Περισσότερες ελευθερίες για τους πλήρως εμβολιασμένους – Την Τετάρτη οι ανακοινώσεις

Με τη συμμετοχή όλων θα γίνουν οι παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου. Την ίδια ώρα παρεμβαίνει εισαγγελέας για τις συναυλίες που έγιναν το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη, η οποία βρίσκεται σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων. Σε περισσότερες ελευθερίες για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες προσανατολίζεται το υπουργείο Υγείας.

Την επιστροφή των εμβολιασμένων σε πλήρη κανονικότητα, χωρίς εμπόδια και περιορισμούς, επιδιώκει η κυβέρνηση και την Τετάρτη θα ανακοινωθεί νέο πλαίσιο με περισσότερες ελευθερίες.

«Αυτό το οποίο εμείς αυτή τη στιγμή εξετάζουμε και θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε, είναι έναν πλήρη σχεδιασμό σε συνεννόηση πάντα και με την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων. Έχουμε πολίτες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι και θα πρέπει όλο το πλαίσιο να είναι πιο ελεύθερο» ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στον ΣΚΑΪ.

Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως το μήνυμα για τους εμβολιασμένους, με το νέο πλαίσιο λειτουργίας των κλειστών χώρων θα είναι καθαρό.

«Ο Οκτώβριος του 2021 δεν έχει σχέση με τον περασμένο Οκτώβριο. Αν δει κανείς τα αναλυτικά στοιχεία καταλαβαίνει ότι ακόμα και εκεί που υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ απέχουμε πολύ από αυτά που είχαμε παλιότερα. Δεν υπάρχει περίπτωση lockdown».

Με την προϋπόθεση της τήρησης των υγειονομικών μέτρων και με χρήση μάσκας από το κοινό που θα παρακολουθεί, οι παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου θα διεξαχθούν κανονικά.

Όπως δήλωσε στην εκπομπή της ΕΡΤ «Από τις 6» ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης  «θα γίνουν κανονικά». Πρόσθεσε ότι έχουμε καθημερινά συγχρωτισμούς από διαδηλώσεις, δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα γίνουν οι παρελάσεις ενώ διευκρίνισε ότι δεν θα αφορούν μόνο τους εμβολιασμένους.

Επικριτικός προς τη κυβέρνηση για το θέμα της διαχείρισης της πανδημίας ήταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

«Στο πιο κρίσιμο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία εδώ και ενάμιση χρόνο, ο κ. Μητσοτάκης παίζει κρυφτούλι με την πραγματικότητα. Ενάμιση χρόνο μετά και με 15.000 χαμένες ζωές, ο κ. Μητσοτάκης έχει αφήσει την Ελλάδα στο έλεος του ιού».

Σήμερα ανακοινώθηκαν 2.125 κρούσματα, 342 διασωληνωμένοι και 36 θάνατοι.

Οι εμβολιασμοί για γρίπη και κορονοϊό μπορεί να γίνουν ακόμα και την ίδια ημέρα επεσήμανε η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Το εμβολιαστικό τείχος χτίζεται αργά αλλά σταθερά και την τελευταία εβδομάδα έχουν κλείσει ραντεβού για 1η δόση 50.000 άτομα.

Έχει ήδη εμβολιαστεί πλήρως το 58,7% του γενικού πληθυσμού.

Όποιοι έχουν κάνει μία δόση και για οποιοδήποτε λόγο δεν έκαναν δεύτερη μπορούν να το κάνουν ακόμα και μετά από καιρό, είπε στο πλαίσιο της σημερινής ενημέρωσης ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Δημοφιλή νησιά, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, τα βόρεια και τα νότια προάστεια της Αθήνας, ο Πειραιάς, η Πρέβεζα, η Θεσπρωτία και το Ηράκλειο είναι οι περιοχές της χώρας με τη μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη.

Δημόσια Υγεία: Δημιουργούνται δυο νέες επιτροπές

Άλλες δύο επιτροπές ειδικών δημιουργούνται με στόχο ένα ολιστικό σχέδιο για την αναβάθμιση του ΕΣΥ, την περίοδο που διανύουμε αλλά και στη μετά covid εποχή.

Η πρώτη θα είναι μία ολιγομελής επιτροπή, μέχρι 9 ατόμων, η οποία θα έχει επιτελικό ρόλο. Θα λειτουργεί συμβουλευτικά στην κυβέρνηση για διαχείριση θεμάτων δημόσιας υγείας, για μεταδοτικά και μη μεταδοτικά νοσήματα, όπως π.χ. ο καρκίνος. Απώτερος στόχος οι καλύτερες υπηρεσίες υγείας από το ΕΣΥ, μετά το δίδαγμα της πανδημίας.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, όπως τη γνωρίζουμε, θα παραμείνει με τα 33 μέλη της.

Παράλληλα θα δημιουργηθεί από την Ιατρική Σχολή Αθηνών μία νέα επιστημονική επιτροπή, με περίπου 50 μέλη, καθηγητές πολλών ειδικοτήτων, στην οποία επικεφαλής θα είναι ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Θα αποτελεί ένα αυστηρά ακαδημαϊκό όργανο και όποτε της ζητηθεί θα υποβοηθά το έργο όλων των θεσμικών οργάνων της πολιτείας στη μάχη αντιμετώπισης της πανδημίας τους μήνες που θα ακολουθήσουν.

ΕΜΑ: Νέες συστάσεις για την 3η δόση εμβολίου με mRNA

Μετά το πέρας τουλάχιστον 28 ημερών από τη δεύτερη δόση μπορούν να λάβουν την τρίτη άτομα με έντονα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως αναφέρει ο ΕΜΑ. Η τρίτη δόση μπορεί να γίνεται με εμβόλια Pfizer και Moderna.

Μελέτες έδειξαν ότι μια επιπλέον δόση αυτών των εμβολίων αύξησε την ικανότητα παραγωγής αντισωμάτων κατά του ιού που προκαλεί τον COVID-19 σε ασθενείς με μεταμόσχευση οργάνων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος