ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: Ερώτηση στη Βουλή για την «ανυπαρξία στην ΑΔΑΕ ηλεκτρονικού αρχείου διατάξεων για τις παρακολουθήσεις»

Array

Για την “ανυπαρξία” ηλεκτρονικού αρχείου στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) ερωτούν 7 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και αναφέρονται σε δημοσιογραφικά ρεπορτάζ σύμφωνα με τα οποία η ΑΔΑΕ στο πλαίσιο της έρευνας της απευθύνθηκε στον πάροχο κινητής τηλεφωνίας με τον οποίο είναι συμβεβλημένο το κινητό του κ. Ανδρουλάκη για να ελέγξει την ύπαρξη διάταξης για παρακολούθηση του από το σύστημα «νόμιμης συνακρόασης της ΕΥΠ » δεδομένου ότι η ΑΔΑΕ τηρεί χειρόγραφο αρχείο, συνεπώς είναι αδύνατον να ανατρέξει έγκαιρα σε αυτό. 

Η Αρχή κατά τις ίδιες δημοσιογραφικές πληροφορίες, είχε αποφασίσει τη δημιουργία και τήρηση ηλεκτρονικού αρχείου των διατάξεων παρακολούθησης, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει προχωρήσει, αφού εκκρεμεί ΚΥΑ την οποία θα έπρεπε να συνυπογράψει ο αρμόδιος Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κ. Πιερρρακάκης. 

Η ερώτηση απευθύνεται προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρα. 

Δεδομένων των παραπάνω, σημειώνουν οι βουλευτές, ο έλεγχος για τα πρόσωπα που παρακολουθούνται επαφίεται στους παρόχους, την ΕΥΠ  ή την αστυνομία, μια πρακτική που απέχει πολύ από τις πρακτικές που αντιστοιχούν σε ένα υπεύθυνο κράτος και αξιόπιστους θεσμούς.  

Οι ερωτώντες βουλευτές καλούν τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν «γιατί δεν έχει προχωρήσει η δημιουργία και τήρηση του ηλεκτρονικού αρχείου, που θα διασφάλιζε τη διαφάνεια, θα διευκόλυνε τη διερεύνηση των υποθέσεων και θα προστάτευε δημόσια πρόσωπα και πολίτες από την κρατική αυθαιρεσία».

Την ερώτηση υπογράφουν ο επικεφαλής της Κ.Ο. Μιχάλης Κατρίνης, η γραμματέας της Κ.Ο. Ευαγγελία Λιακούλη, ο βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Χάρης Καστανίδης, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Κώστας Σκανδαλίδης και Νάντια Γιαννακοπούλου, ο υπεύθυνος του κοινοβουλευτικού τομέα ψηφιακής διακυβέρνησης Ιλχάν Αχμέτ και ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος