Πανελλαδικές: Το μήνυμα των αριστούχων και τα αναπάντητα ερωτήματα – 16 τα τμήματα χωρίς εισακτέους (video)

Εν αναμονή της εγκυκλίου που αναμένεται στα μέσα Οκτωβρίου για τις μετεγγραφές και με αναπάνητο το ερώτημα αν θα πραγματοποιηθούν μαθήματα το πρώτο εξάμηνο σε σχολές με κενές θέσεις, ο σύμβουλος σταδιοδρομίας Δημήτρης Μπαρλάκας δίνει «τα φώτα του», μιλώντας στην ΕΡΤ. Χαρούμενοι δηλώνουν στον αντίποδα, αριστούχοι.

«Αξιοποίησα το lockdown για να διαβάσω», δήλωσε η Μαρίλια Τερζή, αριστούχος στη Νομική Αθήνας, ενώ ο Μάριος Κορομπέλης, αριστούχος στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών υπολογιστών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου τόνισε ότι είναι χαρούμενος γιατί πέτυχε τον στόχο του, με μεθοδικό διάβασμα. Μαζί τους και η Μαρία Τρανουδάκη, Πρώτη των πρώτων στη Σχολή Βιοτεχνολογίας του Γεωπονικού ΑΘήνας.

Είναι νικητές σε μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά, είπε ο σύμβουλος σταδιοδρομίας, Δημήτρης Μπαρλάκας, τονίζοντας ότι η λογική λέει πως θα λειτουργήσουν όλες οι σχολές, ανεξάρτητα από τις κενές θέσεις, για τα οποία «υπήρξε προειδοποίηση από τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών».

«Η ελάχιστη βάση εισαγωγής που αποτέλεσε κόφτη και δεν μπόρεσαν να δηλώσουν σχολή στο μηχανογραφικό δεν θα επηρεάσει τις μετεγγραφές», είπε ο ειδικός, υπενθυμίζοντας ότι προϋπόθεση αποτελούν τα 2750 μόρια.

Προβληματισμό, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι περί τις 50 σχολές δεν κατάφεραν να καλύψουν τις θέσεις (είχαν έως 30 εισακτέους), ενώ 16 τμήματα δεν είχαν καθόλου εισακτέους, μεταξύ των οποίων το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Ξάνθης. Στο τμήμα αυτό οι θέσεις ήταν 108, αλλά κανένας από τους υποψήφιους δεν έπιασε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η οποία είχε οριστεί από τις αρχές του τμήματος στο 14,45.

Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στην ΕΡΤ, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανέφερε ότι, εφόσον το επιθυμούν, τα ιδρύματα μπορούν την επόμενη χρονιά να αναπροσαρμόσουν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Οι περισσότερες από τις σχολές με μηδέν εισακτέους είναι ιερατικές. Χωρίς νέους φοιτητές έμεινε και η σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος που εδρεύει στη Δράμα. Από το πανεπιστήμιο Αθηνών η μοναδική σχολή που δεν κάλυψε τις θέσεις της (81 θέσεις, 26 επιτυχόντες) είναι η σχολή Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας που εδρεύει στα Ψαχνά Ευβοίας. Τέσσερις, αντιστοίχως, είναι οι σχολές στο ΑΠΘ: Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (105 θέσεις, 17 εισακτέοι), Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος (80 θέσεις, 21 εισακτέοι), Θεολογίας – Μουσουλμανικών Σπουδών (97 θέσεις, 13 εισακτέοι) και Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (94 θέσεις, 20 εισακτέοι).

Οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ — Αναλυτικοί πίνακες (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος