Περιφέρεια Αττικής: Ξεκίνησε το τριετές πρόγραμμα περισυλλογής και διαχείρισης νεκρών ζώων

Ξεκίνησε σήμερα 21/02 το τριετές πρόγραμμα περισυλλογής και διαχείρισης νεκρών ζώων τα οποία ανευρίσκονται εντός των ορίων της Περιφέρειας Αττικής, εφόσον η διαχείρισή τους δεν καλύπτεται από προγράμματα άλλων φορέων π.χ. Εθνικών Οδών, Αττικής Οδού και Δήμων.

Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 900.000 ευρώ χρηματοδοτείται από πόρους της Περιφέρειας ενώ περιλαμβάνει και τη διενέργεια δειγματοληψιών για τον εντοπισμό πιθανών νόσων όπως η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια.

Πρόκειται για πρωτοβουλία του Τμήματος Υγείας Ζώων της Δ/νσης Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής της Περιφέρειας, υλοποιείται υπό την εποπτεία του αρμόδιου σύμβουλου Σ. Βοϊδονικόλα και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν σε 24ωρη βάση στο τηλεφωνικό κέντρο 210-8960100 τον Φορέα Διαχείρισης προκειμένου να παραλάβει το νεκρό ζώο χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, αναφερόμενος στο πρόγραμμα σημείωσε ότι περιλαμβάνει οφέλη τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για την εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου, καθώς, στο πλαίσιό του θα διεξάγεται έλεγχος και εντοπισμός πιθανών νοσογόνων εστιών και επισήμανε: «Προσδοκία μας είναι να επιτύχουμε σε μεγάλο βαθμό την εξάλειψη εστιών μόλυνσης προερχόμενης από νεκρά ζώα τόσο στα οδικά δίκτυα, όσο και σε κτηνοτροφικές μονάδες, βελτιώνοντας την ασφάλεια και προστατεύοντας τη δημόσια υγεία στα διοικητικά όρια της αρμοδιότητάς μας, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα χιλιάδες κτηνοτρόφους της Περιφέρειάς».

Στους στόχους του προγράμματος περιλαμβάνονται:

-Ορθή διαχείριση των νεκρών ζώων στις εκτροφές, για την εξάλειψη εστιών μόλυνσης και την προάσπιση της δημόσιας υγείας και της υγείας του ζωικού κεφαλαίου.

– Ουσιαστική, δωρεάν, εξυπηρέτηση των κτηνοτρόφων καθώς η διαχείριση των νεκρών παραγωγικών ζώων αποτελεί υποχρέωση τους.

-Απομάκρυνση από το οδικό δίκτυο και την ύπαιθρο χώρα των πτωμάτων νεκρών ζώων που εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

– Ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα.

-Αποφασιστική συνδρομή στην υλοποίηση του προγράμματος Ελέγχου των Σπογγωδών Εγκεφαλοπαθειών και τη βελτίωση του υγειονομικού προφίλ της χώρας, προς όφελος των εξαγωγών

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος