Πιλοτικό πρόγραμμα καταγραφής και αποκατάστασης περιοχών Natura μετά από φωτιά – Τι λέει ειδικός (video)

Στο πιλοτικό πρόγραμμα αποκατάστασης περιοχών Natura μετά από πυρκαγιές αναφέρθηκε στις «Συνδέσεις» της ΕΡΤ ο Γιάννης Μητσόπουλος, Γενικός Διευθυντής Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής επισημαίνοντας ότι «κάθε αποκατάσταση πρέπει να γίνεται με βαση την επιστημονική γνώση».

«Οι δασικές πυρκαγιές είναι ο νούμερο ένα παράγοντας υποβάθμισης αυτών των οικοσυστημάτων» δήλωσε ο κ. Μητσόπουλος. Με δεδομένη την κλιματική αλλαγή που επιτείνει το φαινόμενο των πυρκαγιών ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής έθεσε σε εφαρμογή ένα πιλοτικό πρόγραμμα: χαρτογραφεί τις καμένες εκτάσεις όπου διαβιούν απειλούμενα είδη, καταγράφει πως συμπεριφέρθηκαν οι πληθυσμοί αυτοί μετά την πυρκαγιά και προτείνει μέτρα αποκατάστασης.

«Κάθε αποκατάσταση πρέπει να γίνεται με βαση την επιστημονική γνώση και να μας οδηγεί για να μην έχουμε τέτοια προβλήματα» ανέφερε στην εκπομπή «Συνδέσεις».

Όπως δήλωσε ο κ. Μητσόπουλος μετά από πυρκαγιές έχουμε μεγάλους πληθυσμούς εντομοπαγίδας. «Αυτό το εργαλείο στην ουσία θα μας πει τι είχαμε εκεί, πώς επηρέασε εκεί και ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν για να διατηρήσουμε τη βιοποικιλότητα».

Συνολικά 446 περιοχές που βρίσκονται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας αποτελούν το ελληνικό τμήμα του ευρωπαϊκού δικτύου Natura 2000, του μεγαλύτερου δικτύου προστατευόμενων περιοχών του κόσμου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος