Η παιδική παχυσαρκία συνάρτηση του κοινωνικοοικονομικού επιπέδου των γονιών (Vid)

Μια αρνητική όσο και ανησυχητική πρωτιά κατέχει η Ελλάδα. Βρίσκεται στην πρώτη θέση της Ευρώπης και τη δεύτερη στον κόσμο στην παιδική και εφηβική παχυσαρκία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, περισσότερα από ένα στα τρία ελληνόπουλα – περίπου 600 χιλιάδες σε απόλυτο αριθμό – είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Τα αγόρια είναι στη δεύτερη θέση στον κόσμο μετά το Κουβέιτ ενώ τα κορίτσια στην τρίτη θέση μετά το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν.

Από τις έρευνες προκύπτει ότι η παχυσαρκία είναι μία νόσος που…χτυπά τα παιδιά από χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα.

Τα στοιχεία για την παιδική και εφηβική παχυσαρκία παρουσιάστηκαν από την Α’ παιδιατρική κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ένας θεραπευτικός αλγόριθμος, κατάλληλος για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε κάθε παιδί ξεχωριστά, είναι ο στόχος ενός προγράμματος που υλοποιείται από την Α΄ Παιδιατρική κλινική με κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Πληροφορίες όπως ο ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος), η ηλικία το φύλο καθώς και άλλες παράμετροι θα εισάγονται σε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα και θα βγαίνει ένας αλγόριθμος. Με βάση αυτόν ο παιδίατρος θα λαμβάνει συγκεκριμένες οδηγίες αντιμετώπισης του παιδιού.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή θα αποτελέσει και το Εθνικό Μητρώο Πρόληψης και Αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας. Στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία λειτουργεί Ιατρείο Αντιμετώπισης αυξημένου βάρους σώματος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πρόληψη και η αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας είναι συνάρτηση του κοινωνικοοικονομικού επιπέδου των γονιών.

Χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, αυξημένα ποσοστά υπέρβαρων παιδιών, καθώς δεν υπάρχει ενημέρωση για σωστή διατροφή και άσκηση, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου, η Ευαγγελία Χαρμανδάρη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας της Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η παχυσαρκία στην παιδική και εφηβική ηλικία, όπως ανέφερε η κ. Χαρμανδάρη, έχει αναδειχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα δημόσιας υγείας του 21ου αιώνα.

Οδηγεί σε παχυσαρκία κατά την ενήλικη ζωή και οι επιπλοκές της περιλαμβάνουν καρδιαγγειακά προβλήματα, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, διαταραχές του ενδοθηλίου, ινσουλινοαντοχή και διαβήτη τύπου 2.

Εκτός από την αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα κατά την ενήλικη ζωή, η παχυσαρκία ευθύνεται για ένα σημαντικά υψηλό ποσοστό των δαπανών της δημόσιας υγείας.

ΠΗΓΗ: ERT – 1 ΑΠΕ/ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος