Πανελλαδικές συγκεντρώσεις για τα Τέμπη – Oλοκληρώθηκε στην Αθήνα το συλλαλητήριο (video)

Από μαζική συμμετοχή χαρακτηρίστηκαν την Κυριακή 12 Μάρτη τα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη

Το βαρύ κλίμα από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, εκφράζεται για ακόμη μία φορά με πλήθος κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν νέα συλλαλητήρια στο Σύνταγμα, με βασικό αίτημα να μην συγκαλυφθεί η τραγωδία, οι υπαίτιοι να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη και να ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας. Επίσης συμμετείχαν φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητές και συνδικάτα, ενώ συγκεντρώσεις γίνονται σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ηράκλειο, Χανιά και σε άλλες πόλεις.

To Eργατικό Κέντρο Αθήνας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Σε συνέχεια της μεγαλειώδους συγκέντρωσης της Τετάρτης 8 Μάρτη, στην Αθήνα, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας στηρίζει την συγκέντρωση των συνδικάτων, την Κυριακή 12 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στο Σύνταγμα. Δεν θα αφήσουμε το έγκλημα να συγκαλυφθεί. Η ζωή μας δεν είναι κόστος. Η ζωή μας έχει αξία».

Πανελλαδικές συγκεντρώσεις για τα Τέμπη – Oλοκληρώθηκε στην Αθήνα το συλλαλητήριο (video)

EUROKINISSI-Γιώργος Κονταρίνης

Οι συγκοινωνίες

Κλειστοί ήταν σήμερα, από τις 10:30 το πρωί, οι σταθμοί του μετρό «Σύνταγμα», «Πανεπιστήμιο», «Ομόνοια» και «Μοναστηράκι». Οι σταθμοί έκλεισαν με εντολή της ΕΛΑΣ σύμφωνα με ενημέρωση της ΣΤΑΣΥ. Οι συρμοί διέρχονταν από τους παραπάνω σταθμούς χωρίς να πραγματοποιούν στάση. Αλλαγές στην κυκλοφορία του Τραμ. Κλειστοί ήταν και οι γύρω δρόμοι.

Λίγο πριν τις 3μμ άνοιξαν όλοι οι σταθμοί του Μετρό με εντολή της ΕΛΑΣ. Η κίνηση διεξάγεται κανονικά σε ολόκληρο το δίκτυο του Μετρό. Επίσης, αποκαταστάθηκε η κίνηση των συρμών και στο δίκτυο του Τραμ, με τερματικό σταθμό και πάλι τη στάση «Σύνταγμα».

Η πορεία

Από το Σύνταγμα οι συγκεντρωθέντες πραγματοποίησαν πορεία προς τα γραφεία του ΟΣΕ στην οδό Καρόλου στο Μεταξουργείο, όπου και ολοκληρώθηκε η πορεία εργατικών κέντρων, ομοσπονδιών και συνδικάτων για την τραγωδία στα Τέμπη, με τα συνθήματα «Το έγκλημα αυτό δε θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή», «Kέρδη βουτηγμένα στων φοιτητών το αίμα», και «Tώρα η οργή να γίνει ανατροπή το έγκλημα αυτό δε θα ξεχαστεί».

Να οργανώσουμε και να οργώσουμε τους χώρους δουλειάς, σχολές, πανεπιστήμια με σκοπό να γίνει πετυχημένη απεργία στις 16 Μάρτη, τόνισε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΟΣΕ.

Μετά τη λήξη της διαδήλωσης, μικροεπεισόδια σημειώθηκαν από ομάδα ατόμων έξω από τα γραφεία του ΟΣΕ.

Πανελλαδικές συγκεντρώσεις για τα Τέμπη – Oλοκληρώθηκε στην Αθήνα το συλλαλητήριο (video)

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στο συλλαλητήριο για τα Τέμπη: «Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. Αυτό το έγκλημα δεν πρέπει να παραγραφεί, δεν θα το αφήσουμε να ξεχαστεί. Εμείς όλοι θα γίνουμε των νεκρών μας η φωνή».

Πανελλαδικές συγκεντρώσεις για τα Τέμπη – Oλοκληρώθηκε στην Αθήνα το συλλαλητήριο (video)
EUROKINISSI-Γιώργος Κονταρίνης

Μαζική συμμετοχή καταγράφεται στα συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις. Επίσης έγινε επιμνημόσυνη δέηση – με πρωτοβουλία των πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ για τους 12 φοιτητές του ΑΠΘ που σκοτώθηκαν στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών. 26 είναι οι τραυματίες φοιτητές από το δυστύχημα ενώ μια κοπέλα δίνει μάχη για τη ζωή στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης.

Πανελλαδικές συγκεντρώσεις για τα Τέμπη – Oλοκληρώθηκε στην Αθήνα το συλλαλητήριο (video)
EUROKINISSI-Γιώργος Κονταρίνης

Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση έγινε στο άγαλμα του Βενιζέλου και ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης με σύνθημα «το έγκλημα αυτό δε θα ξεχαστεί», οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση εξέφρασαν τα αιτήματα να μην επαναληφθεί ανάλογη τραγωδία και να αποδοθούν ευθύνες σε όλους τους υπαίτιους. Η πορεία πραγματοποιήθηκε μέσω της οδού Αριστοτέλους και της λεωφόρου Νίκης και ολοκληρώθηκε στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων παίρνουν οι συνοικίες που από Δευτέρα έως και Τετάρτη θα διεξαχθούν σε τοπικό επίπεδο δράσεις από τοπικούς φορείς (ήδη το Σάββατο 11/3 έγιναν αρκετές συνοικιακές συγκεντρώσεις) και ακολουθεί η 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία την Πέμπτη 16 Μαρτίου, στην οποία μετά την απόφαση της ΑΔΕΥ, σχετική απόφαση έλαβε και η ΓΣΕΕ με ομόφωνη απόφαση του 38ου συνεδρίου της.

Την ίδια ώρα με ταχείς ρυθμούς συνεχίζεται η διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες συνέβη η σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών. Εντός των ημερών θα κληθούν σε απολογία ο προϊστάμενος επιθεώρησης και οι δύο σταθμάρχες της απογευματινής βάρδιας, εναντίον των οποίων έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις.

Οι επικοινωνίες του προφυλακισμένου σταθμάρχη Λάρισας αποκαλύπτουν μία προβληματική εικόνα σ` ένα νευραλγικό πόστο, ενώ οι απαντήσεις που έδωσε στην ανάκριση φαίνεται να καταρρίπτονται από τα γεγονότα.

Πηγές: ΕΡΤ, A’ Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος