«Πήγαμε να παίξουμε μουσική και καταλήξαμε πολεμικοί ανταποκριτές» – Η εμπειρία ενός Έλληνα μουσικού στο Ισραήλ (video)

«Μέσα στο αεροδρόμιο μάς βρήκαν οι σειρήνες. Κι όταν είδα τον κόσμο να τρέχει, κατάλαβα ότι πρέπει να ήταν πολύ σοβαρό. Με το τσέλο μου και τις βαλίτσες στο χέρι άρχισα κι εγώ να τρέχω. Είχε ήδη ξεκινήσει η εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα», με αυτά τα λόγια περιέγραψε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ ο μουσικός, Μάνος Επιτροπάκης, την εμπειρία που έζησε τη νύχτα που ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί στο Ισραήλ.

«Όλοι οι επιβάτες κατεβήκαμε κάτω για προστασία, το κινητό μου όμως κατέγραφε συνέχεια. Μείναμε εκεί περίπου 2 ώρες. Όταν πήγαμε στο ξενοδοχείο ήταν 3 η ώρα το πρωί. Πάλι ρουκέτες, πάλι συναγερμός και σειρήνες. Μας είχαν πει από πριν για ειδικές σκάλες και καταφύγια στο ξενοδοχείο. Μέσα σε 1,5 λεπτό θα έπρεπε να έχουμε βρεθεί στους ενδεδειγμένους αυτούς χώρους», περιγράφει ο κ. Επιτροπάκης, θυμούμενος τα όσα έζησε.

Πάνω στο ίδιο θέμα έδωσε και το δικό του στίγμα ο Κώστας Υφαντής, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ο ειδικός αναφέρθηκε στην ηρεμία που επικρατούσε στην περιοχή από το 2014, με τα δεδομένα όμως να αλλάζουν επτά χρόνια μετά. «Ξεκίνησαν πάλι όλα, με διαδηλώσεις, κινητοποιήσεις της Χαμάς εδώ και αρκετές βδομάδες.Τώρα ζούμε την κλιμάκωση και δεν διαφαίνεται ακόμα ηρεμία – παρότι υπάρχουν διπλωματικές προσπάθειες ιδιαιτέρως από πλευράς Αιγύπτου», είπε ο κ. Υφαντής.

Σύμφωνα με τον καθηγητή ο λόγος είναι και πάλι οι εποικισμοί, η αναμονή απόφασης του ισραηλινού ανώτατου δικαστηρίου για εκκένωση από Παλαιστίνιους πρόσφυγες ολόκληρης συνοικίας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Η Χαμάς πυρπολεί διαρκώς την διαδικασία κάθε προσπάθειας εξομάλυνσης των διαφορών, με αποτέλεσμα να πλήττονται οι σχέσεις Ισραήλ με Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα – Ιορδανία – Σαουδική Αραβία. «Μέσα σ’ αυτό το καθεστώς αστάθειας, ο Ερντογάν δράττεται της ευκαιρίας να εκπροσωπήσει τον μουσουλμανικό κόσμο και στη Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη εξομαλύνοντας τις σχέσεις της Τουρκίας με αυτές τις Ανατολικές Χώρες», σημείωσε ο ειδικός.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος