Πειρατεία στον Περσικό Κόλπο: Διπλωματικός μαραθώνιος για την απελευθέρωση των πληρωμάτων

Σε εξέλιξη βρίσκεται το θρίλερ με τα δύο ελληνικά τάνκερ στο Ιράν, ενώ εντείνονται οι διπλωματικές πιέσεις να αφεθεί ελεύθερο το πλήρωμα. Σε ανοιχτή γραμμή βρίσκεται το Υπουργείο Ναυτιλίας με το Υπουργείο Εξωτερικών ενώ υπήρξαν ηχηρές παρεμβάσεις από ΗΠΑ και Βρετανία όπου καταδικάζουν έντονα την κατάληψη και ζητούν να απελευθερωθούν άμεσα τόσο τα κατασχεθέντα πλοία όσο και τα φορτία και τα πληρώματά τους. Το ένα από τα δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια, το «Prudent Warrior» έδεσε με εντολή της Τεχεράνης στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς, στην περσική πλευρά των στενών του Ορμούζ, ενώ το «Delta Poseidon» παραμένει στο σημείο που έγινε το ρεσάλτο.

Με τον πιο έντονο τρόπο καταδικάζει την κατάσχεση των δύο πλοίων ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Νίκο Δένδια, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι δυο υπουργοί συμφώνησαν ότι το Ιράν πρέπει να απελευθερώσει αμέσως τα κατασχεθέντα πλοία, τα φορτία τους και τα πληρώματά τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται δίπλα στην Ελλάδα, τον βασικό μας σύμμαχο και εταίρο στο ΝΑΤΟ απέναντι σε αυτήν την αδικαιολόγητη κατάσχεση.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε μαραθώνιο επαφών με ομολόγους του σε Σαουδική Αραβία, Ισραήλ και Κύπρο. Για δεύτερη φορά τοποθετήθηκε για το ζήτημα και το Φορέιν Οφις. «Καταδικάζουμε έντονα την κατάσχεση δύο ελληνικών πλοίων στις 27 Μαΐου στον Κόλπο από τους Φρουρούς της Επανάστασης. Οι ενέργειες του Ιράν αποτελούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της ναυτιλίας και παραβιάζουν τις θεμελιώδεις αρχές της ελεύθερης ναυσιπλοΐας. Καλούμε το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως το πλήρωμα και τα δύο πλοία».

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι οι Ιρανοί κομάντο θα παραμείνουν στα ελληνόκτητα τάνκερ μέχρι να μεταγγίσουν μέρος ή και ολόκληρο το φορτίο πετρελαίου, που έχουν στις δεξαμενές τους.

Εν τω μεταξύ, σε βίντεο που δημοσίευσαν οι Ιρανοί καταγράφεται καρέ-καρέ το ρεσάλτο των Φρουρών της Επανάστασης. Οι σκηνές μοιάζουν βγαλμένες από ταινία.

Ιρανοί κομάντο πετούν με ελικόπτερο πάνω από το ελληνικό δεξαμενόπλοιο που πλέει στον Περσικό κόλπο. Κατεβαίνουν στο κατάστρωμά του. Με προτεταμένα τα όπλα, κουκουλοφόροι με στρατιωτική ένδυση βαδίζουν προς την γέφυρα του πετρελαιοφόρου. Το πλοίο προσεγγίζει μικρότερο σκάφος με πεζοναύτες από θαλάσσης. Είναι εικόνες που δημοσίευσε η ιρανική τηλεόραση από τη κατάληψη των δύο ελληνικών τάνκερ, που δείχνουν πως έγινε το ρεσάλτο στο Prudent Warrior με ελικόπτερο του σώματος Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν.

Τέσσερις μέρες μετά, πάνω και στα δύο πλοία παραμένουν Ιρανοί κομάντο, δύο ομάδες περιφρούρησης αποτελούμενες από 8 ενόπλους η κάθε μία. Οι συγγενείς των 10 Ελλήνων ναυτικών και ενός Κύπριου, οι οποίοι κρατούνται όμηροι, αγωνιούν για την τύχη τους.

Ρεπορτάζ: Νίκος Καπόγλης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος