Παπαευαγγέλου: Άνισος ο αγώνας στην εποχή των μεταλλάξεων – Τι είπε για τη μετάδοση του ιού σε εξωτερικούς χώρους

Στους λόγους που οδήγησαν το τελευταίο διάστημα στην αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα μας αναφέρθηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, λέγοντας ότι σε αυτούς είναι ο χειμερινός καιρός που μας έκλεισε σε εσωτερικούς χώρους, οι μεταλλάξεις του ιού, η μεγάλη διασπορά στην κοινότητα και η χαλάρωση μερίδας συνανθρώπων μας.

Είπε ότι σε σχέση με άλλες χώρες έχουμε ηπιότερη αύξηση κρουσμάτων χάρη και στο φιλότιμο των Ελλήνων ενώ αναρωτήθηκε πού θα ήμασταν τώρα αν δεν είχαν ληφθεί μέτρα. Στην εποχή των μεταλλάξεων ο αγώνας μας είναι άνισος είπε και εκτίμησε ότι μια μείωση του επιδημιολογικού φορτίου θα μας επιτρέψει να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες.

Αναφερόμενη στους περιπάτους σε εξωτερικούς χώρους με την τήρηση των μέτρων είπε ότι δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι βοηθούν στη μετάδοση του ιού. “Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το να περπάταμε σε εξωτερικούς χώρους τηρώντας τις αποστάσεις επιβαρύνουμε το επιδημιολογικό φορτίο ή κινδυνεύουμε να κολλήσουμε. Είναι σαφές ότι κυρίως κολλάμε με τον συγχρωτισμό σε κλειστούς και μη καλά αεριζόμενους χώρους” τόνισε./

“Όμως άλλο είναι να βγούμε με ένα φίλο να περπατήσουμε στη γειτονιά μας κι εντελώς διαφορετικό να έχουμε τον καφέ στο χέρι και να είμαστε γύρω από ένα παγκάκι  πέντε ή δέκα άτομα μαζεμένα, να βγάζουμε τη μάσκα κάθε πέντε λεπτά είτε για να πιούμε καφέ είτε για να καπνίσουμε ενώ ταυτόχρονα μιλάμε και γελάμε δυνατά”.

Επανέλαβε ότι η ορθή χρήση της μάσκας  είναι το σημαντικότερο όπλο που διαθέτουμε.

Τόνισε ότι το ΕΣΥ αναμένεται να πιεστεί ακόμα περισσότερο την επόμενη εβδομάδα ενώ υπογράμμισε ότι το επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζει αυξητική τάση στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της χώρας.

Ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε είπε η κ. Παπαευαγγέλου αγγίζοντας το 4% ενώ για την ηλικιακή σύνθεση των νέων κρουσμάτων σημείωσε ότι τα περισσότερα αφορούν την κατηγορία 20 – 60 ετών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος