Τη συμφωνία ότι Ελλάδα και Κύπρος στο αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επιμείνουν στη διττή προσέγγιση απέναντι στην Τουρκία επιβεβαίωσαν κατά τη συνάντησή τους οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ανασταδιάσης. Οι δύο ηγέτες είπαν πως οι δύο χώρες χαιρετίζουν την έκθεση Μπορέλ τονίζοντας την ανάγκη τα συμπεράσματα της Συνόδου της ΕΕ να κινούνται προς αυτήν τη κατεύθυνση.
Τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα προκειμένου να παραστεί στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Είναι άριστη η συνεργασία των κυβερνήσεων μας στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΟΗΕ. Συζητήσαμε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Επιμείναμε στην ανάγκη να συμμετέχει και η ΕΕ, να μετατραπεί σε 5 συν ένα» συμπλήρωσε και επισήμανε πως «συνολικά η Ένωση οφείλει να επιμείνει στην αξιόπιστη εφαρμογή της πολιτικής της διττής προσέγγισης απέναντι στην Τουρκία. Χαιρετίσαμε την έκθεση Μπορέλ, επισημάναμε την ανάγκη τα συμπεράσματα να κινούνται στο ίδιο πνεύμα».
Η τουρκική προκλητικότητα εις βάρος της Κύπρου παραμένει και υπονομεύει την ευρωπαϊκή προοπτική της Αγκύρας αλλά και των διαβουλεύσεων για το Κυπριακό είπε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας πως απόδειξη είναι η άρνησή της να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα για τα Βαρώσια.
Συνέχισε λέγοντας πως: «Στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο η Τουρκία έχει αποσύρει τα ερευνητικά της πλοία. Το γεγονός αυτό δεν είναι ασήμαντο, απομένει να δούμε έαν θα έχει διάρκεια. Είναι στο χέρι της Τουρκίας να αποδείξει εάν είναι ειλικρινής προσέγγιση ή παραπλανητικός ελιγμός. Αν θα ακολουθήσει το δρόμο του διεθνούς δικαίου ή εάν ακολουθήσει την παραβατικότητα. Αυτή η επιλογή θα έχει συνέπειες».
«Οι αξιώσεις περί λύσης δύο κρατών είναι εκτός πλαισίου της ΕΕ» συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Κοινή μας είναι η θέση για την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων και απομάκρυνση των κατοχικών δυνάμεων».
«Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επιθυμούμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας χωρίς προκλήσεις και επιθετικές ενέργειες. Η Αθήνα παραμένει ανοιχτή χωρίς να είναι αφελής», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Συντονισμός δράσεων
«Είναι πραγματικά ιδιαίτερη συγκίνηση που βρίσκομαι στην ελληνική πρωτεύουσα μετά την τιμητική πρόσκληση να συνεορτάσουμε μαζί και να τιμήσουμε τον ελληνικό λαό, 200 χρόνια μετά την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα του 1821», τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, λαμβάνοντας τον λόγο.
Μίλησε για «έναν αγώνα από τον οποίο η Κύπρος δεν απείχε, συμμετείχε ενεργά, υπέστη θυσίες αλλά και από τον οποίο εμπνέεται προκειμένου να απαλλαγεί 46 χρόνια μετά από τον ίδιο ζυγό. Όχι μόνο για τον Ελληνισμό της Κύπρου αλλά και για τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας».
«Αυτό που επιδιώκουμε κι έχουμε διαπιστώσει μαζί είναι πως μια δίκαιη και βιώσιμη αλλά ιδιαίτερα λειτουργική λύση του Κυπριακού θα διασφαλίσει τα συμφέροντα του συνόλου του κυπριακού λαού είτε για Ελληνοκύπριους είτε για Τουρκοκύπριους. Εξάλλου είναι καλά γνωστό πως για αιώνες ζήσαμε μαζί ειρηνικά, συνδημιουργήσαμε και δυστυχώς τα όσα επισυνέβησαν έχουν δημιουργήσει μια άλλη κατάσταση πραγμάτων που δεν αφορά τόσο τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων αλλά της συγκεκριμένης δύναμης, δηλαδή της Τουρκίας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Χαρακτήρισε απόλυτα δημιουργική τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό και όπως είπε: «δύο ήταν τα θέματα: η άτυπη διάσκεψη που θα γίνει στη Γενεύη 27-29 Απριλίου και το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προκειμένου να συντονιστούμε και από κοινού να αναλάβουμε δράσεις».
Τόνισε πως στόχος είναι από τη μια να διασφαλιστεί η επιτυχία της διάσκεψης κάτι που θα σήμαινε τη δημιουργία των απαραιτήτων προϋποθέσεων έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία στον γενικό γραμματέα να συγκαλέσει μια νέα σύνοδο για την Κύπρο που θα μας οδηγούσε σε μια λύση όπως ακριβώς περιγράφεται είτε στην κοινή δήλωση των δύο ηγετών (με παρουσία του γενικό γραμματέα στις 25 Νοέμβρη του 2019 στο Βερολίνο), μια θέση που συμπίπτει και με τις δικές μας διαχρονικές θέσεις αλλά και που δεν θα αποκλίνει από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για μετεξέλιξη της κυπριακής δημοκρατίας σε ένα λειτουργικό για να είναι και βιώσιμο κράτος, το οποίο την ίδια ώρα δεν θα παρεκκλίνει από τις βασικές αρχές της ΕΕ.
Σε λίγο ο κ. Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση, στο Προεδρικό Μέγαρο, με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Στις 17:15 θα έχει διμερή συνάντηση με τον νέο πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μιχαήλ Μισούστιν, ο οποίος θα βρίσκεται στην Αθήνα, προσκεκλημένος της ελληνικής κυβέρνησης για να παραστεί στις εκδηλώσεις.
Στις 18:15, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από τη σύζυγο του, Άντρη Αναστασιάδη, θα συμμετάσχει σε εκδήλωση που διοργανώνεται στο κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης, όπου εκτίθενται, ανάμεσα σε άλλα, έργα που σχετίζονται με τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821.
Στις 20:00, ο κ. Αναστασιάδης θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο που θα παρατεθεί, στο Προεδρικό Μέγαρο, από την κ. Σακελλαροπούλου προς τιμή των ηγετών κρατών που προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις, κατά τη διάρκεια του οποίου θα απευθύνει χαιρετισμό.
Την Πέμπτη, 25 Μαρτίου, στις 10:00, ο Πρόεδρος της Κύπρου θα παραστεί στη στρατιωτική παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Συντάγματος.
Αμέσως μετά την παρέλαση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι προσκεκλημένοι ηγέτες κρατών, περιλαμβανομένου του κ. Αναστασιάδη, θα προβούν σε σύντομες δηλώσεις.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος