«Πνίγηκε» ο Βόλος: «Εσπασε» ο Κραυσίδωνας, απαγόρευση κυκλοφορίας, απεγκλωβισμοί – Οδοιπορικά της ΕΡΤ

Δύσκολες ώρες βιώνει και πάλι η Μαγνησία και ο Θεσσαλικός κάμπος. Στο στόχαστρο της κακοκαιρία βρίσκεται ο Βόλος, ο οποίος πνίγηκε από τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα του “Elias”.

Στον δήμο Κιλελέρ, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ έσπασε το φράγμα του Γκουσμπασανιώτη και απειλεί τα χωριά Χάλκη και Πλατύκαμπος. Ο δρόμος που ενώνει τα δυο αυτά χωριά θυμίζει πλέον λίμνη, με την κυκλοφορία να έχει διακοπεί.

Στο μεταξύ, στο Δήμο Φαρσάλων κλειστός παραμένει ο δρόμος που ενώνει τη Λάρισα με τα Φάρσαλα.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στους Δήμους Φαρσάλων και Κιλελέρ, εκεί όπου τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά την Πέμπτη.

Tο σκηνικό στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας συνθέτουν και οι δεκάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική, οι συνεχείς εκκλήσεις για απεγκλωβισμούς πολιτών και τα πλημμυρισμένα σπίτια.

Το Κέντρο Επιχειρήσεων έχει δεχτεί μέχρι στιγμής 800 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 330 απομακρύνσεις πολιτών προς ασφαλή σημεία.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στην πόλη του Βόλου καθώς επίσης και στις Αλυκές και στην Αγριά. Μόνο στο Βόλο επιχειρούν 180 πυροσβέστες με 50 οχήματα με τη συμβολή επίσης της 2ης, της 7ης και της 8η ΕΜΑΚ, ενώ με βάρκες, ερπυστριοφόρα και hummer συνδράμει ο στρατός.

Οικογένειες με μικρά παιδιά έχουν βρει καταφύγιο σε ταράτσες, την ώρα που το 80% της πόλης έχει βυθιστεί στο σκοτάδι.

Οδοιπορικό της ΕΡΤ στον λαβωμένο από την κακοκαιρία Βόλο – Ορμητικοί χείμμαροι στο κέντρο της πόλης

Η δύσκολη κατάσταση αποτυπώνεται στα πλάνα που εξασφάλισε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στο Βόλο Φρόσω Παύλου. Η ένταση και η διάρκεια της βροχής ήταν τέτοια που δεν άφηνε κάτι στο πέρασμά της. Τα βίντεο κατεγράφησαν στην περιοχή της Καλλιθέας – όπου το συνεργείο της ΕΡΤ εγκλωβίστηκε για πάνω από 3,5 ώρες.

Στην αρχή του βίντεο που θα παρακολουθήσετε παρακάτω φαίνεται ο χείμμαρος του Κραυσίδωνα αφότου έσπασε η γέφυρα στις οδούς Παρασκευοπούλου με Καραμπατζάκη. Στη συνέχεια, καταγράφεται το οδοιπορικό του συνεργείου της ΕΡΤ, το οποίο μαρτυρά την κατάσταση στους δρόμους του λαβωμένου από την κακοκαιρία Βόλου.

Όσοι έζησαν την πλημμύρα της κακοκαιρίας Daniel στην περιοχή λένε ότι αυτή της κακοκαιρίας Elias ήταν πολύ χειρότερη, μεταδίδει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ.

Για δύσκολο βράδυ μίλησε ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος ενώ τα σχολεία Πέμπτη και Παρασκευή θα μείνουν κλειστά. «Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στην πόλη, μείνετε σπίτια σας» δήλωσε.

Το συνεργείο της ΕΡΤ εγκλωβίστηκε στον Κραυσίδωνα Βόλου

Εγκλωβισμένη παρέμενε για πάνω από δυόμιση ώρες η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Φρόσω Παύλου, μαζί με άλλα τρία άτομα του τηλεοπτικού συνεργείου στον Κραυσίδωνα στον Βόλο. Εντέλει απεγκλωβίστηκε μετά τα μεσάνυχτα, από Λέσχη των Ειδικών Δυνάμεων.

Η δημοσιογράφος ετοιμαζόταν να μεταδώσει το ρεπορτάζ στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

«Τα πάντα είναι κλειστά, είμαστε δύο άτομα, εγώ και ο τεχνικός», είχε πει η ίδια στη ζωντανή σύνδεση.

Νύχτα αγωνίας στον Αμπελώνα του Παλαμά Καρδίτσας

Δύσκολες ώρες και στον Παλαμά Καρδίτσας, όπου εκκενώνεται ο Αμπελώνας.

Το 80% των κατοίκων, όπως μεταδίδει ο απεστάλμένος της ΕΡΤ Νίκος Κοντορούσης, είναι κλεισμένο στα σπίτια τους.

Στους έρημους πλημμυρισμένους δρόμους σχηματίζονται ρυάκια, όπως καταγράφεται στο βίντεο του απεσταλμένου της ΕΡΤ.

Στη Φθιώτιδα η κακοκαιρία ανέβασε επικίνδυνα τη στάθμη του Σπερχειού ποταμού και στη Λαμία οι κάτοικοι έλαβαν μήνυμα 112 να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Στην Κορινθία είχαμε πλημμύρες σε χωριά και καλλιέργειες.

«Πνίγηκε» ο Βόλος: «Εσπασε» ο Κραυσίδωνας, απαγόρευση κυκλοφορίας, απεγκλωβισμοί – Οδοιπορικά της ΕΡΤ
Βόλος
«Πνίγηκε» ο Βόλος: «Εσπασε» ο Κραυσίδωνας, απαγόρευση κυκλοφορίας, απεγκλωβισμοί – Οδοιπορικά της ΕΡΤ
Βόλος

Προληπτικές εκκενώσεις σε Κεντρική και Στερεά Ελλάδα

Μεγάλο και Μικρό Ευύδριο, Υπέρεια, οικισμός Πυργάκια στην περιοχή Φάρσαλα εκκενώθηκαν προληπτικά κοντά στις 21:00 της Τετάρτης λόγω της κακοκαιρίας Elias.

Την ίδια ώρα εκκενώθηκαν προληπτικά και τα χωριά Σοφιάδα και Πετριλιά, τα οποία βρίσκονται στα σύνορα Φθιώτιδας και Καρδίτσας.

Σύμφωνα με την υπηρεσία 112, μετά τις 23:55 της Τετάρτης:

Διαβάστε ακόμα, αναλυτικά: Ποιά χωριά και οικισμοί έχουν εκκενωθεί προληπτικά σε Κεντρική και Στερεά Ελλάδα

«Πνίγηκε» ο Βόλος: «Εσπασε» ο Κραυσίδωνας, απαγόρευση κυκλοφορίας, απεγκλωβισμοί – Οδοιπορικά της ΕΡΤ
(Photo by Angelos TZORTZINIS / AFP)

Σαρώνει και την Εύβοια η κακοκαιρία

Η πολύπαθη Εύβοια χτυπήθηκε για άλλη μια φορά με σφοδρότητα, με αποτέλεσμα χωριά να πλημμυρίσουν και κατολισθήσεις και χείμαρροι να παρασύρουν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Τεράστιοι όγκοι ορμητικών νερών κατέκλυσαν με μανία τις Ροβιές απειλώντας σπίτια και περιουσίες. Τα 3 ποτάμια που περνούν μέσα από το χωριό υπερχείλισαν. «Αυτό το πράγμα δεν το έχουμε ξαναδεί. Από τότε που κάηκε το δάσος είναι η δεύτερη φορά που την παθαίνουμε» δήλωσε κάτοικος της περιοχής.

Κόπηκαν δρόμοι και πλημμύρισαν δεκάδες σπίτια, ενώ εκτεταμένες είναι οι ζημιές και στη Λίμνη.

O απεσταλμένος της ΕΡΤ, Αλέξανδρος Μέμος μιλώντας από την περιοχή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ στις 18:00 και τον Γιώργο Κουβαρά ανέφερε ότι έβρεχε ασταμάτητα για περίπου 12 ώρες από τις τρεις τα ξημερώματα μέχρι τις δύο το μεσημέρι. Κόπασαν για δύο περίπου ώρες τα καιρικά φαινόμενα, αλλά τώρα υπάρχει ξανά επιδείνωση του καιρού. Στις Ροβιές είναι ο οικισμός που έχει πληγεί περισσότερο από οποιονδήποτε από αυτή τη νέα κακοκαιρία. Υπερχείλισαν και τα τρία ρέματα του χωριού. Σύμφωνα με μαρτυρίες, δεν είχαν καθαριστεί με αποτέλεσμα λόγω της πολύ μεγάλης ποσότητας νερού να υπερχειλίσουν και να πλημμυρίσουν δρόμους αλλά και κοντινά σπίτια. Πριν λίγο αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση ενώ δέκα ώρες έμειναν οι κάτοικοι χωρίς νερό.

Κλειστός παραμένει ο δρόμος από τα Ψαχνά προς Προκόπι και Μαντούδι και ο δήμαρχος απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους.

Λασπόνερα μαζί με κορμούς δέντρων και άλλα φερτά υλικά παρέσυραν αυτοκίνητα ενώ προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε υποδομές, δρόμοι κόπηκαν στα δυο. «Έπεσαν 235 χιλιοστά βροχής μέσα σε 6 ώρες, οι ζημιές είναι ανεπανόρθωτες είμαστε όλη νύχτα μέσα στους δρόμους και προσπαθούμε να δίνουμε λύσεις» ανέφερε ο Δήμαρχος Λίμνης – Μαντουδίου- Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης.

Στο Μαντούδι που επλήγη απο την κακοκαιρία, αργά το απόγευμα αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση.

Ο δημοσιογράφος Βασίλης Σιώμος από την περιοχή μετέδωσε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα καθώς ο ποταμός Κηρέας έχει φουσκώσει και νωρίτερα έφτασε δέκα εκατοστά πριν βγει στον δρόμο. Παρέσυρε δένδρα και κολώνες με αποτέλεσμα να κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα, έχουν πλημμυρίσει εκτάσεις, έχουν πλημμυρίσει κάποια υπόγεια και κάποια καταστήματα. Ο κίνδυνος όμως όπως λένε οι κάτοικοι είναι μετά τις 9 το βράδυ καθώς υπάρχει πρόγνωση για νέο πιο σφοδρό κύμα κακοκαιρίας στη περιοχή. Υπάρχουν πάρα πολλοί δρόμοι κλειστοί λόγω φερτών υλικών και νερών που έχουν συγκεντρωθεί στο οδόστρωμα, όπως προς το Μετόχι, ενώ ανησυχούν και οι κάτοικοι σε κοντινό οικισμό που είναι σε ετοιμότητα αν χρειαστεί να εκκενώσουν και να κατευθυνθούν προς το Μαντούδι και από το Μαντούδι προς την κορυφή του οικισμού.

«Το Μετόχι είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση έχει πλημμυρικά φαινόμενα» δήλωσε ο πρόεδρος εθελοντών Προκοπίου, Δημήτρης Βετσονούρης.

Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται από το πρωί και σε χωριά του Δήμου Ιστιαίας Αιδηψού. Οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη.

«Το Μετόχι είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση έχει πλημμυρικά φαινόμενα» δήλωσε ο πρόεδρος εθελοντών Προκοπίου, Δημήτρης Βετσονούρης.

Στις πληγείσες περιοχές μετέβη ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Μικρά προβλήματα στην Αττική

Οι κεραυνοί κράτησαν ξύπνιους τους κατοίκους της Αττικής, ωστόσο φαίνεται ότι βγήκε αλώβητη από την έντονη νεροποντή τις πρώτες πρωινές ώρες. Κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας πλημμύρισαν, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν σοβαρά προβλήματα. Στον Ωρωπό ο παραλιακός δρόμος έγινε ένα με τη θάλασσα. Μεγάλα ύψη βροχής και στον Κάλαμο.

Η νύχτα μέρα έγινε τα ξημερώματα στον αττικό ουρανό. Οι χιλιάδες αστραπές, αλλά και οι δεκάδες κεραυνοί πέταξαν από τα κρεβάτια τους πολλούς Αθηναίους, σε ένα ασυνήθιστο καιρικό φαινόμενο.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνώνμέσα σε λίγες ώρες κατεγράφησαν 3.715 αστραπές, εκ των οποίων οι 370 αφορούσαν στο λεκανοπέδιο. Ο αντίστοιχος αριθμός για τη Βόρεια Εύβοια που δοκιμάζεται από την κακοκαιρία εκτοξεύτηκε στις 6.000.

Προσοχή μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης

Σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Νικολέτα Ζιακοπούλου, και τις βραδινές ώρες τα έντονα φαινόμενα θα σημειώνονται στις ήδη πληγείσες περιοχές. Προσοχή λοιπόν απόψε στην Εύβοια που δέχτηκε το μεγαλύτερο βάρος της κακοκαιρίας αυτής με 250 τόνους νερού ανά στρέμμα μέσα σε κάποιες ώρες. Προσοχή και στη Θεσσαλία πάλι ειδικά σε Μαγνησία, Σποράδες. 

Προσοχή και στη Φθιώτιδα απόψε και στις όμορες περιοχές. Επίσης τοπικές μπόρες υπάρχουν και σε Πελοπόννησο, Αιγαίο, Κρήτη ενώ στην Αττική τα φαινόμενα δεν θα είναι τόσο γενικευμένα. Έχουμε μπόρες κυρίως σε Πειραιά και Νίκαια. Το τι θα γίνει αύριο έχει ιδιαίτερη αξία. γιατί κάτι αλλάζει όχι όμως από το πρωί. Το πρωί θα ξεκινήσει και πάλι με ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε μια πιο εντοπισμένη περιοχή, δηλαδή κυρίως σε Μαγνησία, Σποράδες, Εύβοια, Φθιώτιδα, Βοιωτία. Σε αυτές τις περιοχές απαιτείται μεγάλη προσοχή μέχρι και το μεσημέρι. Από το μεσημέρι όμως της Πέμπτης αλλάζει σιγά – σιγά ο καιρός καθώς εξασθενούν τα φαινόμενα.

Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Γιώργος Γεραφέντης, Ελίνα Κολύβα, Αλέξανδρος Μέμος, Βασίλης Σιώμος, Άννα Βλαχοπαναγιώτη, Θοδωρής Παναγιωτίδης, Ελπίδα Κουτσογιάννη, Πέγκυ Μπρούσαλη, Ηλίας Κούκος, Μαίρη Σκανδάλη

Διαβάστε όλες τις σχετικές με την κακοκαιρία Elias ειδήσεις

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος