Πανδημία: Ασφυκτική πίεση στις εφημερίες – «Όχι σε νέα μέτρα μέσα στις γιορτές» (video)

Ασφυκτική είναι η πίεση στα νοσοκομεία λόγω της επέλασης του 4ου κύματος με ασθενείς να διασωληνώνονται ακόμα και σε απλά δωμάτια και οι εφημερίες στα νοσοκομεία είναι ασφυκτικές. Το μέτρο της επίταξης υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών έρχεται ολοένα και πιο κοντά, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναμένονται νέα μέτρα το επόμενο διάστημα, ωστόσο φαίνεται ότι οι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους θα παραμείνουν και κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

Στο κάλεσμα του Υπουργείου Υγείας, έχουν ανταποκριθεί μόλις 40 γιατροί, τη στιγμή που υπάρχει ανάγκη για τουλάχιστον 100. Οι ιατρικοί σύλλογοι αντιδρούν στο μέτρο της επιστράτευσης και τονίζουν ότι υπονομεύει το επάγγελμα τους.

Τα κίνητρα που έδωσε το υπουργείο για την εθελοντική προσέλευση είναι μια σύμβαση 2000 ευρώ το μήνα ή 250 ευρώ ανα 24ωρη εφημερία καθώς και η δυνατότητα μερικής απασχόλησης με 1000 ευρώ.
Το τελευταίο 24ωρο, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 8.129 νέα κρούσματα. Οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 537, ενώ καταγράφηκαν 80 θάνατοι.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα εξετάστηκαν σε νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Στο τραπέζι παραμένει η εισήγηση για κλιμακωτό ωράριο στην εργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναμένονται νέα μέτρα το επόμενο διάστημα, ωστόσο φαίνεται ότι οι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους θα παραμείνουν και κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Οι επιστήμονες κατά την τηλεδιάσκεψη εκτίμησαν το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα και διαπίστωσαν ότι υπάρχει σταθεροποίηση του παρόντος κύματος ενώ μέσα στο χειμώνα αναμένεται και άλλο επιδημικό κύμα. Η επιτροπή εισηγείται ακόμα μέτρα για την χαλάρωση της διαδικασίας του εμβολιασμού προκειμένου να είναι εφικτό να γίνεται ακόμα και στα ΚΑΠΗ ή σε νοσηλευόμενους ηλικιωμένους για άλλους λογούς, εντός του νοσοκομείου κατά την διάρκεια της νοσηλείας τους, ακόμα και σε χώρους όπου γίνεται η διενέργεια τεστ από τον ΕΟΔΥ.

Από σήμερα-Τετάρτη 17 Νοεμβρίου, μέχρι και το Σάββατο 27 Νοεμβρίου οι μαθητές όλων των βαθμίδων θα μπορούν να προμηθεύονται 10 self-test, για το επόμενο διάστημα έως τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Μπατζάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος