Γιάννης Ιωαννίδης: Θρήνος για τον «Ξανθό» – Η διαδρομή στο ελληνικό μπάσκετ και η πορεία του στην πολιτική

Σε ηλικία 78 ετών έφυγε από τη ζωή μία από τις κορυφαίες και εμβληματικές προσωπικότητες του ελληνικού αθλητισμού, ο Γιάννης Ιωαννίδης, βυθίζοντας στο πένθος τον αθλητικό και όχι μόνον κόσμο.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης που διετέλεσε στο παρελθόν μεταξύ άλλων Υπουργός Πολιτισμού και Βουλευτής, συνέδεσε το όνομά του με τις μεγάλες επιτυχίες του Άρη και του Ολυμπιακού στο μπάσκετ η δεκαετία του ’80 και του ’90 και άφησε την τελευταία πνοή του έπειτα από προβλήματα υγείας που είχε τα τελευταία χρόνια.

Ο αποκαλούμενος και “Ξανθός” παραμένει μέχρι σήμερα ο προπονητής με το ρεκόρ των περισσότερων τίτλων πρωταθλητή Ελλάδας, αφού κέρδισε 12 (έναν παραπάνω από τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς), καθώς και των περισσότερων νικών σε αγώνες πρωταθλήματος (418 νίκες).

Διαβάστε ακόμη:

Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης για τον θάνατο του Γ. Ιωαννίδη: «Έβαλε τη δική του σφραγίδα στην Ιστορία του ελληνικού μπάσκετ»

Ο Κασσελάκης «αποχαιρετά» τον Γ. Ιωαννίδη: «Στη δική μου γενιά έφτασε ο απόηχος ενός προπονητή που άλλαξε το ελληνικό μπάσκετ για πάντα»

Στ. Κωνσταντινίδης για Γιάννη Ιωαννίδη: «Θα τον θυμόμαστε με ευγνωμοσύνη για την προσφορά του»

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για τον Γιάννη Ιωαννίδη: «Ήταν ένας αξέχαστος άνθρωπος με μεγάλη προσφορά στον Αθλητισμό» (video)

Γκάλης: «Έφυγε ένας δικός μου άνθρωπος, ένας μεγάλος μου αδερφός»

To “αντίο” της ΕΟΚ στον Γιάννη Ιωαννίδη

Γιάννης Ιωαννίδης: Θρήνος για τον «Ξανθό» – Η διαδρομή στο ελληνικό μπάσκετ και η πορεία του στην πολιτική

Στην πολιτική, υπήρξε βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας από το 2004 μέχρι το 2015 και διετέλεσε Υφυπουργός Πολιτισμού στην δεύτερη κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή και Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού στη κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά.

Ο αθλητικός κόσμος τον λάτρεψε όσο κανέναν άλλον την δεκαετία του 1980 ως τον προπονητή που έχτισε την σπουδαία ομάδα του Άρη Θεσσαλονίκης με τον Γκάλη, τον Γιαννάκη και τα άλλα παιδιά, ανοίγοντας τον δρόμο για τις μεγάλες επιτυχίες του ελληνικού μπάσκετ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι πέρασε και από ομοσπονδιακός προπονητής δύο φορές (1980-1981 και 2002-2003).

Βρέθηκε με τον Άρη τρεις φορές σε φάιναλ φορ (1988, 1989, 1990), δύο με τον Ολυμπιακό (1994, 1995) και μια με την ΑΕΚ (1998) όπου και πήγε στον τελικό, όπως και με τον Ολυμπιακό.

Γιάννης Ιωαννίδης: Θρήνος για τον «Ξανθό» – Η διαδρομή στο ελληνικό μπάσκετ και η πορεία του στην πολιτική

Σε συλλογικό επίπεδο ως προπονητής κατέκτησε 12 Πρωταθλήματα Ελλάδας: 8 με τον Άρη (1979, 1983, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990) και 4 με τον Ολυμπιακό (1993, 1994, 1995, 1996), 6 Κύπελλα Ελλάδας: 5 με τον Άρη (1985, 1987, 1988, 1989, 1990) και 1 με τον Ολυμπιακό (1994). Επίσης κατέκτησε 3 φορές τη δεύτερη θέση στο Πρωτάθλημα Ελλάδας (Άρης το 1984, Ολυμπιακός το 1992 και ΑΕΚ το 1997), ενώ υπήρξε 2 φορές φιναλίστ του Κυπέλλου Ελλάδας (Άρης το 1984 και ΑΕΚ το 1998). Υπήρξε επίσης προπονητής στον Γ.Σ. Λάρισας (1979-81).

Γιάννης Ιωαννίδης: Θρήνος για τον «Ξανθό» – Η διαδρομή στο ελληνικό μπάσκετ και η πορεία του στην πολιτική

Διετέλεσε μεταξύ άλλων μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας, της Υποεπιτροπής για την Παρακολούθηση θεμάτων Αθλητισμού, της Διαρκούς Επιτροπής Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης & Δικαιοσύνης, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της Διακομματικής Επιτροπής για τη Διαμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Εγγυήσεων Διαφάνειας στον Αθλητισμό, καθώς και της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Το «αντίο» του πολιτικού κόσμου

«Με θλίψη αποχαιρετώ τον Γιάννη Ιωαννίδη. Τον παλαιό βουλευτή και υπουργό της παράταξής μας, αλλά και τον αθλητή και προπονητή που έβαλε τη δική του σφραγίδα στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του» ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Στη δική μου γενιά έφτασε ο απόηχος ενός προπονητή που άλλαξε το ελληνικό μπάσκετ για πάντα. Στη φωτογραφία, δύο θρυλικοί παίκτες, κι ανάμεσά τους ο θρύλος που έπαιζε από τον πάγκο. Αντίο στον Γιάννη Ιωαννίδη» το μήνυμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη.

«Ο «ξανθός» του ελληνικού μπάσκετ δεν είναι πια κοντά μας. Ο Γιάννης Ιωαννίδης συνέδεσε το όνομα του με τις χρυσές στιγμές του αθλήματος κάνοντας ολόκληρες γενιές Ελλήνων να το αγαπήσουν. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του» ήταν το μήνυμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη.

«Ο Γιάννης Ιωαννίδης υπήρξε μια κορυφαία προσωπικότητα του ελληνικού μπάσκετ και συνολικά του αθλητισμού, που συνέδεσε το όνομά του με μεγάλες επιτυχίες ελληνικών ομάδων, ιδιαίτερα του Άρη της δεκαετίας του ‘80. Με το αγωνιστικό του πνεύμα, το πάθος και τον “εκρηκτικό” του χαρακτήρα, ο “Ξανθός” άφησε το δικό του ανεξίτηλο αποτύπωμα στο χώρο του αθλητισμού και κυρίως της προπονητικής, καταφέρνοντας να γίνει ο προπονητής με τα περισσότερα πρωταθλήματα Ελλάδας στο μπάσκετ. Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Κώστας Χαλβατσιώτης, Νίκος Καραγιώργης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος