Πανελλαδική απεργία ΠΟΕ – ΟΤΑ: Διαμαρτυρία για έλλειψη μέτρων ασφαλείας και «μαύρη εργασία» (video)

Array

Σε 24ωρη απεργία και πορείες διαμαρτυρίας προχώρησαν οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καταγγέλλοντας έλλειψη μέτρων ασφαλείας και μαύρη εργασία στους ΟΤΑ της περιφέρειας.

Εκπρόσωποι τους στην Αθήνα, έκαναν πορεία από το υπουργείο Εργασίας έως τη Βουλή όπου και συναντήθηκαν με τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη.

Μαζί τους βρισκόταν αντιπροσωπεία υπαλλήλων του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, συνάδελφοι της 45χρονης Ελένης Καραγιάννη, η οποία βρήκε τραγικό θάνατο στις 8 Ιανουαρίου, όταν αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο απορριματοφόρο στο οποίο εργαζόταν.

«Θέλουμε να σταματήσει η ατιμωρησία, σήμερα στο υπουργείο εργασίας ο δήμαρχος του δήμου Ξυλοκάστρου να πάρει αυτό που πρέπει να πάρει. Να τον φωνάξει η αστυνομία, να τον καλέσει στο αστυνομικό τμήμα. Καταγγέλλουμε μαύρη εργασία» σημειώνει ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής ΠΟΕ – ΟΤΑ, Νίκος Τράκας. 

«Ο κ. Βορίδης δεσμεύτηκε ότι έγιναν οι κινήσεις από τον αποκεντρωμένο για να καλεστεί σε απολογία ο δήμαρχος του Ξυλοκάστρου, διότι από τα χαρτιά που υπάρχουν, φαίνεται ότι υπάρχει μαύρη εργασία. Να υπάρξουν οι κυρώσεις που πρέπει να υπάρχουν» προσθέτει ο ίδιος.

«Εμείς αυτό που ζητάμε είναι να υπάρχουν κανόνες, να τηρούνται οι κανόνες, να υπάρχουν έλεγχοι και φορείς ελέγχου. Τακτικοί έλεγχοι», ανέφερε ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕ – ΟΤΑ, Ιωάννης Τσούνης. 

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν προσπάθεια του Δήμου Ξυλοκάστρου για μεταχρονολογημένη πρόσληψη της νεκρής συναδέλφου τους.

Λίγες μέρες πριν το θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα στο Ξυλόκαστρο, στις 24 Δεκεμβρίου, 52χρονος υπάλληλος καθαριότητας του Δήμου Σαρωνικού, ακρωτηριάστηκε όταν παρασύρθηκε από αυτοκίνητο εν ώρα εργασίας στη Λεωφόρο Πέτα Κουβαρά.

Μέτρα προστασίας και επαρκές προσωπικό ζήτησαν με κινητοποιήσεις τους και οι εργαζόμενοι στην Θεσσαλονίκη.

«Περιστασιακά είμαι και στο απορριμματοφόρο. Όπου έχει ανάγκη η υπηρεσία. Είμαστε παντός καιρού. Οπωσδήποτε υπάρχουν και οι κίνδυνοι και η κούραση, γιατί πέφτει το βάρος όλο σε πέντε συγκεκριμένα άτομα. Δεν έχουμε προσωπικό. Υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό. Προσλήψεις δεν γίνονται. Βολεύονται περιστασιακά με τα οχτάμηνα του ΟΑΕΔ, τα οποία δεν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν σε όλες τις εργασίες» τονίζει η εργαζόμενη του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, Σουλτάνα Παπαδοπούλου. 

«Να δίνονται τα μέσα ατομικής προστασίας σε είδος και όχι σε χρήμα που δίνονται σε κάποιες περιπτώσεις ή ακόμα δεν δίνεται τίποτα» υπογραμμίζει ο ΓΓ του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τσαγκάρης.

«Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί το πλαίσιο. Εμείς αναδείξαμε ότι αυτό που κυριαρχεί αυτή την στιγμή είναι η ατιμωρησία. Αυτό που κυριαρχεί είναι η μη χορήγηση των μέσων ατομικής προστασίας. Αυτό που κυριαρχεί είναι ο σκάρτος εξοπλισμός. Αυτό που κυριαρχεί είναι οι ελλείψεις προσωπικού. Σε όλα αυτά δεσμεύτηκε ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει μία συνάντηση εκ νέου προκειμένου και με επιτροπές εμπειρογνωμόνων να συζητηθεί η δημιουργία ενός πιο αυστηρού πλαισίου» τόνισε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής ΠΟΕ – ΟΤΑ, Βασίλης Πετρόπουλος.

Η ασφάλεια και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα συζητηθούν αύριο στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΟΤΑ, όπου θα ληφθούν αποφάσεις για μελλοντικές κινητοποιήσεις.

Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Άντζελα Ζούγρα, Λία Χριστάρα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος