Πέμπτη εβδομάδα καταλήψεων στα πανεπιστήμια: Αντιδράσεις πανεπιστημιακών για τις διαδικτυακές εξετάσεις

Στην πέμπτη εβδομάδα των φοιτητικών κινητοποιήσεων έχουν εισέλθει τα πανεπιστήμια της χώρας, με τουλάχιστον 150 σχολές να τελούν υπό κατάληψη. Παρά την απόφαση της Συνόδου των Πρυτάνεων για τηλε-εξετάσεις, 200 καθηγητές Πανεπιστημίων, ανάμεσα τους και ο Γιάνης Βαρουφάκης, ανακοινώνουν την άρνησή τους να συμμετάσχουν στις διαδικτυακές εξετάσεις.

Οι σύγκλητοι των περισσότερων  πανεπιστημίων έδωσαν το πράσινο φως για την διεξαγωγή ψηφιακών εξετάσεων. Ωστόσο κάποια πανεπιστημιακά τμήματα αντιδρούν επικαλούμενα το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Νέος γύρος συνελεύσεων

Με περίπου 150 σχολές να παραμένουν κλειστές για 5η εβδομάδα φοιτητικοί σύλλογοι προχωρούν σε νέο γύρο Γενικών Συνελεύσεων, προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν τις καταλήψεις, την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για την άρνηση καθηγητών πανεπιστημίων να διεξάγουν διαδικτυακές εξετάσεις με τη σύνοδο πρυτάνεων να καταδικάζει κάθε μορφής επίθεση κατά του δημόσιου πανεπιστημίου αναφέροντας ότι οι διοικήσεις των ΑΕΙ εκπληρώνουν στο ακέραιο τις εκ του νόμου υποχρεώσεις τους.

«Η πανεπιστημιακή κοινότητα υπερασπιζόμενη το αυτοδιοίκητο, την ακαδημαϊκή ελευθερία και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών στους χώρους των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, δεν καταβάλλεται ούτε τρομοκρατείται», αναφέρει η σύνοδος πρυτάνεων σε ανακοίνωση της.

Ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα υποστήριξε ότι η ιστορία του άρθρου 16 ξεκινάει από την εποχή του εμφυλίου πολέμου.

Παράλληλα 200 πανεπιστημιακοί υπογράφουν κατά των τηλε – εξετασεων και αναφέρουν σε επιστολή ότι «αποτελούν αντιεκπαιδευτικά μέσα τα οποία η κυβέρνηση θέτει στην υπηρεσία του πιο μοχθηρού σκοπού: την κάμψη κάθε αντίστασης στην ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος