουν ψήφο στα 17, δικτατορίες και η ενηλικίωση γίνεται στα 18. Γιατί να το αλλάξουμε;”
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει στον αρχηγό της ΝΔ ότι απαξιώνει τη νέα γενιά, και πως καταχωρεί στη λίστα των δικτατοριών», χώρες όπως η Αυστρία όπου δικαίωμα ψήφου στις γενικές εκλογές έχουν όσοι έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος και η Γερμανία όπου ψηφίζουν στα 16 έτη, σε τοπικές εκλογές ομόσπονδων κρατιδίων. Στη σχετική του ανακοίνωση αναφέρει ακόμη: “Θα προτείναμε στον κ. Μητσοτάκη, πριν ξαναδοκιμάσει να παραδώσει μαθήματα ευρωπαϊσμού, να ρωτήσει τουλάχιστον τον πρόεδρο της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και υποψήφιο ευρωβουλευτή με τη ΝΔ, κ.Κυρανάκη, ο οποίος έχει δηλώσει την ένθερμη υποστήριξή του στην επέκταση του δικαιώματος ψήφου στα … 16, σημειώνοντας μάλιστα ότι υπάρχει σχετική συζήτηση στους κόλπους του ΕΛΚ”.
Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Γιώργος Παντελάκης
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος