Σε ασφυκτικό κλοιό οι ανεμβολίαστοι από αύριο – Σε ποια μέρη δεν θα μπορούν να εισέρχονται

Τα πάνω κάτω στην καθημερινότητα των ανεμβολίαστων πολιτών φέρνει η ισχύς των νέων μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας που τίθενται σε εφαρμογή από αύριο Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021, στις έξι το πρωί.

Με στόχο τη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας για τις γιορτές των Χριστουγέννων από αύριο όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται σε κλειστές αίθουσες όπως κινηματογράφοι, θέατρα, μουσεία, γυμναστήρια, αίθουσες εκθέσεων και γήπεδα. Θα μπορούν ωστόσο να επισκέπτονται καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ), φαρμακεία και κομμωτήρια.

Εκεί, όλοι οι ενήλικες μη εμβολιασμένοι πολίτες, θα μπορούν να μπαίνουν χωρίς να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ για τον κορονοϊο, παρά μόνο φορώντας τη μάσκα τους.

Στους χώρους εργασίας θα ακολουθηθεί κυλιόμενο ωράριο που θα ξεκινά από τις 07:00 έως τις 09:30, ενώ θα υπάρξει και αλλαγή ωραρίου στο λιανεμπόριο.

Όπως ανακοινώθηκε, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τροποποιείται το ωράριο καταστημάτων και τα καταστήματα λιανικού εμπορίου θα είναι ανοιχτά από τις 10 το πρωί έως τις 9 το βράδυ τις καθημερινές.

Σε ασφυκτικό κλοιό οι ανεμβολίαστοι από αύριο – Σε ποια μέρη δεν θα μπορούν να εισέρχονται
Να έκτακτα μέτρα τίθενται σε ισχύ από αύριο, Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, με στόχο την αντιμετώπιση της διασποράς του κοροναϊού. (AP Photo/Michael Varaklas)

Πώς γίνεται η είσοδος σε νοσοκομεία

Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για εξέταση δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για COVID-19.

Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για επεμβατική εξέταση ή για εξέταση που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο (PCR ή rapid test)

Από τις ανωτέρω υποχρεώσεις εξαιρούνται ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών.

Οι μη εμβολιασμένοι ή μη νοσήσαντες συνοδοί νοσηλευόμενων ασθενών υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για COVID-19 με τη μέθοδο PCR εντός 48 ωρών πριν την είσοδό τους σε κάθε άλλη δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας.

Στις ανωτέρω περιπτώσεις, τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων επιβεβαιώνονται μέσω της ειδικής εφαρμογής Covid Free GR. Από τις ανωτέρω υποχρεώσεις εξαιρούνται οι συνοδοί ασθενών που προσέρχονται σε Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Τι ισχύει για χώρους λατρείας

Όσον αφορά τις λειτουργίες στις εκκλησίες και τους χώρους λατρείας, οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ όπως προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία καλούνται να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η Πολιτεία.

Σε ασφυκτικό κλοιό οι ανεμβολίαστοι από αύριο – Σε ποια μέρη δεν θα μπορούν να εισέρχονται

Με self test η είσοδος σε φροντιστήρια

Σύμφωνα με το ΦΕΚ της κυβέρνησης για τα νέα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, εξακολουθεί να ισχύει η διά ζώσης λειτουργία των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών.

Συγκεκριμένα, για τη συμμετοχή στο μάθημα, οι μαθητές/τριες, υποψήφιοι/ες και οι εκπαιδευτικοί των φροντιστηρίων/κέντρων ξένων γλωσσών που δεν προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου, επιδεικνύουν στον υπεύθυνο του φροντιστηρίου/κέντρου ξένων γλωσσών, οι μεν μαθητές/τριες και υποψήφιοι/ες βεβαίωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) που διενεργείται δύο (2) φορές την εβδομάδα, οι δε εκπαιδευτικοί βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR) που διενεργείται δύο (2) φορές την εβδομάδα με δαπάνη τους.

Για το λοιπό προσωπικό των φροντιστηρίων/κέντρων ξένων γλωσσών που δεν προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου εφαρμόζεται αντιστοίχως ό,τι κάθε φορά ισχύει στον ιδιωτικό τομέα.

Σε όλους τους ανήλικους δίνεται η δυνατότητα για self-test καθώς υπάρχει πληθυσμός σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες που δεν μπορεί να εμβολιαστεί.

Πώς θα λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις

Προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης, η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων θα γίνεται με το αναγκαίο προσωπικό, ενώ η εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού, εξαιρουμένων των τραπεζών και των περιπτώσεων στις οποίες δεν δύναται να προγραμματισθεί ραντεβού (επιχειρήσεις ταχυμεταφορών, ελληνικών ταχυδρομείων.

Όσον αφορά τα καταστήματα των τραπεζών, το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο, πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κοροναϊό (PCR ή rapid test).

Οι ανήλικοι από τεσσάρων έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).

Τι ισχύει σε δικαστήρια, υποθηκοφυλακεία

Κατά την είσοδο τους οι πολίτες σε δικαστήρια, κτηματολογικά γραφεία καθώς και υποθηκοφυλακεία θα πρέπει να επιδεικνύουν, πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κοροναϊό (PCR ή rapid test). Οι ανήλικοι από τεσσάρων έως και 17 ετών θα δείχνουν δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).

Στα δικαστήρια, στις εισαγγελίες και στα στρατιωτικά δικαστήρια επιτρέπεται η είσοδος μέχρι 15 άτομα ανά αίθουσα.

Τι ισχύει για την εστίαση – Πως λειτουργούν οι εξωτερικοί χώροι

Εστιατόρια, καφέ, αναψυκτήρια, catering και χώροι δεξιώσεων αποκλείουν από τους εσωτερικούς χώρους τους ανεμβολίαστους πελάτες. Αντίθετα, οι εμβολιασμένοι πελάτες θα εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης. Οι ανήλικοι από τεσσάρων έως 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).

Όσον αφορά τη λειτουργία των επιχειρήσεων, σε ανοικτό υπαίθριο χώρο επιτρέπονται μέχρι 10 άτομα ανά τραπέζι. Οι πελάτες θα εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κοροναϊό (PCR ή rapid test).

Οι ανήλικοι από τεσσάρων έως 17 ετών μπορούν να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).

Παιδότοποι: Ποιες είναι οι προϋποθέσεις λειτουργίας

Αναφορικά με την λειτουργία παιδότοπων σε υπαίθριο χώρους επιτρέπεται η είσοδος ενός παιδιού ανά 5 τ.μ. με την προϋπόθεση ότι θα προσκομίζει αρνητικό self-test.

Δεν επιτρέπεται η είσοδος σε ανεμβολίαστους συνοδούς στους εσωτερικούς χώρους. Επίσης, οι ενήλικοι συνοδοί εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό (PCR ή rapid test).

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά την σχετική δημοσίευση για τη νέα καθημερινότητα που διαμορφώνεται για τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος