Παντελής Κάπρος: Σε λίγα χρόνια δεν θα ξαναβιώσουμε ενεργειακή κρίση (video)

«Σε δύο ως 5 χρόνια θα έχουμε άλλο τοπίο στην ηλεκτροπαραγωγή, με το εθνικό σχέδιο να προβλέπει επιτάχυνση στα φωτοβολταϊκά, αύξηση της εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου, παραγωγή και εξόρυξη λιγνίτη», είπε ο καθηγητής Παντελής Κάπρος και παράλληλα μίλησε για την σταδιακή απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ρωσικό αέριο με στόχο τη μείωση κατά 50% ως το 2025.

«Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν σε ένα τέτοιου μεγέθους παγκόσμιο φαινόμενο αλλά η τιμή του πετρελαίου δεν είναι τόσο μεγάλη για καιρό πολέμου, παρατήρησε ο καθηγητής ενεργειακής οικονομίας και επιχειρησιακής έρευνας στο Εθνικό μετσόβιο Πολυτεχνείο.

«Το πρόβλημα είναι στο φυσικό αέριο που συμπαρασύρει τις τιμές της ενέργειας», τόνισε και αναφέρθηκε στο υγροποιημένο αέριο.

«Είναι πολύ φθηνό και με πλοίο η μεταφορά έχει μικρό κόστος και ταξιδεύει παντού, αλλά χρειαζόμαστε νέες δεξαμενές  όχι επί εδάφους όπως στη Ρεβυθούσα αλλά σε αγκυροβολημένα πλοία. Ήδη δρομολογούνται δύο στην Αλεξανδρούπολη κι ένα στην Κόρινθο».

Ο καθηγητής μίλησε επίσης για εν εξελίξει μεγάλες επενδύσεις στο Κατάρ, στη Μαυριτανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Οι υδρογονάνθρακες είναι δημοσιονομικό έσοδο», πρόσθεσε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στη παραγωγή λιγνίτη:

«Δυσθεώρητες από το περασμένο καλοκαίρι οι τιμές του φυσικού αέριου κατέστησαν φθηνότερες στην αγορά ενέργειας τις τιμές του λιγνίτη. Στη χώρα μας λειτουργούν τέσσερις μονάδες και περιμένουμε τον ερχόμενο Οκτώβριο τη λειτουργία του εργοστασίου στην Πτολεμαϊδα».

Ο Παντελής Κάπρος προέτρεψε «να βάλουν φωτοβολταϊκά όλοι, σε στέγες, καταστήματα, σούπερ μάρκετ, βιομηχανίες», ωστόσο τόνισε ότι τα δίκτυα θέλουν ενίσχυση και επέκταση.

Πηγή: ΕΡΤ – Εκπομπή «Συνδέσεις»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος