Πάσχα στην πόλη με μέτρα – Εντατικοί έλεγχοι από ΕΛΑΣ

Πάσχα εντός των τειχών θα κάνουμε και φέτος, προκειμένου να γίνει με ασφάλεια η επιστροφή στην κανονικότητα. Την τιμητική τους θα έχουν αυλές, πιλοτές και μπαλκόνια. Στο πασχαλινό τραπέζι θα μπορούν να καθίσουν έως 12 άτομα σε ανοιχτούς χώρους ή έως 9 άτομα αν πρόκειται για εσωτερικούς χώρους. Στο μεταξύ, εντατικούς ελέγχους στα διόδια και σάρωμα στα δικαιολογητικά ετοιμάζει η ΕΛ.ΑΣ., για να αποτραπούν τυχόν εξορμήσεις εκτός αστικών κέντρων ενόψει του Πάσχα.

Πάσχα στο κλεινόν άστυ… Οι Αθηναίες και οι Αθηναίοι ετοιμάζουν τις ψησταριές τους, καθαρίζουν μπαλκόνια, ταράτσες και αυλές καθώς φέτος η πανδημία δεν θα τους επιτρέψει να πάνε για γιορτές στο χωριό.

Οι περισσότεροι Αθηναίοι θα κάτσουν στο πασχαλιάτικο τραπέζι με την οικογένειά τους. Σε εσωτερικό χώρο επιτρέπονται έως 9 άτομα από δύο οικογένειες ενώ σε εξωτερικό χώρο έως 12 άτομα.

Πυρετώδεις είναι και οι προετοιμασίες στα κρεοπωλεία, στις ψησταριές και στους φούρνους, με τις παραγγελίες να χτυπάνε κόκκινο. Πολλοί είναι και οι πολίτες που θα δώσουν για ψήσιμο τον οβελία σε ψητοπωλεία, ενώ αυξημένη είναι η κίνηση και στους φούρνους.

Τη Μεγάλη Εβδομάδα η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά στις 22.00 ενώ την Κυριακή του Πάσχα η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά στις 21.00.

Η περιφορά του επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, ενώ οι πιστοί θα πρέπει να φοράνε διπλή προστατευτική μάσκα. Οι ιερείς, οι ψάλτες και το προσωπικό των εκκλησιών θα υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα σε τεστ για τον κορονοϊό, ενώ τα εκκλησιαστικά συμβούλια θα θυροκολλούν τον επιτρεπόμενο αριθμό πιστών.

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει σχέδιο για να αποτραπούν τυχόν εξορμήσεις εκτός αστικών κέντρων ενόψει του Πάσχα. Συγκεκριμένα αναμένονται:

  •  “σφράγισμα” διοδίων
  •  μπλόκα στους παράδρομους
  • σαρωτικοί έλεγχοι στα δικαιολογητικά
  • drone & ελικόπτερα

Επαναλειτουργεί η εστίαση στις 3 Μαΐου σε εξωτερικούς χώρους

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την επαναλειτουργία της εστίασης τη Δευτέρα του Πάσχα. Καφετέριες και εστιατόρια θα λειτουργήσουν αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους, με αποστάσεις ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα. Επιπλέον, θα παραταθεί το ωράριο κυκλοφορίας, έως τις έντεκα το βράδυ.

Ήδη τα τηλέφωνα χτυπούν ασταμάτητα σε εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες και μπαρ για κράτηση ενώ οι επιχειρηματίες προετοιμάζονται πυρετωδώς.

Η εικόνα με κλειστούς εξωτερικούς χώρους σε καφετέριες και μπαρ ακόμα και με κορδέλες σε λίγες μέρες θα αλλάξει καθώς τα καταστήματα θα υποδεχθούν μετά από μήνες τους πρώτες πελάτες που θα τους σερβίρουν σε τραπέζια και καρέκλες.

Πολλοί καταστηματάρχες ανησυχούν ότι δεν θα προλάβουν να είναι έτοιμοι στις 3 Μάϊου κυρίως λόγω προβλημάτων που θα προκύψουν στην μαζική ταυτόχρονη τροφοδοσία των καταστημάτων.

‘Οπως τόνισε ο υπ. Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης: “Ανοίγει την πρώτη μέρα που θα μπορούσε να ανοίξει. Εμείς λέμε ανοίγουμε 3. Αν έχεις οργανωθεί έχει καλώς, αλλιώς ανοίγεις μία μέρα μετά ή δυο μέρες μετά”.

Επιστροφή στη δια ζώσης διδασκαλία μετά το Πάσχα

Με περισσότερα μέτρα προστασίας και πρόληψης και κυρίως με τη βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος self test στο χέρι κάθε Δευτέρα και Πέμπτη οι μαθητές όλων των βαθμίδων θα επιστρέψουν στη δια ζώσης διδασκαλία αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα στις 10 Μαΐου.

Χωρίς προαγωγικές και απολυτήριες ενδοσχολικές εξετάσεις στο γυμνάσιο και το λύκειο θα ολοκληρωθεί στις 11 Ιουνίου η σχολική χρονιά. Ο βαθμός επίδοσης κάθε μαθητή θα προκύψει από τον μ.ο. της βαθμολογίας των δυο τετραμήνων. Οι μαθητές δημοτικών και νηπιαγωγείων θα ολοκληρώσουν τα μαθήματα τους στις 25 Ιουνίου.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 14 Ιουνίου για τα γενικά λύκεια και μια ημέρα μετά, στις 15 για τα ΕΠΑΛ. Η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να κλείσουν άμεσα ραντεβού για να εμβολιαστούν.

Έως σήμερα έχουν εμβολιαστεί 9.500 εκπαιδευτικοί στο πλαίσιο των αδιάθετων εμβολίων. Από τους μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό που προσήλθαν για επανέλεγχο μετά τη δήλωση των self test από την έναρξη των λυκείων 1.753 επιβεβαιώθηκαν θετικοί.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Καλαφάτης, Άντζελα Ζούγρα, Ηλίας Κούκος, Ειρήνη Κυρίτση, Χαρά Γιαννοπούλου, Ελίνα Κολύβα, Δήμητρα Σέκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος