Πίεση στους δήμους από το ενεργειακό κόστος – Δυσκολίες κάλυψης της ζήτησης σε βρεφικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ

Array

«Μείζον πρόβλημα για όλους τους Δήμους της χώρας εξακολουθεί να είναι το ενεργειακό κόστος. Ξεκάθαρα, δεν βγαίνει η εξίσωση με τίποτα, ούτε στους Δήμους, ούτε στις ΔΕΥΑ, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν στηριχτεί ουσιωδώς αφού οι περισσότερες παροχές τους είναι πάνω από 35kVA, και συνεπώς είναι εκτός επιδοτήσεων ενέργειας. Και δυστυχώς από τις μέχρι τώρα συναντήσεις της ΚΕΔΕ με τους αρμοδίους, δεν είμαι σίγουρος ότι έχει γίνει κατανοητό το οικονομικό κενό που αντιμετωπίζουμε». Με τα παραπάνω λόγια περιέγραψε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου την δεινή οικονομική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι Δήμοι και οι ΔΕΥΑ κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, όπου κυριάρχησε το ενεργειακό ζήτημα, τονίζοντας την ανάγκη να συγκληθεί άμεσα η Επιτροπή των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών και να δοθούν συγκεκριμένες λύσεις.

Σε ανακοίνωση της ΚΕΔΕ αναφέρεται ότι: «Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ξεκαθάρισε ότι οι Δήμοι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία για μείωση της κατανάλωσης κατά 10%, όμως αυτό δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται.

Προφανώς μπορούμε να εξοικονομήσουμε πόρους από τον κλιματισμό και τον διακοσμητικό φωτισμό σε δημόσια κτίρια και αξιοθέατα, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όμως στον φωτισμό, όπου μία μείωση 10% δημιουργεί ζητήματα ασφάλεια.

Μάλλον πιο απλό είναι να προχωρήσει επιτέλους η ΚΥΑ που θα επιτρέπει σε όλους τους Δήμους, και σε αυτούς χωρίς πιστοληπτική ικανότητα, να προχωρήσουν σε σύναψη δάνεια για έργα εξοικονόμησης ενέργειας. Με δύο υπογραφές δεν θα επιτύχουμε εξοικονόμηση 10% αλλά έως και 80%!

Ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος, πρέπει να προσπαθήσουμε αλλά αυτή η προσπάθεια δεν πρέπει να είναι μόνο δική μας.
Παράλληλα θα πρέπει να δούμε την ενεργειακή κρίση ως ευκαιρία. Όπως η πανδημία επιτάχυνε την ψηφιακή μετάβαση του κράτους, έτσι και η ενεργειακή κρίση μπορεί να μας οδηγήσει πιο γρήγορα σε μια νέα ενεργειακή πραγματικότητα με Δημοτικές ενεργειακές κοινότητες και επενδύσεις σε ΑΠΕ, αρκεί αυτές να προταχθούν στην εξεύρεση του απαραίτητου ηλεκτρικού χώρου στο δίκτυο.

Δεν πρόκειται να βγει η εξίσωση ούτε στα σχολεία. Αναφερόμενος ο κ. Παπαστεργίου στο θέμα της παράτασης του ωραρίου στα σχολεία, σημείωσε ότι η ΚΕΔΕ χαιρέτησε την πρωτοβουλία που διευκολύνει και καλύπτει τις ανάγκες της οικογένειας προκειμένου να έχουν τα παιδιά μια εκπαιδευτική απασχόληση.

«Όμως, τόνισε, αυτή η επέκταση ωραρίου φέρνει και επιπλέον δαπάνες σε λειτουργικά έξοδα και προσωπικό καθαριότητας.
Με χαρά προ ολίγου ενημερώθηκα από την Υπ. Παιδείας ότι έχει αναληφθεί κοινή πρωτοβουλία με το Υπ. Εσωτερικών προκειμένου αυτές οι δαπάνες να καλυφθούν, κάτι που μέχρι τώρα δεν ήταν δεδομένο.

Επιπλέον κόστη καθαριότητας υπήρχαν και στο παρελθόν, και καλύφθηκαν από τα ταμεία των Δήμων. Φέτος όμως αυτό είναι αδύνατο να γίνει αυτό σε μια περίοδο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε το ενεργειακό κόστος, το τέλος ταφής κ.α. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνει κατανοητό από τη σχολική κοινότητα και τους γονείς, ότι το λειτουργικό κόστος των σχολείων ΔΕΝ είναι αρμοδιότητα των Δήμων και πρέπει να καλυφθεί κεντρικά», κατέληξε.

Δημοτικά ΚΔΑΠ και πρόγραμμα «οικογενειακής εναρμόνισης»

Εκτενής κουβέντα για τους παιδικούς-βρεφικούς σταθμούς αλλά και τα ΚΔΑΠ-ΚΔΑΠ ΜεΑ έγινε στο ΔΣ της ΚΕΔΕ.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερε πως χάρη στην πολύ καλή συνεργασία με το Υπ. Εργασίας και την ΕΕΤΑΑ, φέτος οι πόροι του προγράμματος φέτος είναι αυξημένοι κατά 20 εκ. ευρώ φθάνοντας τα 331εκ. €

Σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα της ΕΕΤΑΑ, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με τους παιδικούς σταθμούς, όπου τα παιδιά θα βρούνε θέσεις.
Το πρόβλημα εντοπίζεται και φέτος στους βρεφικούς σταθμούς όπου ο αριθμός των voucher είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των θέσεων σε όλη τη χώρα, τόσο σε Δημοτικούς όσο και σε ιδιωτικούς βρεφικούς σταθμούς. Και αυτό γιατί οι βρεφικοί σταθμοί είναι απαιτητικές και δαπανηρές δομές, τις οποίες συνεχίζουν να στηρίζουν οι Δήμοι, συμπληρώνοντας τα απαιτούμενα ποσά από τον Δημοτικό προϋπολογισμό.

Σημαντική στήριξη θα υπάρξει στα ΚΔΑΠ ΜεΑ, όπου κατά τα φαινόμενα θα καλυφθούν όλες οι ανάγκες.
Θέμα θα υπάρξει και φέτος με τα ΚΔΑΠ, όπου λόγω του τεράστιου ενδιαφέροντος έχουν γίνει ακόμη περισσότερες αιτήσεις, τόσες που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλυφθούν από τα διαθέσιμα voucher. Η λύση και φέτος είναι να χρηματοδοτηθούν τα δημοτικά ΚΔΑΠ, με την παράλληλη υποχρέωση να πάρουν όλα τα παιδιά ου έχουν πλήρεις φακέλους. Άλλωστε πόροι στο πρόγραμμα θα περισσέψουν από τα αδιάθετα voucher των βρεφικών σταθμών.

Τέλος άμεσα πρέπει αν διευθετηθεί νομοθετικά το θέμα της συνύπαρξης των Δημοτικών ΚΔΑΠ σε σχολεία, σε σχέση με την παράταση του ωραρίου λειτουργίας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος