Στην Ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα της Εξεταστικής για τις παρακολουθήσεις – Κάτεθεσε το ΠΑΣΟΚ το πόρισμα του στα πρακτικά

Array

Με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει η πλειοψηφία της Εξεταστικής Επιτροπής, δηλαδή η ΝΔ, στα πρακτικά της Βουλής το πόρισμα της για τη υπόθεση των παρακολουθήσεων, ξεκίνησε η συζήτηση στην Ολομέλεια. Το αίτημα απορρίφθηκε. Η ΝΔ δια του εισηγητή της ανάφερε ότι οι καταγγελίες περί σκανδάλου κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για διπλό σκάνδαλο αυτό της υποκλοπής και αυτό της συγκάλυψης, ενώ το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε στα πρακτικά το πόρισμα του και υπογράμμισε ότι ο λόγος περί εθνικής ασφάλειας για την παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη υπήρξε εφεύρημα του πρωθυπουργού.

Από το ΚΚΕ έκαναν λόγο για συστηματική προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης των υποκλοπών με ευθύνες στη ΝΔ, αλλά και σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ότι βολεύτηκαν πίσω από την απόφαση της πλειοψηφίας να μην καλέσει συγκεκριμένους μάρτυρες. Μάλιστα ήδη τοποθετήθηκε ο γ.γ. του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας καταλογίζοντας μεθοδεύσεις. «Κλείσατε άρον άρον την Εξεταστική, όπως ήταν το διαφημιστικό σλόγκαν ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε, εσείς το κάνατε υποκλέψτε, συγκαλύψτε, τελειώσατε».

Για την Ελληνική Λύση η Εξεταστική ήταν μια Επιτροπή που απλά έγινε για να γίνει χωρίς συμπέρασμα, ενώ για το ΜΕΡΑ25 ήταν ακραία αντιδημοκρατική διαδικασία.

Με το πτηνό στρουθοκάμηλο, «που όταν αισθάνεται ότι κινδυνεύει, βάζει το κεφάλι στην άμμο και νομίζει ότι έτσι δε το βλέπουν οι υπόλοιποι, επειδή δε τους βλέπει αυτό», παραλλήλισε ο Αλέξης Τσίπρας την πολιτική συμπεριφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη, «που έσπευσε σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Βουλής, να βάλει τη συζήτηση σήμερα, ημέρα της Συνόδου Κορυφής, για να κρυφτεί, για να μην είναι στο κοινοβούλιο να δώσει εξηγήσεις».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «κρύβεται πίσω από το όνειδος του απόρρητου» και σημείωσε ότι αυτό που συνιστά «όνειδος» για τη δημοκρατία, τη λειτουργία για το κοινοβούλιο και τη χώρα, «εφόσον επιτρέψουμε τελικά να περάσει η συγκάλυψη ενός τόσο συγκλονιστικού σκανδάλου».

Η συζήτηση ξεκίνησε με το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κατατεθεί το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, όπως και οι γνώμες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα πρακτικά της Βουλής τα οποία να είναι δημόσια, με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να χαρακτηρίζει μείζον πολιτικό ζήτημα την απουσία του πορίσματος της πλειοψηφίας από τα πρακτικά της Βουλής.

Το ζήτημα έληξε με παρέμβαση του Α’ Αντιπροέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη ο οποίος ξεκαθάρισε ότι όποιο κόμμα επιθυμεί μπορεί να καταθέσει το πόρισμά του στα πρακτικά αλλά η πλειοψηφία δεν θα το πράξει. «Ο Κανονισμός είναι ξεκάθαρος, η απόφαση της Εξεταστικής είναι επίσης ξεκάθαρη. Προφανώς η πλειοψηφία δεν επιθυμεί να κάνει κάτι τέτοιο, δεν μπορεί κανείς να την υποχρεώσει. Ούτε τίθεται θέμα ψηφοφορίας», είπε.

Δ.  Μαρκόπουλος: Εκτός από τον στρουθοκαμηλισμό υπάρχει και ο παπαγαλισμός

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος, σχολιάζοντας την ομιλία του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια για το πόρισμα της Εξεταστικής για τις υποκλοπές ανέφερε ότι «από τον κ. Τσίπρα ακούσαμε τα ίδια και τα ίδια ψέματα».

Ο κ. Τσίπρας, είπε ο κ. Μαρκόπουλος, σήμερα μας είπε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπεκφεύγει και δεν είναι σήμερα στην Βουλή, «αλλά πείτε μας, σας προτείναμε, ναι ή όχι, η σημερινή συζήτηση να γίνει την Τετάρτη για να είναι εδώ και εσείς αρνηθήκατε;

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος υπενθύμισε πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε ομιλία του στην Βουλή, είχε πει ότι «ουδέποτε επί των ημερών του υπήρξε παρακολούθηση πολιτικού, είμαι ξεκάθαρος, δεν διανοηθήκαμε να προβούμε ποτέ σε υποκλοπές» αλλά σημείωσε πως, όπως αποκαλύφθηκε, παρακολουθήθηκαν οι κ. Πιτσιόρλας και Σαγιάς.

Χαρακτήρισε το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ «τεμπέλικο, ατεκμηρίωτο και αρπακολλατζίδικο» και το χαρακτήρισε  «επιτομή της διαστρέβλωσης και το πώς το άσπρο γίνεται μαύρο».

Εμείς, είπε, οι βουλευτές της ΝΔ, «είμαστε εδώ με αίσθημα ευθύνης και δεν κρυβόμαστε, άλλοι κρύβονται από τους πρώην συντρόφους τους». Τόνισε πως δεν προέκυψε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει μέσα από την διαδικασία της Εξεταστικής ότι υπήρξε διασύνδεση του predator με την ΕΥΠ ή με κρατικές υπηρεσίες. Ποιος μάρτυρας, σημείωσε, ήταν εκείνος που κατέθεσε πως η επισύνδεση της ΕΥΠ του κ. Ανδρουλάκη ήταν παράνομη; Ποιος μάρτυρας είπε ότι οι εταιρείες Kriket και η Intellexa συνδέονται με την ΕΥΠ; Ακούστηκε ποτέ το όνομα του πρωθυπουργού ή των συνεργατών του; Σας «πετάω το γάντι». Και κατέληξε ο βουλευτής της ΝΔ: «Ψέματα, ψέματα, ψέματα…».

Σ. Σακοράφα: Διατεταγμένη παρωδία η Εξεταστική

«Η απαράδεκτη διαδικασία, την οποία επέβαλε η κυβερνητική πλειοψηφία στην Επιτροπή, απέδειξε μία διατεταγμένη παρωδία εξεταστικής επιτροπής, μια διεκπεραιωτική διαδικασία, αυτοδεσμευόμενη να μην αγγίξει επ’ ουδενί την ουσία των κρίσιμων ζητημάτων», τόνισε , η γενική εισηγήτρια του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για τις παρακολουθήσεις.

Όπως επεσήμανε η κ. Σακοράφα, «το εσκεμμένα ελλιπές και απολύτως ατελές υλικό, που προέκυψε από τις διαδικασίες της Επιτροπής, είναι απρόσφορο ακόμα και για την εξαγωγή στοιχειωδών συμπερασμάτων, πόσο μάλλον για τη σύνταξη σοβαρού πορίσματος».

«Το μόνο πόρισμα που μπορεί να εξαχθεί από όλη, την απαράδεκτη διαδικασία που εσκεμμένα ακολουθήθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση των υποκλοπών, είναι η πλήρης έκπτωση της δημοκρατικής λειτουργίας του ελληνικού πολιτικού συστήματος και η καταρράκωση του κράτους δικαίου στη χώρα μας», πρόσθεσε υποστηρίζοντας ότι η κυβερνητική παράταξη συστρατεύθηκε σύσσωμη σε μια σθεναρή αλλά και προκλητική άρνηση για την ουσιαστική έρευνα της υπόθεσης και σε αυτό το επιχειρησιακό σχέδιο επιστρατεύθηκαν και τα μέλη που την εκπροσωπούσαν στην Επιτροπή».

ΝΔ: Οι καταγγελίες περί σκανδάλου κατέρρευσαν σαν πύργος από τραπουλόχαρτα

Εκ μέρους της πλειοψηφίας έλαβε το λόγο ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης  ο οποίος χαρακτήρισε ζήτημα τιμής τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τη ΝΔ η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης, επανέλαβε πως η επισύνδεση του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν νόμιμη και δεν υπήρχε πολιτική σκοπιμότητα και ότι από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ευθύνη του πρωθυπουργού.

Ο εισηγητής στη συζήτηση της ΝΔ, που ήταν και εισηγητής της πλειοψηφίας στην Εξεταστική Επιτροπή, τόνισε πως οι καταγγελίες της Αντιπολίτευσης σχετικά με την επισύνδεση του κινητού του κ. Ανδρουλάκη κατέρρευσαν «σαν χάρτινος πύργος από τραπουλόχαρτα» γιατί η Αντιπολίτευση και ιδιαίτερα η αξιωματική προτίμησε να τζογάρει από την αρχή της ιστορίας αυτής, με μετέωρες κατηγορίες προς την Κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να εργαλειοποιήσει μια υπόθεση επιχειρησιακών κενών και διοικητικής αστοχίας για να αποκομίσει μικροπολιτικά οφέλη».

Ο κ. Τσαβδαρίδης, είπε πως «ο ίδιος ο κ. Τσίπρας πρωταγωνίστησε σε αυτό τον διαγωνισμό αγανάκτησης, σε μια ακόμα απόπειρά του να αλώσει τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Όλα όμως γύρισαν μπούμερανγκ. Αυτό που αποδείχθηκε ήταν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε καμία σχέση με τα όσα εξοργιστικά υποστήριξε ο κ. Τσίπρας» Αντίθετα, παρατήρησε, «ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους ακόμα και από το βήμα της Βουλής ότι επί ημερών του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρακολουθούνταν πολιτικά πρόσωπα. Και πριν “αλέκτωρ λαλήσει” διαψεύστηκε πανηγυρικά.»

ΣΥΡΙΖΑ: «Σήμερα απολογείται το Μαξίμου»

Από την πλευρά της μειοψηφίας πήρε το λόγο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος ο οποίος ανέφερε ότι «σήμερα απολογείται το Μαξίμου». Πέρα από το σκάνδαλο των υποκλοπών υπάρχει κι ένα σκάνδαλο συγκάλυψης λόγω της συχνής επίκλησης του απορρήτου από τους μάρτυρες,είπε ενώ καταλόγισε ευθύνες και στον πρωθυπουργό λέγοντας πως πρόθεσή του δεν ήταν το «όλα στο φως», αλλά συγκάλυψη τυχόν ευθυνών.

«Εμείς, αναλαμβάνοντας την ευθύνη, θα καταθέσουμε το δικό μας πόρισμα, τη δική μας γνώμη, από τις εργασίες της εξεταστικής επιτροπής στα πρακτικά και θα προκαλέσουμε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να καταθέσει και το δικό της πόρισμα, έτσι ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να διαβάσουν, να συγκρίνουν και να κρίνουν», ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος.

Ως προς τα συμπεράσματα του ΣΥΡΙΖΑ, τα συνόψισε στα εξής σημεία:

– «Προκύπτει, από την εν γένει στάση του κ. πρωθυπουργού, ότι βασικός γνώμονάς του δεν ήταν χυθεί φως στην υπόθεση αλλά να τη συγκαλύψει και να εξαφανίσει στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απόδοση όχι μόνο πολιτικών αλλά και ποινικών ευθυνών».

– «Προκύπτει ότι δεν υφίστανται λόγοι εθνικής ασφάλειας για τις παρακολουθήσεις, τόσο του κ. Ανδρουλάκη όσο και του κ. Κουκάκη».

– «Υπάρχουν επαρκέστατες ενδείξεις ότι η ΕΥΠ δεν παρακολουθούσε μόνο μέσω της διαδικασίας των επίσημων επισυνδέσεων αλλά αξιοποιούσε, χρησιμοποιούσε και το λογισμικό Predator».

– «Τεκμαίρεται όχι απλώς η γνώση του πρωθυπουργού αλλά η ενορχήστρωση της όλης υπόθεσης, τόσο των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ όσο και από το λογισμικό Predator, και η ενορχήστρωση της όλης συγκάλυψης».

– «Υπάρχει ζήτημα δημοκρατίας, υπαρκτό και τεράστιο, και ο μοναδικός δρόμος για να βγούμε από το αδιέξοδο είναι η μεγάλη πολιτική προοδευτική αλλαγή στη χώρα».

Κ. Σκανδαλίδης: Μόνο που δεν είπατε ότι ο κ. Ανδρουλάκης πρέπει να ζητήσει και συγνώμη

«Σε ένα μείζον θέμα διαφάνειας και δημοκρατίας, υποταχθήκατε στο έργο συγκάλυψης που σκηνοθέτησε το Μέγαρο Μαξίμου», είπε ο Κώστας Σκανδαλίδης, απευθυνόμενος στα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας. «Είχατε μια χρυσή ευκαιρία, αν πιστεύατε πράγματι ότι ο πρωθυπουργός ήταν αμέτοχος, να αναζητήσετε έμπρακτα τα πειστήρια της αθωότητας του. Δεν το τολμήσατε. Προφανώς δεν το πιστεύατε. Δυστυχώς, η στάση σας είναι η πιο κατηγορηματική απόδειξη της ενοχής του. Άμεσης ή έμμεσης», επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Πιστεύει κανείς από σας ότι ήταν πράκτορας ο κ. Ανδρουλάκης; Πιστεύει κανείς από σας ότι συνομιλούσε με ξένες πρεσβείες και ξένες υπηρεσίες, σε βάρος των εθνικών συμφερόντων; Θα πήγαινε στο Ειδικό Δικαστήριο αμέσως. Όμως, στην ιστορία θα καταγραφεί ότι με δική σας αποκλειστικά ευθύνη, η εξεταστική επιτροπή, ήταν η εξεταστική επιτροπή του τίποτε και του καθόλου. Και το σιωπητήριο που επιβάλλατε από την πρώτη στιγμή, έγινε σιωπητήριο στην εξεταστική επιτροπή και επιχειρήσατε να το κάνετε και σιωπητήριο της Βουλής», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Είναι τυχαίο που αυτή την ώρα βοά η Ευρώπη ενώ εσείς κλείνετε πόρτες και παράθυρα ώστε να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια;», συνέχισε ο κ. Σκανδαλίδης. Επισήμανε παράλληλα ότι «πλέον αποδεδειγμένα, KRIKEL και INTELLEXA ζουν από το ελληνικό Δημόσιο», αλλά «δεν έγινε ενδελεχής έλεγχος για τα οικονομικά στοιχεία τους, τις εμπορικές σχέσεις τους με μητρικές και θυγατρικές εταιρείες καθώς και στα πρόσωπα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις συναλλαγές με το Δημόσιο, αλλά και τις διασυνδέσεις τους -οικογενειακές, φιλικές, συναλλακτικές- τόσο με την τωρινή κυβέρνηση όσο και με την προηγούμενη».

O εισηγητής του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως ό,τι και αν λέει η κυβέρνηση, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών είναι απόλυτα πεπεισμένη ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν πλήρως ενήμερος για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη και ότι η παρακολούθηση συνδεόταν με τις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στο ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Κατρίνης, στην ομιλία του, ανέφερε επίσης: «Οι ευθύνες δεν είναι μόνο πολιτικές, είναι και ποινικές. Όποιοι έχουν την ψευδαίσθηση ότι θα υπάρχει πάντα μια κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα τους προστατεύει, κάνουν μεγάλο λάθος. Το σκάνδαλο αυτό, στην ουσία του, δεν αφορά μόνο τον Νίκο Ανδρουλάκη, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, τον δημοσιογράφο κ. Κουκάκη. Αφορά κάθε πολίτη αυτής της χώρας, που αποτελεί εν δυνάμει στόχο παρακολούθησης».

Απευθυνόμενος στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ο κ.Κατρίνης τόνισε: «Το ζήτημα των υποκλοπών αφορά και εσάς. Είστε βέβαιοι ότι κάποιοι από εσάς δεν αποτελούσαν και δεν αποτελούν στόχο παρακολούθησης από το συγκεκριμένο παρακρατικό μηχανισμό;Δεν σας ενοχλούν όλα αυτά; Δεν σας ανησυχούν;

ΠΑΣΟΚ: Κανένας λόγος εθνικής ασφάλειας δεν υπήρχε για την παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη

Η γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Ευαγγελία Λιακούλη κατέθεσε στα πρακτικά το κείμενο συμπερασμάτων του κόμματός της, σημειώνοντας ότι «σήμερα βιώνουμε την πιο γκρίζα ημέρα αυτής της κοινοβουλευτικής θητείας», με αλλοίωση βασικών αρχών του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, τονίζοντας πως κανένας λόγος εθνικής ασφάλειας δεν υπήρχε για να παρακολουθείται ο Νίκος Ανδρουλάκης πέρα από την πρόθεση για να κρατείται σε ομηρία ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και όλη η παράταξη του ΠΑΣΟΚ.

«Δεν αισθάνεστε εσείς ντροπή. Ντρεπόμαστε εμείς για λογαριασμό σας», είπε απευθυνόμενη στα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. «Εσείς, η κυβερνητική πλειοψηφία αποφασίσατε και διατάξατε δόλια, καταχρηστικά και αντιθεσμικά ότι και τα πορίσματα θα είναι απόρρητα. Καλούμαστε εμείς οι βουλευτές να μετράμε τα λόγια μας, μη μας ξεφύγει καμιά λέξη που θεωρείται, για εσάς, απόρρητη. Σαν να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας η καρμανιόλα της λογοκρισίας, με το ενδεχόμενο μάλιστα της προσωπικής μας δίωξης. Φροντίσατε να το κάνετε και αυτό. Και την απειλή της κάθειρξης, όπως είπε η αρμόδια… Να πλανάται σήμερα αυτή η πνιγηρή ατμόσφαιρα, που η κυβέρνησή σας δημιούργησε, μέσα στο Κοινοβούλιο μίας δημοκρατικής χώρας», πρόσθεσε.

Ελληνική Λύση: Αυτή η Επιτροπή ήταν για να υπάρξει ένα υπερθέαμα

«Από την πρώτη στιγμή, είχαμε πει και δικαιωνόμαστε ότι η Εξεταστική αυτή θα είναι για την δημιουργία ενός υπερθεάματος και θα ήταν μια εργαλειοποιημένη Επιτροπή» ανέφερε ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Μπούμπας και πως «η Εξεταστική έγινε έτσι για να γίνει», καθώς η πλειοψηφία αρνήθηκε να κληθούν μάρτυρες. Είπε πως η ΕΥΠ δεν μπορεί να λειτουργεί με αυτό τον τρόπο, «δεν μπορεί να είναι βορά ξένων παραγόντων και να την εποπτεύει μόνο ο Πρωθυπουργός». Δεν μπορεί, είπε, η ΕΥΠ να συνεργάζεται με περίεργες ιδιωτικές εταιρείες με κεφάλαιο 1.000 ευρώ να παίρνουν δουλειές από διαδοχικές Κυβερνήσεις από την Εθνική Υπηρεσία με μεγάλους κύκλους εργασιών. Να λειτουργούν, αυτές, με περίεργα λογισμικά προς όφελός τους. Ανέφερε πως η Ελληνική Λύση σεβάστηκε και θα σεβαστή την μυστικότητα μια τέτοιας σοβαρής υπόθεσης που αφορά την ΕΥΠ.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια επί του πορίσματος της Επιτροπής που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία αλλά και των πρισματικών εκθέσεων των κομμάτων της μειοψηφίας που συμπεριλαμβάνονται σε αυτό, διεξάγεται σύμφωνα με το άρθρο 148 του ΚτΒ που προβλέπει ότι την ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων τoυ άρθρου 137, δηλαδή της γενικευμένης Επερώτησης, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει διαδικασία λήψης απόφασης αλλά διευρυμένη επί του θέματος συζήτηση.

Είναι η πρώτη εξεταστική επιτροπή που οι εργασίες της πραγματοποιήθηκαν σε εφαρμογή του άρθρου 43 Α του ΚτΒ με τις διαδικασίες μυστικότητας, καθώς η υπόθεση διερεύνησης αφορούσε την ΕΥΠ.

Ρεπορτάζ: Εμμανουέλα Αργείτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος