Παρέμβαση Μπακογιάννη στη Βουλή για τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών και μετανάστες

Απάντηση σε όσους υποστηρίζουν ότι οδηγεί σε πολιτική ανοιχτών συνόρων η ρύθμιση που αποδίδει δικαίωμα τριετούς παραμονής σε μετανάστες, οι οποίοι διαμένουν στην χώρα μας τα τελευταία τρία χρόνια, επιφύλαξε η Ντόρα Μπακογιάννη από την Βουλή, κατά την συζήτηση του Προϋπολογισμού, ενώ τάχθηκε υπέρ της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια.

Η παρέμβαση της πρώην υπουργού, από το βήμα της Ολομέλειας, έρχεται μία μέρα μετά από την αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά για την τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης.

“Έχω όλη μου τη ζωή πολεμήσει τον λαϊκισμό και ακούω πολλά επιχειρήματα τα οποία στερούνται αναγνώρισης της πραγματικότητας” ήταν η χαρακτηριστική έκφραση που χρησιμοποίησε η κα Μπακογιάννη .

“Για να υπάρξει μια πολιτική αποτελεσματική πρέπει πρωτίστως να αναγνωρίζει την πραγματικότητα. Λένε ότι η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού κι αυτό σημαίνει ότι αναγνωρίζεις ποια είναι η πραγματικότητα και με ρεαλισμό προσπαθείς να επιλύσεις τα προβλήματα.

Η πραγματικότητα σήμερα είναι ότι οι βουλευτές επαρχίας ξέρουμε ότι το πρώτο θέμα το οποίο απασχολεί όλους είναι η ανάγκη ευρέσεως θέσεων εργασίας. Δεν υπάρχουν εργάτες γης, εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, στην εστίαση, στα δημόσια έργα. Έρχεται η κυβέρνηση και λέει ότι κάποιος, ο οποίος δεν έχει νομιμοποιήσει τα χαρτιά του, δηλαδή περιπλανιέται και ή δουλεύει μαύρα ή δεν δουλεύει καθόλου και ρέπει προς την παραβατικότητα ή ζει από επιδόματα ή από την βοήθεια και την φιλανθρωπία της κοινότητάς του, αυτός έχει δικαίωμα να νομιμοποιηθεί να δουλέψει. Και είναι όρος το να δουλέψει. Και το λέμε αυτό, διότι γίναμε σοφότεροι από αυτά που συμβαίνουν στη Γερμανία και σε άλλες χώρες, καθώς υπάρχει μια κατηγορία μεταναστών η οποία δεν θέλει καθόλου να δουλέψει και θέλει να ζει μόνο από τα επιδόματα. Για μας, είναι όρος το να δουλέψει, να φέρει το συμβόλαιο εργασίας και εργόσημο – όπως σε αγροτικές καλλιέργειες – κι από κει και πέρα να είναι νόμιμος αλλά και το κράτος να εισπράττει τις ασφαλιστικές εισφορές και κυρίως να ξέρει το κράτος ποιός είναι, που είναι και που εργάζεται. Αυτή είναι η πραγματικότητα” είπε η κα Μπακογιάννη θέλοντας να εξηγήσει την ρύθμιση.

Απαντώντας στους επικριτές της ρύθμισης αυτής, η πρώην υπουργός απευθυνόμενη προς το Σώμα, τόνισε: “Από κει και πέρα υπάρχει η αντίθετη επιχειρηματολογία ότι δεν θέλουμε γιατί θα είναι φάρος για να έρθουν κι άλλοι μετανάστες. Δεν μας ρωτάει κανένας, κύριες και κύριοι συνάδελφοι, αν θα έρθουν άλλοι κι αν θα καταφέρουν να μπουν άλλοι. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια δύσκολη κατάσταση στην Αίγυπτο και μια δύσκολη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, δεν ξέρουμε πόσοι θα έρθουν. Αν έχουμε καταφέρει να έχουμε σήμερα μείωση ροών το έχουμε καταφέρει λόγω μιας πολιτικής με την Τουρκία, η οποία επέτρεψε μια συνεργασία, η οποία μειώνει τις ροές και προσπαθούμε να κρατήσει τους εμπόρους ανθρωπίνων ψυχών υπό έλεγχο. Δεν ξέρουμε όμως πόσο θα διαρκέσει. ‘Αρα από τη μία πλευρά αποτελεσματική προστασία των συνόρων μας και από την άλλη πλευρά να μπορέσουμε να νομιμοποιήσουμε ανθρώπους, οι οποίοι βρίσκονται εδώ, έχουν δικαίωμα να δουλέψουν και βοηθούν την ελληνική οικονομία όταν δουλεύουν”.

“Έχω όλη μου τη ζωή πολεμήσει τον λαϊκισμό και ακούω πολλά επιχειρήματα τα οποία στερούνται αναγνώρισης της πραγματικότητας. Διότι η σημερινή πραγματικότητα είναι πολύ συγκεκριμένη” κατέληξε την παρέμβασή της στο θέμα η κα Μπακογιάννη.

Ναι στην τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια

Αναφερόμενη στο επίμαχο θέμα της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια που απασχόλησε την Βουλή προσφάτως, η κυρία Μπακογιάννη αιτιολόγησε μεν την άρνησή της να υποστηρίξει την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια στο παρελθόν, αναφέρθηκε δε στους λόγους για τους οποίους σήμερα τάσσεται υπέρ. Μάλιστα τόνισε πως είναι ζήτημα Δημοκρατίας να υπερασπίζεται μια κυβέρνηση τα δικαιώματα των μειονοτήτων και αυτό θα κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

“Πριν από 15 χρόνια είπα “όχι” όταν ρωτήθηκα αν έχουν δικαίωμα οι ομοφυλόφιλοι να υιοθετήσουν παιδιά και το ψήφισα κιόλας στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Μετά ασχολήθηκα με το θέμα και ξέρω σήμερα ότι αν υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν ίσα δικαιώματα με τα άλλα παιδιά, είναι αυτά τα παιδάκια των γονέων αυτών. Οι γονείς αυτοί είναι λίγοι, δεν είναι πλειοψηφία, η ελληνική κοινή γνώμη είναι αντίθετη, αλλά αυτά τα παιδάκια έχουν δικαίωμα να ζήσουν με τα ίδια δικαιώματα με τα υπόλοιπα παιδιά. Και αυτό σας το λέω διότι έχω ζήσει τί θα πει να μην έχει δικαίωμα να μάθει ο γονιός, που έχει μεγαλώσει το παιδί, αλλά δεν είναι βιολογικός γονιός πως πάει το παιδί, όταν το παιδί είναι στη ΜΕΘ. Έχω ζήσει τί θα πει να πεθαίνει ο βιολογικός γονιός και το παιδί να πηγαίνει στην Πρόνοια διότι δεν αναγνωρίζεται ο δεύτερος γονιός ως γονιός. Έχω ζήσει τι θα πει να μην μπορείς να κληροδοτήσεις στο παιδί που μεγάλωσες και έζησες όλη τη ζωή σου την περιουσία σου διότι απλούστατα δεν στο επιτρέπει ο νόμος και πρέπει να του κληροδοτήσεις την περιουσία λες κι είναι ξένος” είπε η κυρία Μπακογιάννη.

Απευθυνόμενη προς την Ολομέλεια κατέληξε: Είναι πολλοί οι άνθρωποι αυτοί; Όχι δεν είναι. Ποιά είναι όμως η δύναμη της Δημοκρατίας; Η δύναμη της Δημοκρατίας δεν είναι μόνο αυτό που πιστεύει η πλειοψηφία είναι να προστατεύσεις τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Αυτή είναι η Δημοκρατία. Αυτό θα πει ανθρώπινο δικαίωμα. Κι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα το κάνει”.

Ρ. Δούρου: Χαιρετίζω τον τρόπο που παρενέβη η κα Μπακογιάννη

Τίποτα από όσα ακούγονται από τα κυβερνητικά έδρανα για το μεταναστευτικό δεν μας κάνει σοφότερους είπε στην τοποθέτησή της επί του κρατικού προϋπολογισμού, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου, σχολιάζοντας προηγούμενη τοποθέτηση της βουλευτού της ΝΔ, Ντόρας Μπακογιάννη. Εάν η κα Μπακογιάννη ήταν σήμερα εδώ το πρωί, και όσον αφορά το μεταναστευτικό, άκουγε τις αήθεις εκφράσεις περί του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν φύλαγε τα σύνορα και που τα έκανε όλα μπάχαλο, θα μπορούσε να ήταν τόσο βέβαιη ότι αλήθεια όλοι γινόμαστε σοφότεροι, όπως είπε; αναρωτήθηκε η κα Δούρου και συνέχισε: Σε αντίθεση με αρκετούς της ΝΔ -εγώ θέλω να είμαι ακριβοδίκαιη – λέω ναι, η κα Μπακογιάννη όπως και ο Αλέξης Τσίπρας το 2019, είχε ανοίξει το ζήτημα των εργατών γης, και όταν ο αρμόδιος υπουργός κ. Μηταράκης πήγε να κάνει κάτι, «εσκίσθη το παραπέτασμα». ‘Αρα, συνέχισε η κα Δούρου, «ενώ χαιρετίζω τον τρόπο που παρενέβη (η κα Μπακογιάννη), λέω ότι τίποτα από όσα ακούγονται σήμερα από τα κυβερνητικά έδρανα δεν θα έπρεπε να την κάνει αισιόδοξη ότι γινόμαστε σοφότεροι».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος