Ποια μπλόκα έβαλαν «μπλόκο» στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό – Κανονικά το ραντεβού των 15:00 με αγρότες στο Μαξίμου

Σε θρίλερ εξελίσσεται η αυριανή (13/01) συνάντηση των αγροτών με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων αποφάσισε να μην κατέβει στην Αθήνα επειδή δεν έγινε δεκτό το αίτημά τους για δύο επιτροπές, μία 25μελή με αγρότες και μία δεκαμελή με κτηνοτρόφους, αλιείς και μελισσοκόμους.

Μέχρι στιγμής την πρόταση διαλόγου έχουν αρνηθεί οι αγρότες από τα μπλόκα της Νίκαιας στη Λάρισα, της Καρδίτσας, της Κρήτης, της Πελοποννήσου, της Σιάτιστας, και του Αγγελόκαστρου στην Αιτωλοακαρνανία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι αγρότες προσανατολίζονται σε νέα πανελλαδική σύσκεψη για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τις επόμενες κινήσεις τους.

Από την Καρδίτσα και τον αυτοκινητόδρομο Ε65, αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι του νομού δήλωσαν ότι θα απουσιάσουν από το αυριανό ραντεβού με τον πρωθυπουργό. Όπως εξηγούν, η απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων να συγκροτηθούν δύο επιτροπές – μία 20μελής με εκπροσώπους του φυτικού κεφαλαίου και μία με κτηνοτρόφους, αλιείς και μελισσοκόμους – δεν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να κρίνουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

«Εφόσον δεν γίνει δεκτό το αίτημα για δύο επιτροπές, η Καρδίτσα θα είναι απούσα», δήλωσαν οι αγρότες. Η πρόταση που θα κάνει το μπλόκο της Καρδίτσας είναι να κατέβουν στην Αθήνα με αγροτικά αυτοκίνητα και τρακτέρ για ένα μεγάλο συλλαλητήριο και να επιχειρήσουν εκεί να δουν τον πρωθυπουργό, όπως έχει αποφασίσει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Οι αγρότες κατηγορούν την κυβέρνηση για «εμπαιγμό και προσπάθεια διάσπασης του αγροτικού κινήματος». Όπως εξηγούν, «μιλάμε για 60 μπλόκα, με ποικιλία καλλιεργειών, μελισσοκόμους, κτηνοτρόφους και αλιείς. Ζητήθηκε αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση των αγροτών, 20 μόνο άτομα και σε δύο μόνο ώρες. Δεν είναι δυνατόν να συζητηθούν επί της ουσίας τα προβλήματα που έχουμε θέσει».

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Οι αγρότες προσθέτουν ότι, παρά την πρόθεση του πρωθυπουργού να συναντήσει όποιο μπλόκο θέλει, «θα μπορούσε να διαθέσει μία ή δύο ώρες επιπλέον από τον προσωπικό του χρόνο, έτσι ώστε να γίνει ουσιαστικός διάλογος». Καταγγέλλουν ακόμη ότι χθες το βράδυ ενημερώθηκαν ξαφνικά για δεύτερη συνάντηση με αγρότες που δεν συμφωνούν με τη διαχείριση του αγροτικού ζητήματος από την Πανελλαδική Επιτροπή.

Όπως σημειώνεται, η κυβέρνηση πρότεινε τη συγκρότηση δύο μπλοκ για να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά οι αγρότες επιμένουν ότι «για 60 μπλόκα και μια 20μελή επιτροπή, πόσα προβλήματα μπορούν να συζητηθούν ουσιαστικά;».

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι τα βασικά αιτήματα των αγροτών παραμένουν κοινά, ανεξαρτήτως περιοχής ή ειδικότητας: «Κανείς δεν είπε ότι σε αυτό το διάλογο θα συζητηθούν όλα και ότι δεν θα υπάρξει συνέχεια. Το επίδικο είναι να συζητηθούν τα διαρθρωτικά ζητήματα του πρωτογενούς τομέα με προοπτική στο μέλλον».

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Ο Κώστας Χατζής, εκπρόσωπος του μπλόκου της Νίκαιας, τόνισε ότι η άρνηση αφορά αποκλειστικά τη «μορφή και σύνθεση της επιτροπής που εμείς καταλήξαμε».

«Κατά πάσα πιθανότητα, όπως φαίνεται τώρα, η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης θα είναι αρνητική», δήλωσε ο κ. Χατζής, προσθέτοντας ότι η πρόταση του Συντονιστικού είναι να μην συμμετάσχουν στο ραντεβού. «Η άρνηση μας υπόκειται καθαρά και μόνο στον περιορισμό της σύνθεσης και της μορφής της επιτροπής», τόνισε.

Το μπλόκο της Νίκαιας ζητά αντικειμενική αντιπροσώπευση που να καλύπτει όλες τις περιοχές, τα προϊόντα και όλους τους κλάδους, στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Όπως εξήγησε ο κ. Χατζής: «Με τα χιλιάδες τρακτέρ στο δρόμο, τα 60 μπλόκα σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, για να συμβεί αυτό που ζήτησε η ίδια η κυβέρνηση, έπρεπε η Επιτροπή μας να έχει αυτή τη σύνθεση».

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Παράλληλα, ο κ. Χατζής διευκρίνισε ότι η άρνηση δεν αφορά το αν ο πρωθυπουργός συναντά άλλους αγρότες ή συλλόγους: «Ναι, έχει το δικαίωμα και ο πρωθυπουργός και ο κάθε πολίτης να συναντιέται με τον πρωθυπουργό ή οποιοδήποτε στέλεχος της κυβέρνησης. Το ζήτημα μας είναι η αντιπροσωπευτικότητα».

Η τελική απόφαση αναμένεται να επικυρωθεί από τη Γενική Συνέλευση του μπλόκου τις επόμενες ώρες, ενώ ήδη πολλά μπλόκα της πανελλαδικής έχουν αποφασίσει συλλογικά να μην παραστούν στο ραντεβού.

Ηράκλειο: «Όχι» των αγροτών της Κρήτης στο Μέγαρο Μαξίμου

Μετά από δύο μαραθώνιες σε διάρκεια συσκέψεις,το απόγευμα της Κυριακής και το μεσημέρι της Δευτέρας, η Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Αγροτών-Κτηνοτρόφων αποφάσισε να μην σταλεί αντιπροσωπεία στην συνάντηση της Τρίτης με τον Πρωθυπουργό.

Ποια μπλόκα έβαλαν «μπλόκο» στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό – Κανονικά το ραντεβού των 15:00 με αγρότες στο Μαξίμου

Παρότι οι εισηγήσεις της πλειοψηφίας των μελών της Επιτροπής ήταν αρχικά θετικές, στην απόφαση βάρυνε η άποψη μερίδας συναδέλφων τους της ηπειρωτικής χώρας οι οποίοι εξέφρασαν αντιρρήσεις στην παρουσία Κρητών, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στο νησί δεν είχαν κρατήσει εξαρχής ενιαία στάση με την Πανελλήνια συντονιστική Επιτροπή.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της ΕΡΤ, υπήρξαν διαρκείς επικοινωνίες το τελευταίο 24ωρο ώστε να υπάρξει συμπόρευση ενώπιον της συνάντησης, ωστόσο σύμφωνα πάντα με συνδικαλιστές από την Κρήτη η συμπεριφορά συγκεκριμένων μελών της Πανελλήνιας επιτροπής «υπήρξε ιδιαίτερα απαξιωτική, απέναντι στους συναδέλφους τους στην Κρήτη, οι οποίοι ήταν και οι μόνοι οι οποίοι προέβησαν σε δυναμικές ενέργειες».

Έτσι λήφθηκε η απόφαση το βράδυ της Δευτέρας περί αποχής, αλλά και της πλήρους διάρρηξης με την Πανελλήνια Επιτροπή.

«Ευχόμαστε να γίνει η συνάντηση και να βγει κάτι καλό για το σύνολο του αγροτικού κόσμου της χώρας, αν και το θεωρούμε δύσκολο» δήλωσαν συνδικαλιστές της Κρήτης, «αλλά την Κρήτη να την ξεχάσουν. Πλάτη δεν ξαναβάζουμε»

Ποια μπλόκα έβαλαν «μπλόκο» στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό – Κανονικά το ραντεβού των 15:00 με αγρότες στο Μαξίμου
(EUROKINISSI)

«Όχι» από τα μπλόκα της Πελοποννήσου και του Αγγελόκαστρου

Όλα τα μπλόκα της Πελοποννήσου αποφάσισαν μετά από συνέλευση στη Νεστάνη να μην πάνε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό καθώς θεωρούν τον διάλογο προσχηματικό και δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματά τους

Παράλληλα, την απόφαση για μπλόκο επ΄ αόριστον πήραν στην αποψινή συνέλευσή τους οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας στην περιοχή του Αγγελόκαστρου. Το κλίμα στη συνέλευση, μετά και το ναυάγιο όσον αφορά στη συνάντηση με το πρωθυπουργό ήταν ιδιαίτερα θερμό. Οι αγρότες αποφάσισαν να παραμείνουν στα διόδια του Αγγελόκαστρου χωρίς να επιτρέπουν τη διέλευση των οχημάτων, πλην έκτακτων περιπτώσεων.

Μάλιστα, οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν. Στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις για κλείσιμο παράδρομων, αλλά και μηχανοκίνητες πορείες στο κέντρο του Αγρινίου.

Από την πλευρά του, το μπλόκο της Μεσσηνίας, ύστερα από συνέλευση, αποφάσισε ότι διαφωνεί με τους όρους που θέτει η κυβέρνηση και συσπειρώνεται με τα υπόλοιπα πανελλαδικά μπλόκα, και δεν προσέρχεται σε διάλογο. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ληφθούν συνολικά και συλλογικά αποφάσεις για τον τρόπο περαιτέρω κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.

Πλήρης είναι η ταύτιση με τις αποφάσεις της Νίκαιας και για τους αγρότες της Αχαΐας. Το μπλόκο της Εγλυκάδας στην περιμετρική οδό της Πάτρας αποφάσισε να συνταχτεί για ακόμα μία φορά με τα μπλόκα της Νίκαιας και να μην παραστεί στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Παράλληλα οι αγρότες της Αχαΐας ετοιμάζονται να σκληρύνουν τη στάση τους και να προχωρήσουν και σε νέες μορφές κινητοποιήσεων. Οι αποφάσεις για τις μορφές αυτές, θα ληφθούν έπειτα από την πανελλαδική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στη Νίκαια.

Σέρρες: Κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι αγρότες στο Μπλόκο του Προμαχώνα

Την ίδια ώρα κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι αγρότες στο Μπλόκο του Προμαχώνα, καθώς θα κλείσει ο μεθοριακός σταθμός αύριο στις 12:00 για τα φορτηγά επ’ αόριστον.

Οι αγρότες σκληραίνουν τη στάση τους αφού όπως λένε κάποιες ώρες της ημέρας θα προχωράνε στον αποκλεισμό του σταθμού και για τα ΙΧ αυτοκίνητα.

Δεν θα ανακοινώνουν νωρίτερα τι ώρα θα κλείνουν και για τα ΙΧ. Θα εκτιμούν την κατάσταση και θα προχωρούν για πρώτη φορά από τις 3 Δεκεμβρίου σε αποκλεισμό του Μεθοριακού σταθμού και για τα ΙΧ αυτοκίνητα.

Αυτό που λένε οι αγρότες στον Προμαχώνα είναι ότι η αρχική πρόταση ήταν να κατέβουν 25 αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι και αλιείς, εφόσον δεν έγινε δεκτή αυτή η πρόταση «εμείς σκληραίνουμε τη στάση μας, κλιμακώνουμε τον αγώνα μας».

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Υπενθυμίζεται πως στο μπλόκο στα Μάλγαρα ξεκαθάριζαν πως: «Αν ο Μητσοτάκης δεν δεχθεί 25+10 δεν θα προσέλθουμε σε διάλογo».

Από την άλλη, τα μπλόκα από τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες που διαφοροποιούνται από την πανελλαδική επιτροπή, ετοιμάζονταν για το ξεχωριστό ραντεβού τους με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αύριο στις 3 μετά το μεσημέρι. Πρόκειται για τη συνάντηση του μπλόκου των Πράσινων Φαναριών κι άλλων 17 μπλόκων και συλλόγων, με τον πρωθυπουργό.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Δ. Μακεδονία: «Όχι» από το μπλόκο της Σιάτιστας στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό – Κλείνουν την Εγνατία την Τρίτη

Δεν κατεβαίνουν τελικά αύριο στην Αθήνα και οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας, που συγκροτούν το μεγαλύτερο μπλόκο, στη Μπάρα Σιάτιστας, καθώς θεωρούν προσχηματικό το διάλογο και κάνουν λόγο για «ανακολουθία της Κυβέρνησης σε ότι αφορά την εκπροσώπηση των μπλόκων».

Μάλιστα στη συνεδρίαση της συντονιστικής αποφασίστηκαν περαιτέρω κινητοποιήσεις, με κλείσιμο και πάλι της Εγνατίας Οδού για όλα τα οχήματα από αύριο τις 12 το μεσημέρι. Επίσης αύριο από τις 13:00 – 15:00 θα κλείσουν και τον παράδρομο της παλαιάς Εθνικής οδού Κοζάνης – Καστοριάς μόνο για τα φορτηγά.

«Η Κυβέρνηση και πολύ περισσότερο ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να λειτουργεί με όρους τελεσιγράφων. Ο στόχος είναι να συναντηθεί με όλους τους εκπροσώπους των κινητοποιήσεων. Έχουμε διαμηνύσει μέσω του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ότι για λόγους ασφαλείας και για να είναι εποικοδομητική η συνάντηση και όχι ένα πανηγύρι που δεν βγαίνει άκρη να υπάρχει ένα ανώτατο όριο των 20 ατόμων έκαστη», διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων δεν δέχεται να κατέβει με μια 20μελη επιτροπή και αρνείται να συμμετέχει στον διάλογο. Θέλει να κατεβεί στο Μέγαρο Μαξίμου με δυο αντιπροσωπείες. Η μια να απαρτίζεται από 25 μέλη αγροτών και η άλλη από 10 μέλη κτηνοτρόφων αλιέων και μελισσοκόμων. Κατηγορεί μάλιστα την Κυβέρνηση για αναξιοπιστία γιατί η ίδια ζήτησε να εκπροσωπούνται όλες οι περιοχές και τα προϊόντα, πράγμα που δεν μπορεί να συμβεί αν κατεβεί μια επιτροπή με λιγότερα μέλη.

«Δεν θα πάμε στο διάλογο αν δεν τηρηθούν οι προϋποθέσεις. Η Κυβέρνηση ήξερε ότι θα πάμε με δυο επιτροπές και το αναίρεσε. Δεν θα πούμε με ποιον θα συναντηθεί εμείς θέλουμε τη συνάντηση με τις δυο επιτροπές από εκεί και ύστερα δεν μας άφορα αν συναντηθεί με δυο τρείς πέντε δέκα άλλους», δήλωσε ο πρόεδρος της ενωτικής ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας.

Από την πλευρά του ο Κ. Χατζηδάκης, επισημαίνει: «Αν θέλαμε να τους διασπάσουμε δεν θα δεχόμασταν να γίνουν δυο διαφορετικές συνάντησες θα λέγαμε μια και θα την απέρριπταν και θα τους κατηγορούσαμε για κακοπιστία. Όλα πρέπει να τα κρατήσουμε και σε πλαίσιο κοινής πίστης και λογικής και λέω να το ξανασκεφθούν».

Ο Ιωάννης Καρναβίας, Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, είπε πως: «Δεν πάμε σε ένα προσχηματικό διάλογο, γιατί έχουμε φάει γκολ από τα αποδυτήρια, γιατί ψήφισαν τη συμφωνία της Mercosur».

O Δημήτρης Τσιλιάς, από το μπλόκο των πράσινων φαναριών, δήλωσε: «Να γίνει εποικοδομητικός διάλογος, πάμε με συγκεκριμένο σχέδιο προτάσεις. Είναι αργά για να κάνουμε νούμερα αν θα πάμε ή δεν θα πάμε. Άλλωστε η Πανελλαδική Επιτροπή δεν είναι ένα θεσμοθετημένο όργανο και δεν έχει καταστατικό». O Δημήτρης Τσιλιάς, δήλωσε: «Είναι αργά για να κάνουμε νούμερα αν θα πάμε ή δεν θα πάμε. Άλλωστε η Πανελλαδική Επιτροπή δεν είναι ένα θεσμοθετημένο όργανο και δεν έχει καταστατικό».

Με τον αγροτοσυνδικαλιστή Σωκράτη Αλειφτήρα, να απαντά: «Αποφάσεις 60 μπλόκων είναι, που συμμετείχαν σε τέσσερις πανελλαδικές. Είναι 60 μπλόκα πολιτικά υποκινούμενα; Είμαστε θεσμοθετημένο όργανο».

Αν δεν βρεθεί την ύστατη ώρα χρυσή τομή, σε γενικές τους συνελεύσεις στα μπλόκα οι αγρότες θα επανεξετάσουν τη στάση τους, ενώ δεν είναι λίγα τα μπλόκα που ήδη μιλούν για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Χαμηλοί τόνοι από την κυβέρνηση ενόψει του διαλόγου με τους αγρότες

Στην κυβέρνηση κρατούν χαμηλούς τόνους, αλλά στέλνουν το μήνυμα ότι στον διάλογο: «δεν μπορεί τους όρους να τους βάζει η μια πλευρά» και επιπλέον ότι «κάποιος που αρνείται να προσέλθει στον διάλογο, δείχνει πολλά για τις προθέσεις του».

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε στάση αναμονής, καθώς δεν έχει ληφθεί απόφαση από το Πανελλαδικό Συντονιστικό. Η εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή και συγκεντρώνουν και συνθέτουν οι κυβερνητικές «κεραίες» είναι ότι υπάρχουν αποφάσεις από επιμέρους μπλόκα.

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει τη διεξαγωγή ενός διαλόγου με τελεσίγραφα. Από την άλλη όμως, στρέφει τους προβολείς στις κινήσεις καλής θέλησης, δηλαδή ότι η κυβέρνηση έκανε αποδεκτό το αίτημα των αγροτών για ξεχωριστές συναντήσεις, αντί για μία ενιαία συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Σημαντικό στοιχείο για την κυβέρνηση, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, είναι ο τελικός αριθμός και τα πρόσωπα που θα συμμετάσχουν στις συζητήσεις, ώστε αυτές να είναι παραγωγικές.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Πολιτική αντιπαράθεση

Φιτίλι στην αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, συνεχίζουν να βάζουν οι αγροτικές κινητοποιήσεις, με φόντο και τη στάση κάποιων μπλόκων απέναντι στο ραντεβού με τον πρωθυπουργό.

Η κυβέρνηση βάζοντας σε πρώτο πλάνο, όπως επισημαίνεται, τις κινήσεις καλής θέλησης απέναντι στα μπλόκα, όπως η αποδοχή του αιτήματος για ξεχωριστές συναντήσεις, μαζί με τους όρους με τους οποίους μπορεί να διεξαχθεί ο διάλογος στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό, εκπέμπει σαφές μήνυμα προς τους αγροτοσυνδικαλιστές.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο ΟΡΕΝ, δήλωσε: «Και εκείνοι είναι ενταγμένοι σε κάποια κόμματα, ο διάλογος χρειάζεται δύο και εμείς είμαστε ο ένας από τους δύο».

Με επισκέψεις στους αγροτικούς συνεταιρισμούς ΑΣΕΠΟΠ και «Δήμητρα» στο Βελβεντό έκλεισε ο Νίκος Ανδρουλάκης την τετραήμερη περιοδεία του στη Δυτική Μακεδονία. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε ο διάλογος του πρωθυπουργού με τους αγρότες να είναι ειλικρινής και αποτελεσματικός: «Καλό είναι να λέμε να καθίσουμε σε ένα τραπέζι να συζητήσουμε. Να γίνει διάλογος, ας γίνει διάλογος, αλλά πρέπει στον τελικό στόχο, να έχουμε μια συμφωνία, αν ο τελικός στόχος είναι το χαμηλό κόστος παραγωγής, ξεκινάμε από την ενέργεια».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σχολίασε πως: «κάποιος που αρνείται να προσέλθει στον διάλογο, δείχνει πολλά για τις προθέσεις του όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Στον διάλογο δεν προσέρχεται όποιος δεν πιστεύει σε αυτά τα οποία ζητάει και δεν πιστεύει στην λύση».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα στηρίξει τη συμφωνία Mercosur γιατί όπως εξήγησε οι επιπτώσεις θα είναι επώδυνες για την εγχώρια οικονομία και την παραγωγή: «η Νέα Δημοκρατία έχει τεράστιες ευθύνες, διότι, ήδη, στις πρώτες ψηφοφορίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την έχει στηρίξει, χωρίς να δικαιολογήσει το λόγο ή ποιο όφελος εν τέλει θα έχει η ελληνική οικονομία».

Από την κυβέρνηση σηκώνουν το γάντι που της έχει πετάξει η αντιπολίτευση για την ψήφιση από το ευρωκοινοβούλιο της συμφωνίας Mercosur, κατηγορώντας τη μείζονα αλλά και την ελάσσονα πτέρυγα, για ψέματα και ανακρίβειες.

Όπως ανέφερε ο Π. Μαρινάκης: «Υπερψήφισαν αυτήν τη συμφωνία, αυτό το πλαίσιο προστασίας μόνον οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Δηλαδή οι ευρωβουλευτές των υπολοίπων κομμάτων, αντίθετα με το τι έκαναν οι Ευρωομάδες τους, καταψήφισαν τη συγκεκριμένη συμφωνία – δίχτυ προστασίας».

Οι πολιτικές της κυβέρνησης είναι απέναντι στους αγρότες τονίζει η Κουμουνδούρου.

Ο Διονύσης Καλαματιανός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ανέφερε ότι: «Η κυβέρνηση αποδεικνύει με τις πρακτικές της ότι βρίσκεται απέναντι στους αγρότες, δείχνει ότι είναι απέναντι γιατί έχει ήδη ψηφίσει στον προϋπολογισμό του 2026, 240 εκ. λιγότερα για το υπουργείο Ανάπτυξης».

Πυρά κι από τα άλλα κόμματα

Το ΚΚΕ επισημαίνει: «Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τις άθλιες και πολύμορφες μεθοδεύσεις της για να υπονομεύσει και να διασπάσει τον αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων, αλιέων».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, δήλωσε: «O νεκροθάφτης του πρωτογενούς τομέα ο κ. Μητσοτάκης, ζητάει από τους αγρότες να συζητήσουν. Τι; Την κηδεία»;

Ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ, Δημήτρης Νατσιός σχολίασε πως: «Υποκριτικά η Κυβέρνηση, ενώ καλεί σε διάλογο του αγρότες, “από την πίσω πόρτα”, συναινεί στην συμφωνία ΕΕ-Mercosur, δηλαδή στον θάνατο του πρωτογενούς τομέα της Πατρίδας μας».

Η αντιπαράθεση για το αγροτικό θα έχει και συνέχεια.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς, Τίμος Φακαλής, Μαρία Σταθοπούλου, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Άρης Ψύχας, Δώρα Μήτρα, Φαίδων Τομόσογλου, Βασίλης Ανασταδιάδης, Γιώργος Παπαδάκης, Σταύρος Πανούσης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος