ΠOEΔHN: Να αρθούν οι αδικίες με το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας

Η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που καθορίζει την κατηγορία που κατατάσσονται οι Υγειονομικοί και το ύψος του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, οδήγησε την ομοσπονδία των Υγειονομικών στη διατύπωση θέσεων για κάλυψη συγκεκριμένων κατηγοριών εργαζομένων που δεν περιλαμβάνονται στις κατηγορίες που αναφέρει το ΦΕΚ. Παράλληλα, ζητάει το διπλασιασμό του ποσού που προβλέπεται στο επίδομα.

Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ: «Στην απόφαση αυτή δεν συμπεριλαμβάνονται οι υπάλληλοι των Προνοιακών Μονάδων καθ’ ότι ανήκουν στο Υπουργείο Εργασίας και όχι στο Υπουργείο Υγείας. Απαιτείται άμεσα να εκδοθεί απόφαση από το Υπουργείο Εργασίας και για τους συναδέλφους των Προνοιακών Μονάδων καθότι προσφέρουν αντίστοιχες υπηρεσίες.
Ο καθορισμός του Επιδόματος οριστικοποιεί την καταβολή του Επιδόματος το οποίο ήταν σε διαρκή αμφισβήτηση από το έτος 2015 (Ν. 4354/2015) με την σύσταση Επιτροπής στο Υπουργείο Οικονομικών.


Δυναμικές και διαχρονικές ήταν οι κινητοποιήσεις της ΠΟΕΔΗΝ προκειμένου να μην καταργηθεί το Επίδομα και αντικατασταθεί από μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας όπως κατ’ επανάληψη μας προειδοποίησαν οι εκάστοτε Υπουργοί Οικονομικών και τα μέλη της Επιτροπής με την οποία συναντηθήκαμε.
Καταθέσαμε εμπεριστατωμένα υπομνήματα με επιδημιολογικές μελέτες ζητώντας τον διπλασιασμό του Επιδόματος και την επέκταση σε όλες τις ειδικότητες.


Δεν εισακουσθήκαμε παρ’ ότι μεσολάβησε η πανδημία κατά τη διάρκεια της οποίας χειροκροτηθήκαμε ως ήρωες του Υγειονομικού πολέμου. Από τον αριθμό των θανόντων συναδέλφων από κορονοϊό και άλλες ασθένειες και τον αριθμό των βαριά νοσούντων το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας θα έπρεπε κλιμακωτά να χορηγείται σε όλους τους Υγειονομικούς σε πολύ μεγαλύτερο ύψος με δεδομένο ότι οι μισθοί μας είναι μικρότεροι ή ίσοι με τον κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη (στον ιδιωτικό τομέα καταβάλλονται 14 μισθοί και στο δημόσιο 12 μισθοί κατ’ έτος)».

ΠOEΔHN: Να αρθούν οι αδικίες με το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας


Επίσης η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει ότι: «Τελικά η δημοσιοποίηση της ΚΥΑ για τον καθορισμό του επιδόματος θα δημιουργήσει ανυπέρβλητες δυσκολίες στη λειτουργία των Νοσοκομείων καθ’ ότι εκ των αδικημένων συναδέλφων πολλοί θα αρνούνται να προσφέρουν υπηρεσίες σε τμήματα, χώρους που άλλοι συνάδελφοι που υπηρετούν σε αυτά εντάχθηκαν στους δικαιούχους του Επιδόματος.

Υπάρχει τεράστια αδικία και άνιση μεταχείριση με τον αποκλεισμό χιλιάδων εργαζομένων όπως Κοινωνικοί Λειτουργοί, Ψυχολόγοι, Τεχνικοί, Διοικητικοί υπάλληλοι οι οποίοι βρίσκονται εκτός κινητικότητας, στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού εργάζονται σε τμήματα, ΤΕΠ, μονάδες κλπ. Δεν εντάθηκαν στην Α’ κατηγορίας χιλιάδες εργαζόμενοι σε επαγγέλματα της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, των Παραϊατρικών επαγγελμάτων, καθαρίστριες, διασώστες Κέντρων Υγείας κλπ χωρίς καμία επιστημονική εξήγηση. Επαγγέλματα που κάνουν την ίδια δουλειά διαχωρίσθηκαν σε κατηγορίες με γνώμονα την εκπαιδευτική βαθμίδα που δεν συνάδει με τη φύση της επικινδυνότητας και της ανθυγιεινότητας των επαγγελμάτων.

Ως εκ τούτω ανοίγει ένας νέος κύκλος για την ΠΟΕΔΗΝ δυναμικών διεκδικήσεων με αιτήματα τον διπλασιασμό του επιδόματος, την διόρθωση των αδικιών και τον μη αποκλεισμό κανενός υγειονομικού. Παράλληλα θα προσφύγουμε στην Επιτροπή ενστάσεων του Υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να διορθωθούν οι αδικίες και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2023 ημερομηνία που εκκινεί ο νέος τρόπος χορήγησης του επιδόματος.
Με αγώνες θα αποκαταστήσουμε τις αδικίες».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος