Πολιορκία στην ανατολική Ουκρανία – Η ΕΡΤ στο Κίεβο (video)

Κέρδη στα μέτωπα των μαχών στο Ντονμπάς καταγράφουν οι ρωσικές δυνάμεις που επιδίδονται σε ανηλεές σφυροκόπημα της περιοχής. Ο εκνευρισμός στο Κίεβο είναι εμφανής, καθώς κρίνει ως ανεπαρκή τη βοήθεια από Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ. Αυτό που όμως έχει εξοργίσει τον πρόεδρο Ζελένσκι είναι οι προτάσεις που διατυπώνονται στη Δύση, με τελευταία αυτή του Χένρι Κίσινγκερ για εδαφικές παραχωρήσεις υπέρ της Ρωσίας προκειμένου η ειρήνη να έχει προοπτική.

Χρησιμοποιώντας ακόμη και πυραύλους Ισκαντέρ, οι Ρώσοι έχουν πάρει το πλεονέκτημα στην ανατολική Ουκρανία.

Οι ρωσικές δυνάμεις είναι πολύ κοντά στο να περικυκλώσουν τους Ουκρανούς αλλά η αντίσταση που συναντούν δεν τους έχει επιτρέψει ακόμη να καταλάβουν τον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στο Σεβεροντονέτσκ του Λουγκάνσκ.

Οι βομβαρδισμοί επέστρεψαν και στην πόλη του Χαρκόβου. Τέσσερις οι νεκροί από την τελευταία επίθεση.

Οι δραματικές εξελίξεις στα μέτωπα εξηγούν την οργισμένη αντίδραση του Κιέβου για τις καθυστερήσεις στο 6ο πακέτο κυρώσεων και τη βοήθεια από το ΝΑΤΟ, την οποία κρίνει ανεπαρκή. Μεγαλύτερη είναι όμως η ενόχληση από τις δηλώσεις του Χένρι Κίσινγκερ, o οποίος πρότεινε εδαφικές παραχωρήσεις εκ μέρους της Ουκρανίας εννοώντας την Κριμαία και ενδεχομένως τα κατεχόμενα, προ του Φεβρουαρίου, τμήματα του Ντονμπάς.

H άποψη συζητείται ανεπισήμως από πολλούς και αντίστοιχο περιεχόμενο είχε και άρθρο γνώμης των Νιου Γιορτ Τάιμς.

Ενώ το Κρεμλίνο καλεί την Ουκρανία να αποδεχτεί τη νέα πραγματικότητα. Στη Χερσόνα από τον Ιούνιο οι μισθοί θα πληρώνονται σε ρούβλια, ενώ στην Μαριούπολη στήθηκαν γιγαντοοθόνες που παίζουν βίντεο της ρωσικής προπαγάνδας.

Ο Γερμανός καγκελάριος λέει όμως ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στη Ρωσία να υπαγορεύσει τους όρους για ειρήνη.

H διαμάχη της Δύσης με τη Μόσχα συνεχίζεται με τον Πούτιν να παραδέχεται ότι υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις από τις κυρώσεις, οι οποίες όμως δεν θα καταφέρουν τελικά να απομονώσουν τη Ρωσία.

Η δεύτερη δίκη για εγκλήματα πολέμου άρχισε στην Ουκρανία. Δύο Ρώσοι στρατιώτες δήλωσαν ένοχοι για βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο και αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης 12 ετών.

Νέες μάχες

Η Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας ενημέρωσε σήμερα 26/5 ότι οι Ρώσοι εισβάλλουν σε θέσεις της Ουκρανίας «ταυτόχρονα σε διαφορετικές περιοχές». Σύμφωνα με τη Hanna Maliar, οι απώλειες της Ουκρανίας «είναι αναπόφευκτες», καθώς η κατάσταση στην πρώτη γραμμή παραμένει δύσκολη με σημάδια περαιτέρω κλιμάκωσης.

Η Ουκρανία αποφάσισε να ενισχύσει την άμυνα των βόρειων συνόρων εξαιτίας απειλών προβοκάτσιας, σύμφωνα με δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών. Μαζί με τις μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων ενισχύουν από κοινού το καθεστώς υπηρεσίας στις παραμεθόριες περιοχές με τη δημιουργία πρόσθετων μονάδων.

Η γειτονική Λευκορωσία ανακοίνωσε πως ιδρύει νέα στρατιωτική διοίκηση στα νότια σύνορα της. Η απόφαση αυτή για ανάπτυξη λευκορωσικών δυνάμεων αποτελεί στην ουσία τακτικισμό του Μινσκ με στόχο να αποσπάσει την προσοχή του Κιέβου, την στιγμή που οι ουκρανικές δυνάμεις αγωνίζονται να κρατήσουν την γραμμή του μετώπου στα ανατολικά, στην περιοχή του Ντονμπάς.

Μαρτυρία Γεωργιανού μαχητή

Ο Γεωργιανός Ναντίμ Χαλάτζε δήλωσε πως μάχεται στο πλευρό των Ουκρανών από την αρχή του πολέμου. Ισχυρίζεται πως στις 2 Απριλίου, στη διάρκεια επιχείρησης εκκαθάρισης του αεροδρομίου Γοστομέλ, μολύνθηκε με χημική ουσία που είχαν αφήσει πίσω οι Ρώσοι στρατιώτες μετά την αποχώρησή τους: «Εγώ είδα εκεί και μου έκανε εντύπωση, δεν το καταλάβαμε εκείνη την ώρα αλλά σε ένα μέρος όπου έγιναν οι εκκαθαρίσεις παντού υπήρχαν στο έδαφος αντιασφυξιογόνες μάσκες. Έξω στο δρόμο και πριν την είσοδο σε κτίρια.

Αυτό κάπως σε προϊδεάζει ότι κάτι δεν πάει καλά εκεί. Βρήκαμε νάρκες εκεί, όλμους που δεν είχαν εκπυρσοκροτήσει, αλλά τελείωσε η μέρα, γυρίσαμε στη βάση μας, εγώ νόμιζα ότι απλώς κουράστηκα. Πονούσε το κεφάλι μου, ο λαιμός, τα μάτια, δεν αισθανόμουν καλά».

Άλλοι 7 συμμαχητές του, όπως ο ίδιος λέει, εμφάνισαν παρόμοια συμπτώματα όπως ναυτία, αταξία, πρήξιμο σε αδένες. Σύμφωνα με τη διάγνωση από το Κέντρο νευρολογικών παθήσεων του Κιέβου, όπως διακρίνεται και στο σχετικό έγγραφο, όλα υποδηλώνουν δηλητηρίαση από άγνωστη τοξική ουσία.

Συνεχίζοντας ο Ναντίμ Χαλάτζε, ανέφερε ότι: «Την άλλη μέρα μας πήρανε τηλέφωνο και μας είπαν ότι μας καλέσανε και τους έξι και μας είπαν να βγάλουμε όλα μας τα ρούχα που φορούσαμε χθες στις επιχειρήσεις και να τα κάψουμε.

Εκείνη τη μέρα μας πήραν στο νοσοκομείο σε στρατιωτικό νοσοκομείο, στο Κίεβο, μας έβαλαν αντίδοτο, και μας ανακοίνωσαν ότι όλα τα συμπτώματα που έχουμε μοιάζουν με δηλητηρίαση από αέριο σαρίν.

Το αεροδρόμιο παρέμεινε κλειστό για πολλές μέρες, χωρίς να δοθεί επίσημη αιτιολογία από τις αρχές. Όπως μας λέει ο Ναντίμ, τις επόμενες μέρες θα μεταφερθεί σε κάποιο νοσοκομείο της Γερμανίας προκειμένου να συνεχίσει τη θεραπεία του».

Επιμέλεια: Παντελής Γκόνος

Αποστολή: Kάτια Αντωνιάδη
κάμερα: Κάρλος Ρούβιο – Μαρνιεράκης
ήχος: Αντώνης Κυπραίος

Πηγή: EΡT

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος