Παρακολουθήσεις: Ο πρωθυπουργός μιλάει για βούρκο και ο Αλ. Τσίπρας για συνταγματική εκτροπή

Array

Βολές εκατέρωθεν εξαπολύουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση για την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας διασταυρώνουν τα ξίφη τους. Ο πρωθυπουργός μιλά για βούρκο της πολιτικής και ο Αλέξης Τσίπρας για συνταγματική εκτροπή.

«Δεν είναι τώρα η ώρα να ξανακυλήσουμε την πολιτική ζωή της χώρας στο βούρκο. Θα πούμε όχι σε αυτούς οι οποίοι θέλουν να μας γυρίσουν πίσω», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέτοντας το ερώτημα: «Θα πάμε μπροστά ή πίσω και τελικά ποιον θέλουν οι Έλληνες να κυβερνά την Ελλάδα; Αυτό το ερώτημα θα κληθούν να απαντήσουν οι Έλληνες και είμαι σίγουρος ότι θα μας δώσουν και πάλι τη στήριξή τους».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας καλεί τον πρωθυπουργό να απαντήσει «αν κάποιος από τους 33 ήταν από παρακολούθηση από την αρχή Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών» και επισημαίνει: «Τέσσερις μήνες τώρα ο κύριος Μητσοτάκης  επικαλείται το απόρρητο και δεν δίνει απαντήσεις. Άρα είναι ένοχος και δεν απαντά».

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας επισημαίνει ότι «δεν μπορεί να έχει το θράσος ο πρωθυπουργός που κατηγορείται για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση για τέτοια τη Συνταγματική εκτροπή να μιλάει για λάσπη και τοξικότητα. Τοξικός δεν είναι αυτός που ζητάει απαντήσεις, είναι αυτός που έχει διχάσει την Ελληνική πολιτική ζωή και έχει εκτρέψει από την Συνταγματική νομιμότητα τη χώρα».

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται οι κυβερνητικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για την απαγόρευση εμπορίας και χρήσης παράνομων λογισμικών.

Την ίδια ώρα, που στελέχη της κυβέρνησης καλούν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει «γιατί προχώρησε σε αλλαγή των σχετικών διατάξεων του ποινικού κώδικα, λίγο πριν από τις εκλογές του 2019».

‘Ακ. Σκέρτσος: Από κατήγορος η αντιπολίτευση μπορεί να γίνει κατηγορούμενος

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος χαρακτηριστικά επιημαίνει:

«Να μας πει ο κύριος Τσίπρας Από που φέρεται να έχει στοιχεία για αυτές τις νόμιμες Κατά αυτόν παρακολούθησης Αυτά είναι στοιχεία που δεν υπάρχουν στη διάθεσή κανενός πολιτικού προσώπου και ο κύριος Τσίπρας θα πρέπει να μας απαντήσει γιατί φέρεται να είχε γνώση αυτών των δεδομένων. Ο κύριος Τσίπρας παραδέχτηκε ότι υπήρχε παράνομο λογισμικό στη χώρα επί της δικής του διακυβέρνησης και της δικής του θητείας».

Κ. Καραμανλής: Ποιος έχει συμφέρον από την αποσταθεροποίηση του πολιτικού σκηνικού;

Απάντηση στους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση των παρακολουθήσεων έδωσε στη Βουλή ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών,  Κώστας Καραμανλής.

Ειδικότερα ο κ. Καραμανλής είπε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει εν έτει 2022 πρωταθλητής της τοξικότητας. Γιατί παρά τις όποιες ‘‘αποκαλύψεις’’ έχουν γίνει για τις υποκλοπές τις τελευταίες εβδομάδες, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να συνδέει τον Πρωθυπουργό με τη χρήση κακόβουλων λογισμικών. Και μάλιστα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει πάρει την πρωτοβουλία και στις επόμενες ημέρες θα βγει σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο με τέσσερις παρεμβάσεις. Αλήθεια, αναρωτιέμαι ο κ. Τσίπρας, που χθες δεν απέρριψε την ύπαρξη αντίστοιχων λογισμικών το 2018, τότε τι έκανε;

Οι καταγγέλλοντες είτε θα προσκομίσουν στη δικαιοσύνη τα απαραίτητα στοιχεία, είτε θα συνεχίσουν να κάνουν, αυτό που κάνετε από το 2012. Δηλαδή να σπιλώνετε τα πάντα και να δημιουργείτε μία απίστευτη δυσοσμία.

Ας αναρωτηθούν όσοι ακούνε, ποιος έχει συμφέρον από το να αποσταθεροποιηθεί το πολιτικό σκηνικό σήμερα και να δημιουργείται ένα κλίμα απόλυτης πολιτικής τοξικότητας, που μας θυμίζει πολύ γκρίζες και περίεργες εποχές, όπως αυτές του διχασμού μεταξύ μνημονίου και αντιμνημονίου».

ΣΥΡΙΖΑ: Γατί η κυβέρνηση δεν κάνει “φύλλο και φτερό” την Intellexa, η οποία εμπορεύεται το Predator;»

Η κυβέρνηση «κατήργησε τη δυνατότητα οποιουδήποτε πολίτη να ενημερώνεται από την ΑΔΑΕ για το αν έχει πέσει θύμα παρακολούθησης, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η υπόθεση Κουκάκη», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος υποστηρίζοντας ότι «όλα αυτά είναι ενδείξεις ενοχής της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη». Ως ενδείξεις ενοχής υπογράμμισε και «το γεγονός ότι κρύβονται πίσω από το απόρρητο και ότι οι Μπίτζιος και Λαβράνος, οι άνθρωποι της Intellexa, που δεν κλήθηκαν στην εξεταστική να καταθέσουν».Επίσης ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης αρνείται να έρθει στη Βουλή και να απαντήσει στην ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα, αν έστω ένα πολιτικό πρόσωπο από αυτά που περιλαμβάνει η λίστα του Documento έχει τεθεί υπό παρακολούθηση και από την ΕΥΠ».

Πρόσθεσε ότι «ακριβώς επειδή είμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο για τη Δημοκρατία, όλα αυτά πρέπει να ξεκαθαρίσουν πριν τις εκλογές, κάτι που ζήτησε και η PEGA, η αρμόδια επιτροπή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που διερευνά τις υποκλοπές»

Ν.Καραθανασόπουλος: ΝΔ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους

Τις «σοβαρές ευθύνες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που ως κυβερνήσεις συνέβαλαν στη διαμόρφωση του σκοτεινού θεσμικού πλαισίου των παρακολουθήσεων και στην ενσωμάτωση του Κανονισμού της ΕΕ που επιτρέπει τη νόμιμη κυκλοφορία των λογισμικών για παρακολουθήσεις», επισήμανε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Μίλησε για «την ύπαρξη ενός δικτύου παρακολούθησης στην Ελλάδα από κρατικές και παρακρατικές υπηρεσίες και μυστικές υπηρεσίες άλλων κρατών, όπως ΗΠΑ και Ισραήλ, ενώ για τα λογισμικά παρακολούθησης τόνισε ότι κυκλοφορούν νόμιμα με βάση τον Κανονισμό 8212/21 της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου αναμένεται στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η ακρόαση -όπως ζητά η αντιπολίτευση- του πρώην Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και των επιχειρηματιών Λαβράνου, Μπίτζιου και Ντίλιαν που φέρονται να εμπλέκονται με τις εταιρείες Krikel και Intellexa, οι οποίες σχετίζονται με το κακοβουλο λογισμικό Predator.

Ρεπορτάζ: Λίνα Μπεθάνη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος