Δώδεκα χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα από την εν ψυχρώ δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον Γιώργο Ρουπακιά στο Κερατσίνι.
Φέτος η επέτειος συνέπεσε με την αποφυλάκιση για λόγους υγείας του καταδικασμένου αρχηγού της Χρυσής Αυγής, του Νίκου Μιχαλολιάκου.
Στις 18 Σεπτεμβρίου 2013, ο Παύλος Φύσσας, επιστρέφοντας στο σπίτι του μαζί με φίλους, έπεσε θύμα οργανωμένης επίθεσης. Η αντιφασιστική του στάση και φωνή έσβησε βίαια από τα δολοφονικά χτυπήματα του Γιώργου Ρουπακιά. Πλαισιωμένος από μέλη της Χρυσής Αυγής της τοπικής Νίκαιας, ο δράστης δεν ενήργησε μόνος.
Ο Φύσσας δέχθηκε τρεις θανατηφόρες μαχαιριές στο στήθος. Παρ’ όλα αυτά, παρέμεινε όρθιος για τέσσερα λεπτά και κατάφερε να κατονομάσει τον δολοφόνο του στους αστυνομικούς, λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή. Ήταν μόλις 34 ετών.
Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα αποτέλεσε το νήμα που άρχισε να ξετυλίγει το σκοτεινό κουβάρι της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής. Ακολούθησαν συλλήψεις, ανακρίσεις, προφυλακίσεις και, επτά χρόνια αργότερα, η ιστορική καταδίκη των ηγετικών στελεχών του κόμματος ως διευθυντών εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και δεκάδων ακόμη μελών της.

«Βύθισαν στο πένθος την οικογένειά μας, μας βύθισαν… στα τάρταρα μας πήγαν», δήλωσε η Μάγδα Φύσσα σε κάμερα του ΕΡΤnews, συμπληρώνοντας: «Σήμερα δεν θα αφιερώσω τη μέρα μου στον δολοφόνο του παιδιού μου. Σήμερα, εγώ και η οικογένειά μου θα κουβαλήσουμε τον Παύλο στους ώμους μας και θα τον οδηγήσουμε εκεί όπου του αξίζει: στη Μάντρα της Κοκκινιάς».
Πολιτικοί, εκπρόσωποι κομμάτων και πλήθος πολιτών τίμησαν τη μνήμη του Παύλου Φύσσα, αφήνοντας ένα λουλούδι στο μνημείο που έχει στηθεί προς τιμήν του στο Κερατσίνι. Στην Πάτρα, σημειώθηκαν μικροεπεισόδια λίγο πριν το τέλος της πορείας με αποτέλεσμα τη σύλληψη ενός ατόμου.
«Δώδεκα χρόνια μετά, η φωνή του Παύλου Φύσσα αντηχεί μέσα μας. Αντηχεί για δύναμη, αντηχεί ελπίδα, αντηχεί για φωνή της νέας γενιάς απέναντι στο φασισμό, απέναντι στα άκρα, απέναντι σε όσους σιωπούν στα σκοτάδια» ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης.

«Ο φασισμός είναι γέννημα θρέμμα του καπιταλιστικού Συστήματος, γεννιέται στη μήτρα του καπιταλισμού. Γι’ αυτό και δεν χωρά καμιά επανάπαυση, αλλά μόνο διαρκής πάλη ενάντιά τους» ανέφερε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
Παράλληλα, ο Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε πως «η μάχη κατά του φασισμού είναι μια μάχη η οποία δίνεται κάθε μέρα. Γιατί κάθε μέρα πρέπει να μιλάμε στους νέους και τις νέες της χώρας μας, να τους λέμε ότι ο φασισμός, οι ναζί και οι νεοναζί σημαίνουν διακρίσεις, σημαίνουν αδικία, σημαίνουν βία, σημαίνουν πόνο. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ενώνει τη φωνή του με τους Έλληνες και τις Ελληνίδες της Δημοκρατίας. Μένουμε όρθιοι, στεκόμαστε όρθιοι, διεκδικούμε μια προοδευτική Ελλάδα και καταπολεμούμε στη ρίζα του το φίδι του φασισμού και των ναζί. Ο Παύλος Φύσσας ζει. Έμεινε όρθιος. Είναι όρθιος στις σκέψεις μας, θα μείνει μαζί μας στους αγώνες».
Οι αντιφασιστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Παύλου Φύσσα ολοκληρώθηκαν με πορεία από τον τόπο της δολοφονίας του έως το μπλόκο της Κοκκινιάς.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος