Πλακιωτάκης στην ΕΡΤ για ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Σύσταση στις εταιρείες, όσο είναι εφικτό, να απορροφήσουν το αυξημένο κόστος καυσίμων

Τον υπερδιπλασιασμό του κόστους των καυσίμων λόγω των διεθνών εξελίξεων επισήμανε, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις», ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχει περίπτωση να αυξηθούν περαιτέρω οι τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Τόνισε ότι «ως υπουργείο Ναυτιλίας, συστήνουμε στις ναυτιλιακές εταιρείες, στο μέτρο του εφικτού και του δυνατού να απορροφήσουν το μεγαλύτερο δυνατό από το αυξημένο κόστος λειτουργίας» τους.

«Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι το κόστος καυσίμων ενός συμβατικού ταχύπλοου πλοίου, αντιστοιχεί στο 50 με 60% του συνολικού κόστους λειτουργίας, αντιλαμβάνεστε ότι έχει αυξηθεί πολύ σημαντικά το λειτουργικό κόστος των πλοίων» είπε ο υπουργός.

Σημείωσε, επίσης, ότι οι ακτοπλοϊκές εταιρείες «βιώνουν πολύ μεγάλα προβλήματα βιωσιμότητας τα τελευταία 2 χρόνια».

Με αφορμή την Εθνική ημέρα πρόληψης πνιγμών και θαλάσσιων ατυχημάτων, ο κ. Πλακιωτάκης, από την παραλία του Σχοινιά, υπογράμμισε ότι «η προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα είναι κύριο μέλημα και πρώτη προτεραιότητα για το υπουργείο Ναυτιλίας και και Νησιωτικής Πολιτικής». Πρόσθεσε ότι ο στόχος αυτός υλοποιείται σε συνεργασία με τον μη κυβερνητικό οργανισμό Safe Water Sports.

Όπως είπε ο υπουργός, έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες μέσα από ένα σχεδιασμό ο οποίος υπηρετεί τρεις βασικούς άξονες:

  1. την ενημέρωση
  2. τη μεγιστοποίηση της ασφάλειας
  3. τον έλεγχο.

«Σήμερα, για παράδειγμα είχαμε τη δυνατότητα να επιθεωρήσουμε το νέο αναβαθμισμένο σύστημα ελέγχου, όπου μέσα από ένα πληροφοριακό σύστημα το οποίο μας έχει δωρίσει και αναβαθμίσει το Safe Water Sports πλέον πραγματοποιούνται με ψηφιακό τρόπο οι έλεγχοι» δήλωσε ο Γιάννης Πλακιωτάκης.

«Είμαστε το πρώτο ένστολο σώμα όπου οι έλεγχοι πραγματοποιούνται με την χρήση tablets, μέσα από ένα ψηφιοποιημένο, ολοκληρωμένο σύστημα επιθεώρησης και ελέγχου που μας δίνει τη δυνατότητα για άμεση πρόσβαση στις πληροφορίες που χρειαζόμαστε και πλέον οι παραβάσεις καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο» σημείωσε ο υπουργός.

Έκανε λόγο για «μια πρωτοβουλία εξαιρετικά σημαντική, η οποία μπορεί να καταστεί πιλότος τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο».

Ανέφερε ότι όλα τα λιμεναρχεία της χώρας διαθέτουν αυτό το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα και πως θα ενισχυθούν περαιτέρω εντός το 2022.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι το 2021 σε σχέση με το 2019 «η ναυαγοσωστική κάλυψη έχει ενισχυθεί σημαντικά. Έχουν μειωθεί τα θανάσιμα ατυχήματα σε ποσοστό 11%».

Μάλιστα, όπως επισήμανε, στους δήμους που για πρώτη φορά προσέλαβαν ναυαγοσώστες, «έχουμε μια σημαντική μείωση στα θανάσιμα ατυχήματα σε ποσοστό πάνω από 20%».

Από την πλευρά του, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Γιώργος Αλεξανδράκης δήλωσε ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα αποτελεί κυρίαρχο μέλημα και απόλυτη προτεραιότητα. «Αυτό που επιδιώκουμε κυρίως είναι η πρόληψη», είπε, «που μπορεί να επιτευχθεί κυρίως μέσω της ενημέρωσης, της λήψης ουσιαστικών μέτρων αλλά και μέσω συνεργειών με φορείς και οργανισμούς που έχουν τον ίδιο σκοπό».

«Θεωρώ ότι τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα είναι εξαιρετικά», σημείωσε ο κ. Αλεξανδράκης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος