Αρχή επιστροφής στην κανονικότητα για εμβολιασμένους – Προς άρση των μέτρων εντός Μαρτίου

Από το Σάββατο, τίθενται σε εφαρμογή οι νέες αποφάσεις για χαλάρωση των μέτρων κατά του κορονοϊού, που εισηγήθηκε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

Αποφασίστηκε άρση της απαγόρευσης ορθίων στη διασκέδαση. Επαναφορά των σχολικών εκδρομών και αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα στο 50%. Παράλληλα η τηλεργασία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα περιοριστεί πλέον στο 20%.

Στόχος είναι να ακολουθηθεί ο δρόμος της αποκλιμάκωσης των μέτρων όπως αποτυπώνονται και στα βασικά μεγέθη που αφορούν την πανδημία.

Βαδίζουμε με την ευρωπαϊκή λογική προς άρση των μέτρων εντός του Μαρτίου εξήγησε σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ προειδοποιώντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός και πως όλοι είναι προετοιμασμένοι για τυχόν αναζωπύρωση του ιού από το φθινόπωρο.

Ο υπουργός τόνισε ότι στο Συμβούλιο των υπουργών Υγείας της Ευρώπης, η λογική όλων είναι ότι οι περιορισμοί θα πρέπει να αρθούν έως τα μέσα με τέλη Μαρτίου ανάλογα με την πίεση στα συστήματα υγείας των χωρών.

Διευκρίνισε ότι η άρση των μέτρων αφορά τους τριπλά εμβολιασμένους πολίτες και προσέθεσε ότι το ποσοστό εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό είναι άνω του 81%, οι διασωληνωμένοι έχουν μειωθεί μέσα σε 25 ημέρες από 680 σε 480, ενώ τα χθεσινά εξιτήρια – εισιτήρια στα νοσοκομεία είναι 150 υπέρ των εξιτηρίων κάτι που δείχνει ότι το ΕΣΥ είναι μεν ακόμα πιεσμένο, αλλά παρατηρείται αποκλιμάκωση.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι περί τα μέσα Μαρτίου θα υπάρξει μια ουσιαστική αποκλιμάκωση της πανδημίας, κρατώντας όμως επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο εμφάνισης μιας νέας μετάλλαξης.

Όμως η αργή και εύθραυστη αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών δεν επιτρέπει ακόμα τη διεξαγωγή καρναβαλικών εκδηλώσεων. 

Από 1η Μαρτίου θα επιτρέπονται και οι σχολικές εκδρομές με διανυκτέρευση. Όσοι συμμετέχουν στην εκδρομή θα πρέπει να κάνουν ράπιντ τεστ 48 ώρες πριν την αναχώρηση ενώ κανονικά θα γίνονται τα self test της εβδομάδας.

Το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε, 331.538 τεστ, 19.509 κρούσματα, 485 διασωληνωμένους και 82 θανάτους. Την τελευταία εβδομάδα, τα κρούσματα στα παιδιά ηλικίας 4-18 ετών ήταν το 33% του συνόλου των κρουσμάτων.

Σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει  για επιμέρους τεχνικά θέματα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος