Πλήρως εμβολιασμένοι και καθήμενοι σε κλειστούς χώρους από 16/7 – Πώς θα λειτουργεί το “Covid Free Gr”

Αυτό το καλοκαίρι θα είναι των καθήμενων αφού στους χώρους ψυχαγωγίας από τις 16 Iουλίου έως τις 31 Αυγούστου δεν θα επιτρέπονται όρθιοι πελάτες, ενώ στους κλειστούς χώρους θα μπαίνουν μόνο οι εμβολιασμένοι πελάτες, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Έτσι από την Παρασκευή στην είσοδο των καταστημάτων ψυχαγωγίας (εστιατόρια, μπαρ, καφέ) οι πελάτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο θα σκανάρεται από τον υπεύθυνο του μαγαζιού μέσω της νέας εφαρμογής «COVID FREE GR». Τα μέτρα αυτά θα ισχύουν και για θέατρα και κινηματογράφους ενώ ανοίγουν και τα πρώτα COVID FREE νυχτερινά κέντρα.
Όσοι ιδιοκτήτες εστίασης δεν τηρήσουν τα νέα μέτρα που προβλέπονται για τους εσωτερικούς χώρους αλλά και για τον έλεγχο των πελατών θα πέσουν “καμπάνες”.

Θα προσπαθήσουμε να λειτουργήσουμε με τα νέα μέτρα έχοντας πάντα τις αντιρρήσεις μας, τόνισε μεταξύ άλλων στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Αττικής Ιωάννης Δαβερώνης, προσθέτοντας ότι οι νομικοί του Σωματείου εξετάζουν τα μέτρα και τα ζητήματα που προκύπτουν. Παράλληλα υπογράμμισε ότι πρόβλημα δεν θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα με τον έλεγχο με την εφαρμογή «Covid Free GR», αλλά με το θέμα των εργαζομένων καθώς υπάρχει έλλειψη εργαζομένων στον κλάδο της εστίασης. Επίσης, διερωτήθηκε πως οι 80.000 επιχειρήσεις θα πρέπει να δεχθούν μόνο το περίπου 40% των εμβολιασμένων στους κλειστούς χώρους καθώς αυτό σημαίνει ότι θα έχουν οικονομική ζημία. “Είναι ζήτημα οικονομικό όταν αρνείσαι τους ανεμβολίαστους, δεν λύνεται”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δαβερώνης.

Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή «Covid Free GR»

Η εφαρμογή “Covid Free GR” θα μπορεί να επαληθεύει ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού και τις έγγραφες βεβαιώσεις από την ιστοσελίδα gov.gr.

Τρεις είναι οι ενδείξεις της εφαρμογής:

Πράσινο όταν ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί πλήρως και έχουν παρέλθει 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση ή έχει νοσήσει με COVID έως και 6 μήνες από το πρώτο θετικό τεστ.

Κίτρινο που σημαίνει ότι ο πελάτης έχει αρνητικό τεστ rapid 48 ωρών ή PCR 72 ωρών. Η κίτρινη ένδειξη θα απασχολήσει στο μέλλον όταν οι εσωτερικοί χώροι γίνουν μεικτοί.

Κόκκινο που σημαίνει μη έγκυρο πιστοποιητικό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος