Πάρνηθα: Ολονύχτια μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Πάρνηθα. Η φωτιά που μαινόταν εντός της χαράδρας, έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και κατευθύνεται προς την κορυφογραμμή. Πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον περιορισμό της.

Ενώ η φωτιά στην Πάρνηθα βρισκόταν σε ύφεση φούντωσαν ξανά οι φλόγες λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Λίγο πριν από τις 4 τα ξημερώματα δόθηκε εντολή εκκένωσης για τις περιοχές της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Νικολάου προς το κέντρο το Αχαρνών.

Πριν από λίγο η πύρινη λαίλαπα μπήκε στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής και σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία καίγονται σπίτια. Η φωτιά κατευθύνται προς της Αμυγδαλέζα.

Παράλληλα εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των περιοχών: Θρακομακεδόνες, Μπόσκιζα και Πανόραμα Μενιδίου να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Πάρνηθα: Ολονύχτια μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Τις πρώτες πρωινές ώρες τραυματίστηκε πυροσβέστης στην προσπάθειά του να κατασβήσει την πύρινη λαίλαπα στο Μετόχι. Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ όπου και τον παρέλαβε.

Σε χαράδρα έκαιγε η πυρκαγιά στην Πάρνηθα έπειτα από την ολοήμερη μάχη που έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Μέχρι να πέσει το σκοτάδι ελικόπτερα ενεργούσαν συνεχώς στο μέτωπο της πυρκαγιάς, ενώ στην ουρά της φωτιάς 7 πυροσβεστικά αεροσκάφη Air Tractors έκαναν το ένα μετά το άλλο ρίψεις επιβραδυντικού υγρού από την πλευρά του Ασπροπύργου, του Μενιδίου και των Δερβενοχωρίων.

Οι προσπάθειες των πυροσβεστών που επιχειρούν και θα συνεχίσουν να επιχειρούν καθόλη τη διάρκεια της νύχτας επικεντρώνονται στο να σβήσουν τις κατά τόπους εστίες της πυρκαγιάς, τα λεγόμενα «καντηλάκια» και να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν άλλες αναζωπυρώσεις. Παράλληλα με τη χρήση εκσκαφτικών μηχανημάτων θα συνεχιστεί η προληπτική διάνοιξη νέων αντιπυρικών ζωνών, σε συνέχεια αυτών που υπήρχαν ήδη από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Ειδικό σχέδιο από την Πυροσβεστική με δασοκομάντος που έχουν μπει στο βουνό πριν πέσει το φως της ημέρας μέσα από μονοπάτια που εντοπίστηκαν από drone της Πυροσβεστικής που επιτηρούσε και έδινε εικόνα για το μέτωπο της πυρκαγιάς πίσω από τον οικισμό της Αγίας Παρασκευής.

Ώρες αγωνίας στο Μενίδι

Στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής στο Μενίδι στάχτη έγιναν σπίτια και αυτοκίνητα. Η Βαλέρια Δολαψάκη και η κάμερα της ΕΡΤ βρέθηκαν μπροστά από ένα σπίτι που έχει παραδοθεί στις φλόγες ενώ από τη μανία της φωτιάς δεν γλύτωσαν τέσσερα αυτοκίνητα.

Μήνυμα εκκένωσης έλαβαν στις 10:30 οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής στο Μενίδι. Με λάστιχα, οι πολίτες, προσπαθούσαν να προλάβουν το κακό. Το βράδυ της Τρίτης (22/8), άνδρες της Αστυνομίας απεγκλώβισαν την κυρία Κούλα από το σπίτι της στο Μενίδι, που είχε περικυκλωθεί από τη φωτιά. Συγκινητική είναι η στιγμή που θέλει να προσφέρει καφέ στους αστυνομικούς, επειδή είναι κουρασμένοι.

Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν φωτογραφίες με τον κάτοικο της Φυλής, που έσωσε ζώα μέσα από τα πύρινα μέτωπα. Το όνομα του, είναι Λεωνίδας Ρόδης. Σε λίγους μήνες μάλιστα ετοιμάζεται να γίνει πατέρας. «Για μένα είναι ήρωας κάθε μέρα! Ο δικός μου ήρωας!» έγραψε στον λογαριασμό της στο Facebook η σύζυγός του. Οι καπνοί κάνουν την ατμόσφαιρα αποπνικτική και οι κάτοικοι με λιγοστά υπάρχοντα, τρέχουν να σωθούν. Εθελοντές και πυροσβέστες διασώζουν ζώα από τις φλεγόμενες αυλές.


Δραματικές οι ώρες και στη Μονή της Αγίας Παρασκευής, αλλά και στα γύρω σπίτια. Με αυτοθυσία, κάτοικοι και πυροσβέστες, ανέβηκαν στις στέγες για να τα διασώσουν. Το κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, εκκενώθηκε προληπτικά.

Τα μέτωπα της φωτιάς στην Πάρνηθα, κατέγραψε από τα 35.000 πόδια, ο κυβερνήτης της πτήσης Τίρανα – Ηράκλειο, Σταμάτης Διβάρης.

Πηγή: ΕΡΤ | Θοδωρής Παναγιωτίδης: Πάρνηθα, Βαλέρια Δολαψάκη και Γιώργος Σιδέρης: Αγία Παρασκευή στο Μενίδι, Μάκης Νασιάδης: Έβρος, Παύλος Σαρόγλου και Δημήτρης Σταματάκης: Έβρος, Ευτυχία Πενταράκη: Ιστορική μονή του Οσίου Λουκά στη Βοιωτία

Διαβάστε ακόμα:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος