Πάτρα: Κηδεύτηκε ο 49χρονος που τον έδιωξαν από το νοσοκομείο και πέθανε – Η ώρα της απόδοσης ευθυνών

Κηδεύτηκε ο άτυχος 49χρονος που πήγε στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας στην Πάτρα με συμπτώματα εμφράγματος, όπου τον έδιωξαν -χωρίς να δει γιατρό- για να πεθάνει λίγο αργότερα από ανακοπή.

Ο διοικητής του νοσοκομείου παραιτήθηκε, ο υπουργός Υγείας ζήτησε κατεπείγουσα ένορκη διοικητική εξέταση και το νοσηλευτικό και το ιατρικό προσωπικό της χώρας αναζητά τι πηγαίνει λάθος στις πρακτικές του και τι δεν πρέπει να ξαναγίνει ποτέ.

Τι ισχύει στα νοσοκομεία όταν δεν εφημερεύουν

Όπως εξηγεί η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Ειρήνη Κυρίτση, Φτάνοντας ο ασθενής στην πύλη του νοσοκομείου ο φύλακας υποχρεούται να τον αφήσει να περάσει και να πάει στα επείγοντα. Τα ΤΕΠ των νοσοκομείων λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο. Ανεξαρτήτως Εφημερίας. Πάντα υπάρχει βάρδια νοσηλευτών. Και υποχρεούνται να ειδοποιήσουν τον γιατρό για εξέταση.

Αν δεν υπάρχει γιατρός στα Επείγοντα εκείνη τη στιγμή – θα τον καλέσουν από τις κλινικές να κατέβει να δει το περιστατικό. Αυτοί οι γιατροί καλύπτουν και τα ΤΕΠ (Τμήματα επειγόντων περιστατικών) όταν χρειαστεί.

Αν για παράδειγμα πάει ένας ασθενής με πόνο στο στήθος, θα πρέπει να κληθεί είτε καρδιολόγος είτε παθολόγος για να δουν αν είναι κάτι σοβαρό. Αν κριθεί ότι με ασφάλεια μπορεί να μεταφερθεί σε εφημερεύον, τον στέλνουν…

Σε καμία περίπτωση δεν διώχνεις τον ασθενή αν δεν εξεταστεί και εκτιμηθεί η σοβαρότητα της κατάστασής του. Ακόμη κι αν ο γιατρός ήταν απασχολημένος εκείνη τη στιγμή το νοσηλευτικό προσωπικό όφειλε να πει στον ασθενή να παραμείνει στο νοσοκομείο έως ότου μπορέσει να τον δει.

Σύμφωνα με τον νόμο όταν φτάνει ο ασθενής στο νοσοκομείο ζητώντας βοήθεια, είτε εφημερεύει είτε όχι πρέπει να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Αν κριθεί ότι πρέπει να κάνει εισαγωγή, δηλαδή αν θέλει περαιτέρω διερεύνηση ή αντιμετώπιση το περιστατικό θα διακομιστεί στο εφημερεύον νοσοκομείο με ασφάλεια.

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Κυρίτση

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος